Више од 500 потписа подршке усвајању Закона о истополним заједницама

Оцењује се да академска и професионална заједница треба да буде покретач и да даје подршку позитивним променама у друштву, које унапређују друштво

Извор: НСПМ

Више од 500 академских радника, интелектуалаца, новинара, социолога, психолога, уметника и јавних личности потписало је петицију којом су подржали иницијативу за усвајање закона о истополним заједницама.

„Пружамо подршку борби за права ЛГБТИ+ особа у Србији, која се, између осталог, огледа у доношењу закона о истополним заједницама. Сматрамо да је то део борбе за боље друштво засновано на једнаким људским правима као цивилизацијској тековини, у ком ниједан његов члан неће бити стигматизован и дискриминисан“, наводи се у тексту петиције.

Додаје се да закон о истополним заједницама представља само први корак у остваривању права ЛГБТИ+ особа да њихове најбазичније потребе буду признате и законски регулисане.

„Закон треба да омогући да ове особе имају једнако право да воле и буду вољене, да граде заједнички живот са вољеном особом, да наслеђују имовину својих партнера и партнерки и да уживају сва она права и одговорности које хетеросексуалне особе уживају без довођења у питање. Доношењем оваквог закона ЛГБТИ+ особе неће добити никаква посебна нити другачија права, него право да живе живот који је за већину припадника друштва уобичајен“, пише у петицији.

Оцењује се да академска и професионална заједница треба да буде покретач и да даје подршку позитивним променама у друштву, које унапређују друштво.

„Остваривање једнаких људских права за све је део тог пута. Важно је нагласити и да доношење оваквог закона неће ни на који начин угрозити нити умањити права хетеросексуалних особа“, наводи се у тексту петиције.

Додаје се да потписници разумеју да део друштва борбу ЛГБТИ+ заједнице дочекује са негативним емоцијама и осећањем угрожености.

„Овакве емоционалне реакције показатељ су неразумевања тога шта ЛГБТИ+ заједнице заиста јесу и какве потребе имају. Међутим, то не може бити валидан аргумент против доношења овог закона, већ показатељ у ком правцу треба да се даље развијају и спроводе антидискриминационе и едукативне активности и праксе“, пише у петицији.

Додаје се да ће закон о истополним заједницама створити простор у ком може бити олакшан живот и уживање основних права ЛГБТИ+ заједнице, али се наводи да „борба ту не престаје“.

„Примена закона кроз доследан рад институција и промена друштвене климе је много захтевнији и дуготрајнији посао. Ми ћемо кроз своју друштвену, научну и образовну праксу и своје професионалне улоге наставити да подржавамо вредности толеранције и једнакости свих маргинализованих група и увек ћемо бити спремни да се успротивимо дискриминацији, без обзира да ли долази од појединаца, група или институција“, поручили су потписници петиције.

Претходно је, протекле седмице, група од 212 јавних личности упутила јавни апел против усвајања закона о истополним заједницама.

Петиција Коалиције за природну породицу против предлога закона министарке Чомић

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је након тога позвало потписнике „Апела 212“ на дијалог о тексту закона о истополним заједницама.

Коалиција за природну породицу: Не може бити дијалога о противуставним предлозима закона

Министарство је у саопштењу навело да очекује одговор од потписника Апела у најкраћем могућем року и нада се заједничком унапређењу дијалога и културе људских права и компромиса у Србији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 20.3 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Idemo na referendum,pa kom …

    8
    2
  2. crème de la crème

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading