Александар Вучић: Одложио сам вакцинисање за следећу недељу

Председник Србије изјавио да је поново одложио вакцинацију и да ће крајем следеће недеље ићи да се вакцинише у Жагубицу, Мерошину или у Рудну Главу

Александар Вучић (Фото: А.Васиљевић)

У овом тренутку Србија за све оне који су изразили жељу да се вакцинишу има таман толико вакцина, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

„Имамо бар још милион и по до два милиона људи који желе да се вакцинишу, али имаћемо још око 1.300.000 вакцина ускоро. Ако бисте се сад пријавили у Немачкој, а имате 30 година, били бисте вакцинисани у новембру, рекао је председник Вучић у интервјуу за РТС.

Много смо труда уложили, захвалан сам кинеским пријатељима, председнику Сију, Путину, Џонсону, људима из ЕУ, из Индије, и Фајзер компанији која је са нама билатерални уговор направила.

Председник Вучић је изјавио да је одложио вакцинацију и да ће крајем следеће недеље ићи да се вакцинише у Жагубицу, Мерошину или у Рудну Главу.

„У једном месту се чак 300 људи вакцинисало, мало место. Када кажем мањак, не мислим да недостаје, за 10 дана имаћемо много вакцина. Нећемо да дајемо прву вакцину а да нисмо склонили другу вакцину за све, не играмо се с тим. Желим да сви добију ревакцинацију.

Доћи ће руска вакцина, Ковакс крајем марта “Астра Зенека”, верујем 1. или 2. априла нових милион кинеских вакцина. То смо данас потписали.

Први пут сам видео да у Београду, не смем да кажем пада, већ се стабилизује ситуација, у централној Србији дивља. Мислим да смо на високим бројевима, али се у Београду дан и по стабилизује. Кад погледате проценат вакцинације, проценат је велики у Београду”, рекао је Вучић, за РТС.

НоваС: Вучићева сага о вакцини – „Бићу први“, „За викенд ћу“, „Сачекаћу“

Од 1. априла ћемо кренути у кампању вакцинације по Србији, желим да обиђем све наше округе и разговарам са представницима општина и да замолим да се вакцинишу јер то спасава животе.

Надам се да неће бити строжих мера

Свака вакцина је добра, каже Вучић и  зато се нисмо играли са „Астра-Зенеком”.

„Свака је боља него невакцина. Једино што могу да вам кажем за мере је надам се да неће бити оштрије. Веома је тешка ситуација у Београду, али видим да то у Београду поравнава”, наводи Вучић.

Подршка за музичаре и незапослене

Музичари нису регистровани у АПР-у, нашли смо начин како да проверимо колики их је број, око 3.000 преко различитих организација, добиће подршку. Да ли два минималца, верујем да ће Влада ту одлуку донети.

Пензионери ће добити у мају и новембру по 30 евра, као и сви остали грађани пунолетни. У септембру ће сви пензионери добити по 50 евра додатно. То је 110 евра за пензионере.

Од априла крећемо у исплату минималаца за 1.550.00 радника у приватном сектору, микро, мала, средња и велика предузећа. Ићи ћемо са додатном подршком за хотелијере, 350 евра по соби, 150 евра по кревету.

Имаћемо за незапослене додатну подршку, осим 60 евра, добиће још 60 евра у јуну месецу. Укупно 120 евра.

Не долази у обзир да подижемо порезе, новац ће доћи из раста, наводи председник.

Милијарде коштају лекови и вакцине

Председник Вучић је рекао да ако лекари виде да сам ја неко ко има висок крвни притисак, а ризична сам група добијем лек „Елај Лили” и у првих десет дана дођем и 95 посто сам излечен.

„Таквих смо купили 1.800. Наши лекари ће то да имају у протоколу да спасу људима животе, угроженим категоријама и посебно гојазнима”, навео је Вучић.

Александар Вучић (Фото: Снимак екрана)

То су, наводи, „ненормалне паре које дајемо на то”.

„Нас милијарде коштају лекови, вакцине. Хиљаду евра је дан лечења у интензивној нези, а просечан човек уплати 550 евра годишње просечно. Морате да помогнете лекарима и све време вагате и борите се. Да имате у виду животе људи, а под два животе, али кроз напредак економије”, истакао је председник Вучић за Радио-телевизију Србије.

Нисам ни помислио да је Стефановић умешан у организовани криминал

Нити бих помислио нити мислим да је Небојша Стефановић увезан у то. Замерио сам му много тога. Нисам од људи који сматрају да је безгрешан па да другима не праштам. Нисам ни помислио на Небојшу, али на неке друге људе јесам.

Небојши замерам на објективној одговорности, али нико неће бити заштићен ако је учествовао у криминалу.

Знају они на кога мислим, и ко је увезан са тим људима и знају о којим убиствима је реч.

Приметио сам да неки живе изнад. Неки већ нису на функцијама, неће ни бити, неки су већ изгубили те функције. Биће смењени неки, биће великих промена у СНС-у и на Конгресу странке, то је друго питање.

Волео бих да и Ђукановић и Кривокапић дођу у посету Београду

Неки су рекли да је Вучић победио у Никшићу. Одговарам да Вучић није учествовао на изборима у Никшићу, рекао је председник одговарајући на питање о резултатима локалних избора у Никшићу.

У Црној Гори постоји политика ексклузивизма где желе да протерају све што је српско. Срба је у Црној Гори пропорционално више него Албанаца у Северној Македонији, па немају никаква права.

Од 2006. године нема никог у власти. Имало је више Албанаца и Бошњака, а Срба је огроман проценат а никаква права нису имали.

Чим нису у стању да угуше српске покрете и политичаре који се не стиде да кажу да су Србији рођењем, крив сам ја. Нисам учествовао и нисам заинтересован да учествујем у изборима.

Заинтересован сам за резултате пописа.

Помагаћемо српском народу у Црној Гори увек. Помажемо Матицу српску, помажемо нашу цркву.

Са Милом Ђукановићем се не чујем уопште, са Здравком Кривокапићем сам се видео. Волео бих да обојица дођу у званичну посету Београду. То што имамо разлике и другачије мислимо не значи да не треба да разговарамо.

Не мислим да ће Ђукановић желети да дође, али има отворен позив.

Борићу се да се против независних медија не води хајка

Борићу се да заштитим права људи из КРИК-а, независних и невладиних организација, и тражићу то од посланика, да се не води хајка против њих.

Молим да не реагују на такав начин и да воде рачуна да је за нашу демократију страшно важно да чујемо њихове ставове, образложења и да им одговоримо.

Молим да разумеју да смо ми одговорни за демократичност система. Да им омогућимо да говоре најгоре ствари о нама, чак и о мојој деци. Унутар себе морамо да покажемо поштовање. Дајте да чујемо невладин сектор, у неким стварима ће нам помоћи у неким неће, али можемо да им одговоримо.

Неки људи већ нису на функцијама, биће великих промена у СНС-у

Што се тиче политичке одговорности мене није срамота и одговорно говорим народу истину ствари које би вам свако други прећутао.

“Молим људе да вас не лажу, наша странка има довољно новца, имамо много јер новац не трошимо и не бацамо. Велики новац који регуларно добијамо на основу великог броја посланика, а још смо их смањили у складу са законом. Не трошимо га, ако га потрошимо трошимо га на хуманитарне ствари”, каже Вучић.

Јохана Дајмел: Вучићу би ускоро могла да свану тешка времена

“Немој да вас лажу, чим вам дође неки у локалу и каже треба ми за странку, тај је криминалац”, истиче председник.

На питање да ли је приметио да ли неки људи у његовом окружењу живе изнад прихода, рекао је да јесте и да неки већ нису на функцијама, а неће ни бити.

Неки, каже, већ нису на функцијама, а они који јесу свакако ће бити смењени. Биће великих промена у СНС-у, преноси РТС.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading