После Бајденових коментара о Путину Русија повукла на консултације амбасадора из САД

Најважније за нас је да рашчистимо односе Русије и САД, који су погоршани због тога што их је Вашингтон довео у ћорсокак, саопштило је руско Министарство спољних послова

Фото: Pixabay/Fotiniya

Москва је повукла свог амбасадора у САД на консултације након коментара председника Џозефа Бајдена о руском председнику Владимиру Путину, јавио је Глас Америке (VOA).

„Најважније за нас је да рашчистимо односе Русије и САД, који су погоршани због тога што их је Вашингтон довео у ћорсокак. Спремни смо да спречимо да се односи неповратно погоршају, ако су Американци свесни тог ризика“, саопштило је руско Министарство спољних послова после повлачења амбасадора Анатолија Антонова на консултације.

Потез Москве уследио је након интервјуа који је председник Бајден дао за телевизију ABC у коме је рекао да ће Путин „платити за своја злодела“ и потврдно одговорио на питање новинара да ли мисли да је руски председник „убица“.

Бајден је такође пренео да је Путину рекао да „нема душу“, на шта му је руски председник одговорио да се „разумеју“.

Вилијам Кортни, сарaдник РАНД корпорације, рекао је за Глас Америке да је реткост да амерички председник лидеру ривалске силе поручи да је „убица“. Он каже и да се понекад амбасадори повлаче на консултације након увреда“.

„Уз то, Бајденова администрација је најавила нове санкције Русији због сајбер напада, што такође може бити разлог потеза Москве“, наводи Кортни.

Џозеф Бајден: Верујем да је Путин убица, Русија ће платити због мешања у америчке изборе

Портпаролка Беле куће Џен Псаки одбила је да појасни да ли је Бајден мислио да је Путин убица и буквално.

На питање о повлачењу амбасадора, она је рекла да ће Бајденова администрација имати другачији приступ према Русији од претходне.

Портпаролка Стејт департмента Џалина Портер изјавила је да ће САД, док раде на унапређењу својих интереса са Русијом, такође тражити да Русија одговара за злодела.

Бајденова администрација је исказала интересовање да са Русијом ради на питањима од заједничког интереса као што су нови споразуми о нуклеарном наоружању или климатске промене.

Амерички председник је раније тражио да се скине ознака поверљивости са обавештајних извештаја који су указали да су „руски државни медији, тролови, портали, објављивали увредљиве садржаје о Бајдену, његовој породици и Демократској странци и да су ширили сличне садржаје америчких медија, укључујући приче о Бајденовом сину Хантеру“.

Према извештају Канцеларије директора обавештајних служби, Русија и Иран су покушавали да подрију поверење јавности у америчке изборе. Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да је тај извештај погрешан и неоснован.

Америчка влада је најавила нове санкције Русији због употребе хемијског оружја према дисидентима.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 18. 3. 2021)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Aдминистрација je Бајдену коначно заказала прву конференцију за штампу 25. марта. Одабрани чланови штампе постављаће пажљиво прилагођена питања, за која ће председник давати пажљиво прилагођене одговоре. Број и састав новинара којима ће бити дозвољен присуп још није познат, као ни то да ли ће Бајден прозивати са припремљене листе.

    Сваки од Бајденових 15 претходника одржао је конференцију за новинаре у оквиру своја прва 33 дана мандата, док ће Бајден бити на функцији 64 дана до тог тренутка. Непознато је и када ће се Бајден обратити заједничкој седници Конгреса.

    Један од последњих гафова за којима је после Џен Псаки морала да поспрема је опаска током веб-преноса спуштања ровера на Марс. Руководиоцу НАСА индијског порекла, која је управљала спуштањем ровера рекао је:

    “То је невероватно. Американци пореклом из Индије преузимају земљу – ви, мој потпредседник, мој писац говора…“

    Мајка Камале Харис рођена је у Индији, отац на Јамајци, за писца говора немам податак.

    Изгледа да је овог пута и Џен дигла руке од поспремања па публику разједа скепса:
    дал’ му се омакло или отело?

  2. Руски председник Путин је рекао:

    „Многе евроатлантске земље су се удаљиле од својих корена и хришћанских вредности. Спроводи се политика која на исту раван ставља породицу с више деце и истополно партнерство, веру у Бога и веровање у Сатану. Ово је пут до деградације.“

    Владимир Путин

    Russian president Putin said:

    “Many Euro Atlantic countries have moved away from their roots, including Christian values. Policies are being pursued that place on the same level multi-child family and a same-sex partnership, a faith in God and belief in Satan. This is the path to degradation.”

    Vladimir Putin

    (Види: Michael Walsh, Europe arise – Europe in flames – Cause and solution, стр. 49, Middletown, DE, USA, 2017).

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading