Бошко Мијатовић: Јасно да је вакцинација прави пут

Подстицање грађана да се вакцинишу потпуно је оправдано на моралном плану, јер они који одбијају вакцинацију показују спремност да нанесу неправедну и велику штету другим појединцима, а то није морално

Фото: Н. Марјановић

У Србији се погоршава епидемиолошка ситуација: све је више заражених и умрлих, што подиже температуру у јавности и наводи обично питоме лекаре из Кризног штаба да траже оштре мере – затварање Србије на недељу-две. Животи су у питању, кажу.

Постоји и један други правац акције који постепено пада у засенак: вакцинација. Прво је било велике самохвале како нам изванредно иде, светски успех, а сада се помало хвале тиме што више не треба ни електронска пријава већ се може директно доћи на пунктове. Када се мало боље размисли, јасно је да је то знак дебакла вакцинационог програма у Србији пошто се показује да је велика већина грађана незаинтересована за вакцинацију. Данас је министарка Обрадовић навела да се преко е-управе пријавило (само) 1,36 милиона становника Србије. Додајмо још 150 хиљада укључених без пријаве („падобранци“, на сајму, ромска  насеља итд), долазимо оквирно само до 1,5 милиона становника у програму вакцинације. А пун број је око 6 милиона. Значи, вакцинацијом је обухваћена тек једна четвртина! Катастрофа. (А још се хвале наводно изванредним резултатима.)

Да је „закључавање“ палијативна мера јасно је. Више није могуће увести ванредно стање, са полицијским часом. Да је вакцинација прави пут још је јасније. Шта учинити? Очигледно је да позиви Ане Брнабић, Предрага Кона и других функционера никога не могу покренути: народ њихове позиве доживљава као неуверљиве, празне приче.

Видим неколико мера. Прва је да председник Вучић буде вакцинисан пред камерама свих медија. Њему један део народа слепо верује (мада не знам зашто), па би овај његов потез могао уверити знатан број људи, можда неку стотину хиљада, у то да ипак треба примити инјекцију-две. Овако Вучић сам, можда нехотице, даје пример да се не треба вакцинисати.

Александар Вучић: Вакцинисаћу се у четвртак или петак у Мерошини или Жагубици

Друга је организована кампања са свим глумцима, певачима, фудбалерима и сличним који пристану да се укључе. Не морају ни да се вакцинишу: довољно је да дају добру изјаву и надају да ће им нација одговарајуће захвалити.

Трећа би била акција лекара у својој средини. Тужно је да је, према свим проценама, вакцинисана само једна половина здравствених радника. (Спаси нас боже ко нас лечи!) Лекари из Кризног штаба и сви други лекари којима је стално до вакцинације становништва Србије морали би да првенствено раде са својим колегама, брачним друговима и свим здравственим радницима како не би остала љага на целој професији. Љага примитивности. Зар да их победи шаљиви Несторовић?

Четврта би била финансијска. Влада је припремила знатна финансијска средства за бесплатну поделу грађанима (оних 30+30+50 евра) током ове године. Уместо безусловне поделе, предложио бих условну: ко се вакцинише до одређеног рока (можда 1. маја) добиће првих 30 евра, ко се ревакцинише добиће и других 30 евра. Уз то пензионери добијају својих 50 евра уколико су вакцинисани. Једноставна мера, а имала би, верујем пуно шансе на успех.

Бошко Мијатовић (Фото: Медија центар)

Наравно, као последња могућност остају мере принуде. Није потребно прогласити вакцинацију обавезном, макар стога што би то био компликован подухват. Постоје једноставнији и финији начини. Од 1. јула, на пример, онај ко није вакцинисан неће моћи да користити неке услуге државних органа (на пример, да уђе на факултет или чак у здравствену установу). Или, неће моћи да уђе у ресторан, хотел, концертну салу, продавницу пошто ће многе газде локала желети да сачувају муштерије од заразе. Подразумева се постојање дигиталне потврде о вакцинацији, што би требало под хитно обезбедити.

Подстицање грађана да се вакцинишу потпуно је оправдано на моралном плану, јер они који одбијају вакцинацију показују спремност да нанесу неправедну и велику штету другим појединцима, а то није морално. Потребан услов за моралност оваквог притиска је постојање довољних количина вакцина у земљи, што ће изгледа бити случај до краја.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 15. 3. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

7 replies

  1. У време око инаУгурације запажене су још неке згодне идеје па их предочавам г-дину Мијатовићу као помоћ у размишљању за будући аналитички рад.

    Тако су се у Вашингтону активисти увелико спремали да на местима за вакцинацију бесплатно деле марихуану (https://stanjestvari.com/2021/01/23/na-mestima-za-kovid-vakcinaciju-u-vasingtonu-aktivisti-ce-deliti-marihuanu/). Код нас би то могли бити деривати друге врсте, рецимо попут ових у миму дана (https://stanjestvari.com/wp-content/uploads/2021/03/IMG-4711851d652e2729b4cdbc23ff6f6932-V.jpg), по принципу: “Дај нам две кафе, две киселе и … шта имаш од вакцина?”

    Мало тврђи приступ примећен је у Колораду где је донет пропис у којем је за родитеље који одбију (добровољну) вакцинацију предвиђена (обавезна) ре-едукација.

    Код оних који кубуре са вакцинама сличне активности, припремају се за долазак спасења благовремено. без празне приче.

    Још прошле године власти на Новом Зеланду саопштиле су да ће све новозаражене коронавирусом, и чланове њихове уже породице, ставити у „карантинске установе“. Тамошња Премијерка је јасно ставила до знања да ће свако ко у “установи” одбије да се тестира једноставно у њој бити задржан најмање 14 дана.

    У Њујорку слично. Представљен је закон којим ће се влади дати моћ да уклања и задржава „преносиоце болести“ у “карантинским установама”.

    Пословични (и послу вични) законодавци Немачке ипак су без премца: благовремено су припремили “пандемијски хотел” (читај: логор) за ковид-дисиденте у Дрездену (https://t.me/rtintl/714) али му приступ није тако лак: прво упозорење, онда казна а “хотел” тек на крају, ако суд одлучи да сте “квалификовани за смештај”. (https://summit.news/2021/01/15/germany-to-put-covid-rulebreakers-in-detention-camp/).

    Не сумњам да ће “установе” послужити кад се коначно и вакцине добаве.

    Срећа наша да немамо проблем са набавком и да имамо “питоме лекаре” приде – цео кризни штаб и још 50% од оних мимо њега. Трошкови “хотелског” смештаја (припитомљавања) били би утолико мањи а непопуњени смештајни капацитети могли би се искористити рецимо за мигранте.

    Животи су у питању, кажу, па ако треба и да се узајмимо.

    Мало добровољног припитомљавања никад није на одмет.

  2. Ko je ovaj gospodin sto proca o moralu?

    13
  3. Pada mi napamet jedno moralno i plus logicno pitanje za one koji jos uvek koriste logiku za razmisljanje: Zasto ja ugrozavam one vakcinisane kad su oni zasticeni? Ili bese da i vakcinisani sire virus kao i nevakcinisani? U cemu je onda razlika? Gde je Istina? Negde smo je izgubili, cini se.

    10
  4. Канда Бошко Мијатовић зна, нешто што ми не знамо? Интересантна ми је његова друга мера, из ње закључујем да је битно, да само неки треба да буду вакцинисини!

    5
    1
  5. Аутор је заборавио жуте траке. Без њих – ништа!

  6. Ако се запитате ко су и какви били и коликог IQ хитлерови сарадници ево вам једног крајње индикативног егземплара у виду горепотписане индивидуе. Какав је примерак те насртљиве хитлеровске камариле најбоље се види кроз његов јавни предлог да свим људима који нису вољни да се покоре и трпе насиље над својим телом и који одбијају учешће у наметнутом експерименту над целом популацијом, ускрати право на живот, извргну прогону и тиме их колективно истреби као „штетне“ „опасне“, „смртоносне“. Када неко овако предлаже масовни прогон и истребљење невиних људи само због непристајања на ризик и нарушавање телесног интегритета будите сигурни да и пристанак на ризик води управо истом циљу – ропству и истребљењу. Неће нам дати да живимо без вакцине да не бисмо помрли без вакцине? Да ли је овај примерак икада чуо да постоји правни поредак, да постоји Устав, нирнбершки кодекс, међународне конвенције о људским правима, да постоје права која су апсолутна и неотуђива??? Или је све то нестало да би се удовољило корона пројекту? Знате ли шта је корона пројекат? Замислите да све људе превентивно стрпају у затвор са изговором да слободни људи могу некога да убију или оштете… Корона пројекат је нацистичка спрега која даје изговор и параван свим злочинцима, психопатама и криминалцима да се максимално искажу. И да не заборавим следеће: Једини прави пут изласка из кризе јесте да се укину кризни штабови, процесуирају њихови чланови и налогодавци као и да се укину све те погубне мере које нас целу годину већ убијају. Све би се одмах вратило у нормалу а животи били спашени.

  7. @Ja
    Тачно тако, највећи у историји, тоталитаристички пројекат са циљем глобалне контроле човечанства.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading