Борис Тадић: Завера ћутања о смрти Владимира Цвијана

Ова застрашујућа завера ћутања, по правилима омерте мафије, поводом смрти Владимира Цвијана разлог је за најхитнију истрагу, написао бивши председник Србије

Борис Тадић (Фото: Драган Мујан/Нова.рс)

Бивши председник Србије и лидер СДС Борис Тадић, написао је на Твитеру да је застрашујућа завера ћутања поводом смрти Владимира Цвијана, који је у његово време био генерални секретар Председништва, разлог за најхитнију истрагу о узроку и околностима његове смрти. Тадић је, такође, позвао српску опозицију да не ћути и да дигне глас.

„Ова застрашујућа завера ћутања, по правилима омерте мафије, поводом смрти Владимира Цвијана разлог је за најхитнију истрагу о узроку и околностима његове смрти! Али и за реакцију читаве опозиције, која је такође вест о његовој мистериозној смрти зачуђујуће прећутала“ написао је Тадић на поменутој друштвеној мрежи и додао:

„Невероватно је да је о Цвијановој смрти годинама ћутало тужилаштво, полиција, СНС (чији је био функционер и посланик) адвокатска комора, медији, па чак и породица и пријатељи. Несхватљиво је да сада ћути и опозиција. Дигнимо глас!“

Подсетимо, Тадић је поводом вести о смрти Владимира Цвијана, за Нова.рс изјавио да док нам се приказују одрубљене главе несталих припадника навијачких група, „за то време се ћути о несталом бившем генералном секретару Председништва и бившем посланику и функционеру СНС-а и отвореном Вучићевом противнику“.

Иако је прошло три године од смрти бившег посланика, некадашњег саветника и генералног секретара председника Србије и функционера СНС Владимира Цвијана јавност је пре две вечери сазнала да је он преминуо. Никада није објављена ниједна вест, саопштење или читуља.

Због чега се о смрти Цвијана ћутало или зашто је прошла „непримећено“, постоје разне спекулације. Адвокат Иван Нинић рекао је данас да је Владимир Цвијан по напуштању Српске напредне странке (СНС) признао да је био посредник између лица из „криминогене средине“ и појединих људи из врха СНС-а, те да би републичка јавна тужитељка Загорка Доловац морала одмах да наложи предузимање допунских истражних радњи у предмету Вишег јавног тужилаштва о смрти адвоката.

Бивши члан и посланик Српске напредне странке (СНС) Момир Стојановић изјавио је данас да је адвокат Владимир Цвијан много знао о дешавањима у врху власти и да је највероватније због тога настрадао.

Подсетимо, Више јавно тужилаштво у Београду потврдило је за Нова.рс да је тело Владимира Цвијана пронађено 5. јануара 2018. године на десној обали Дунава. Наводе да је након тога наложена обдукција, заједно са токсиколошком анализом, како би се утврдио идентитет преминулог лица и узрок смрти. Из тужилаштва напомињу да је након достављања извештаја полиције и обдукционог записника са токсиколошким анализама утврђено да је у питању Владимир Цвијан, рођен 1976. године, који је преминуо „услед утапања“.

Милица Божиновић

(Нова.рс, 17. 3. 2021)

Иван Нинић: Поставља се питање у каквој држави живимо и да ли сви можемо да завршимо као Цвијан

Адвокат Иван Нинић изјавио је данас да би републичка јавна тужитељка Загорка Доловац морала одмах да наложи предузимање допунских истражних радњи у предмету Вишег јавног тужилаштва о смрти адвоката Владимира Цвијана.

Оценивши да иза скривања Цвијанове смрти стоје безбедносне службе, Нинић је у интервјуу агенцији Бета казао да је сазнање о „конспиративној“ смрти Владимира Цвијана изазвало велико узнемирење јавности и „бацило сенку“ на комплетно правосуђе.

„Поставља се питање у каквој држави живимо и да ли сви можемо да завршимо као адвокат Цвијан. Загорка Доловац мора да реагује због огромног степена узнемирења јавности“, рекао је Нинић.

Тужилаштво: Владимир Цвијан се утопио 2018. године

На питање Бете да ли постоји правни основ да се поново отвори истрага о смрти Владимира Цвијана, Нинић је казао да без обзира што је Више јавно тужилаштво тај предмет архивирало, истрага може да се обнови у два случаја.

„Уколико би се појавио било какав доказ или траг, или било које сазнање које би упућивало на закључак да је Цвијанова смрт настала на неки други начин, тужилац би могао да реактивира предмет и да настави са предузимањем истражних радњи. Такође, Републичка тужитељка Загорка Доловац је овлашћена да изврши надзор над радом Вишег јавног тужилаштва у Београду у овом предмету“, објаснио је адвокат.

Нинић је казао да је „прилично симптоматично“ то што о Цвијановој смрти нису известили медији.

„Индикативно је то што полиција и тужилаштво нису обавестили јавност да је пронађено тело особе која је била познати адвокат, народни посланик, председник скупштинског одбора за правосуђе и близак сарадник тројице председника државе Бориса Тадића, Томислава Николића и Александра Вучића“, истакао је адвокат.

Иван Нинић (Фото: Н1)

Узнемирујућа је чињеница да је власт прећутала, додао је Нинић, да је у Дунаву нађено тело познатог београдског адвоката.

„Тужилаштво је морало у истрази да дође до сазнања с ким се Цвијан дружио, где се кретао, ко су му били пријатељи, а ко непријатељи, да ли је и с ким имао нерашчишћене рачуне. Не гину у Београду адвокати сваког дана. Да је откривено тело и неког бескућника, јавност је морала да буде информисана о свим детаљима“, истакао је адвокат.

Упитан да ли те чињенице бацају сумњу на саопштење Вишег јавног тужилаштва да Цвијан није умро насилним путем, Нинић је казао да Цвијанова смрт, с обзиром на функције које је обављао, захтева шири опсег истраге.

„Недавно су нам саопштили да је у последње две године убијено 15 младих људи чији се нестанак везује за групу Вељка Беливука. Државни органи су нам саопштили да су ти људи ‘добровољно’ долазили на сопствену егзекуцију. А ми у случају адвоката Цвијана имамо само закључак да нема трагова о насилној смрти. То свакако изазива сумњу“, казао је адвокат.

Нагласио је да је Владимир Цвијан по напуштању Српске напредне странке (СНС) признао да је био посредник између лица из „криминогене средине“ и појединих људи из врха СНС-а.

„Дакле, сам Цвијан је у својим наступима јавно указивао јавности да је он одржавао везу између криминалаца и СНС-а. Да ли је он сам себи дао ту улогу или му је то неко поверио, ми у овом тренутку не знамо. И то изазива простор за сумњу у званични узрок његове смрти“, истакао је Нинић.

Подсетио је да је Цвијан имао важну улогу и пре доласка на власт СНС-а.

„Цвијан је из Председништва Србије, за време Бориса Тадића, са значајним политичким капиталом прешао у СНС. Када је СНС дошла на власт, Цвијан је био награђен државним функцијама. Међутим, требало би посебно анализирати Цвијанову фазу живота након разлаза са СНС-а“, рекао је Нинић.

Све је то претходило, навео је Нинић, конспиративној смрти Владимира Цвијана.

Упитан зашто је истрага о Цвијановој смрти завршена у кратком року и у тишини, Нинић је казао да су такву одлуку највероватније донели безбедносне службе и остали највиши државни органи.

Владимир Цвијан (Фото: Ненад Ђорђевић/Фонет)

„Они су проценили да би саопштавање информације о Цвијановој смрти отворило полемику и узнемирило јавност. Проценили су да ће време релативизовати вест о Цвијановој смрти и бацити у заборав“, казао је адвокат.

На питање Бете зашто је о свему ћутала и Адвокатска комора, Нинић каже да ту информацију и јавности и адвокатима „дугује“ руководство коморе.

„То упућује на закључак да у Комори нема солидарности и да нема реакције на сазнање о мистериозној смрти једног београдског адвоката. Било би трагично да је Адвокатска комора ‘замољена’ од безбедносних служби да са том информацијом не излази у јавност. Ова информација није стигла чак ни до адвокатских Вибер-група“, нагласио је адвокат.

Упитан да прокоментарише и неоглашавање породице Цвијана, Нинић је рекао да породица сигурно има разлоге због којих је проценила да је у овом тренутку најбоље да ћути.

Нинић је рекао да се „први и последњи“ пут срео са Цвијаном 2014. године.

„Био је уплашен. Стално се освртао око себе јер је веровао да га неко прати. Говорио је: ‘Само посматрај шта ће да буде’. Био је човек пун идеја и енергије и једноставно не могу да прихватим да је себи одузео живот“, казао је Нинић.

На питање Бете да ли би Адвокатска комора морала да се одреди према свим злочинима према адвокатима, а нису расветљени до данас, Нинић је казао да је адвокатура озбиљно нападнута и да би комора морала да изврши притисак на државне органе да се сви злочини расветле.

„Адвокатура је нераскидиви део судске власти и без нас правосуђе не би могло да функционише. Ако ми не знамо да ли ћемо сутра завршити у Дунаву и Сави или с метком у глави, онда ми не можемо да се бавимо овом професијом“, закључио је Нинић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. To, da je njegova smrt ostala precutana i od same njegove porodice, deluje zaista cudovisno.
  Nesto debelo tu nije kako treba.
  Dve godine ne obavestavaju nikoga o njegovoj smrti?
  I da se niko ne zapita gde je nestao taj covek?

  6
  1
 2. Bojim se…da će i R. Srbija, završiti kao Vladimir Cvijan…Bože dragi, kakv smo ovo narod postali? Šta je ovo? Dokle ovako?

Оставите коментар