Данас: Ко је скривао смрт Владимира Цвијана

Директор ЦИНС-а Бранко Чечен напомиње да је кључно питање у овом случају ко је заташкао информацију о смрти Владимира Цвијана

Владимир Цвијан (Фото: Ненад Ђорђевић/Фонет)

Владимир Цвијан, бивши генерални секретар Председништва Србије и народни посланик утопио се 5. јануара 2018. године.

Након обдукционог налаза и извештаја полиције, Више јавно тужилаштво у Београду је предмет архивирало, налазећи да нема индиција које би упућивале да је његова смрт последица кривичног дела.

Више јавно тужилаштво је ове информације објавило јуче, након што се у јавности појавила информација да је Владимир Цвијан преминуо.

Како су навели, дежурни тужилац обавештен је да је 5. јануара 2018 године, на 1.164 км десне обале Дунава, у води, на растојању од око 7 метара од обале, затечен, у том тренутку НН мушки леш, средње животне доби.

„Дежурни тужилац по службеној дужности наложио је обдукцију леша, заједно са токсиколошком анализом, како би се утврдио идентитет преминулог лица и узрок смрти. Након достављања извештаја полиције и обдукционог записника, са токсиколошким анализама, утврђен је идентитет преминулог – Владимир Цвијан, рођен 1976. године, које лице је преминуло услед утопљавања. На телу покојног нису пронађени трагови који би указивали на механичке повреде, а из резултата токсиколошких анализа могло се закључити да не постоје основи сумње да је извршено кривично дело“, навели су из Вишег тужилаштва прецизирајући да је обдукција обавезна у свим случајевима у којима је идентитет леша непознат.

Тужилаштво: Владимир Цвијан се утопио 2018. године

Ова информација дошла је више од три године од како је бивши генерални секретар Председништва Србије и народни посланик Српске напредне странке преминуо. Чак и онда, она није објављена иницијативом државе, већ након што је више медија пренело почетну информацију магазина Таблоид. Након тога, представници адвокатских комора су потврдили да је Цвијан 2018. године исписан из регистра адвоката.

Бранко Чечен, директор Центра за истраживачко новинарство Србије истиче да су се у прошлости објављивали пригодни текстови поводом смрти особа које су обављале много мање значајне функције од Владимира Цвијана.

„Очигледно је да је информација о његовој смрти намерно сакривена. Ми последњих месеци сведочимо потпуном распаду система, током којег из дубине режима излазе најстрашније ствари“, каже Чечен истичући да „сада најбоље видимо шта значи немати независну полицију и тужилаштво“.

Директор ЦИНС-а напомиње да је кључно питање у овом случају ко је заташкао информацију о Цвијановој смрти.

„Треба утврдити где је настао тај прекид и ко је онемогућио да се та информација сазна. Изгледа да живимо у земљи која системски сакрива своје мртве, умрли они од короне или неког другог узрока“, наводи Чечен.

Пре текста Таблоида о смрти Владимира Цвијана јавно је у емисији „Без цензуре“ на КТВ-у у фебруару ове године говорио члан Демократске странке Срђан Миливојевић. Он је тада јавно апеловао да новинари испитају да ли је тачна информација да је Цвијан мртав и да ли је рађена обдукција. Како наводи за Данас, он је пре две године чуо за информацију да је Цвијан преминуо.

Према Миливојевићевим речима:

„У том периоду ја сам покушавао истраживачке новинаре да убедим да се позабаве том темом, али од бројних афера власти они нису стизали. Годину дана сам покушавао да се домогнем микрофона како бих то јавно рекао. На крају је то објавио Таблоид, који је пре годину и по дана објавио и интервју са Цвијаном, иако је тада већ постојала информација да он није жив“.

Он наглашава да је невероватно да прођу три године, а да се не објави ниједна информација о смрти некадашњег генералног секретара Председништва.

„Не желим да се бавим полицијском истрагом и обдукционим налазом, али сматрам да је полиција дужна да јавност обавести о свим околностима смрти Владимира Цвијана. Сада делује да је овај случај обавијен зидом ћутања“, наводи Миливојевић.

Владимир Цвијан је рођен 1976. године, а дипломирао је на Правном факултету 1999. године. Цвијан је од 2004. године био консултант за послове стручне анализе из области права за потребе кабинета председника Бориса Тадића и секретар Правног савета председника Србије.

У фебруару 2008, Цвијан је именован за Тадићевог саветника, а обављао је и дужност генералног секретара председника Србије. Председништво је напустио 2010. године због, како је тврдио, неслагања са реизбором судија, а исте године приступио је Српској напредној странци (СНС). На листи СНС-а, на парламентарним изборима 2012. године изабран је за народног посланика.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading