Више земаља обуставило употребу вакцине Астра Зенека, Брнабић уверена у њену безбедност

Од вакцинисања енглеском вакцином Астра Зенека привремено одустали и Италија, Немачка, Француска, Португалија, Кипар…

Астра Зенека вакцина (Фото: EPA-EFE/Remko de Waal)

Одлука Италије да привремено обустави употребу вакцине „Астра Зенеком” против корона вируса донета је након разговора премијера Марија Драгија и министра здравља Роберта Сперанзе, саопштило је данас Министарство здравља те земље.

Како се наводи у саопштењу, Сперанза је данас разговарао и са министрима здравља Немачке, Француске и Шпаније, преноси Ројтерс.

Италијанска агенција за лекове АИФА навела је да је одлука донета из предострожности, као привремена мера док своје мишљење не да Европска агенција за лекове.

Астра Зенека тврди да нема доказа о повећаном ризику од настанка тромба после вакцинације

Саопштење је издато непосредно након што се на исти корак одлучила Немачка.

Немачка влада је саопштила раније данас да обуставља употребу вакцине „Астра Зенеком” против корона вируса због нових извештаја о стварању опасних крвних угрушака.

Француска ће из предострожности обуставити употребу вакцине против корона вируса „Астра Зенека”, саопштио је данас француски председник Емануел Макрон.

Макрон је новинарима рекао да су француске власти одлучиле да суспендују употребу вакцине бар до сутра поподне, када ће Европска агенција за лекове издати препоруку о тој вакцини, преноси „Политика“.

Вакцинисање овом вакцином привремено су суспендовали и Португалија и Кипар, као и Шведска.

Упркос томе, премијерка Србије Ана Брнабић уверена је у безбедност Астра Зенека вакцине.

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

„Имамо још Астра Зенеке која је фантастична, али због негативне кампање људи размишљају да ли да се вакцинишу. Она брзо ствара антитела, баш зато је друга доза за 12 недеља. Људи да верују АЛИМС, уверени смо потпуно у безбедност те вакцине, СЗО такође, и молим људе да немају дилеме и да се вакцинишу. Свака вакцина је боља него да останете незаштићени”, рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да је задовољна током вакцинације у Србији, али и апеловала још једном на грађане да се вакцинишу, јер је то једини пут да се изађе из ове ситуације.

„Задовољна сам како протиче вакцинација у Србији. Сваког дана имамо између 10.000 и 12.000 новопријављених за вакцинацију, али и има оних који се не пријављују, па смо од суботе кренули да отварамо пунктове за оне који се нису пријавили и то добро иде”, рекла је Брнабићева новинарима после седнице Кризног штаба, пренео је Танјуг.

Аустралија: Министар здравља у болници по примању Астра Зенекине вакцине

Она је пренела да је и председника Србије Александра Вучића замолила да поново искористи свој утицај и замоли партнере из Кине да нам раније пошаљу додатне количине вакцине.

„Додатни контигент од 500.000 вакцина требало је да дође почетком априла, али да покушамо да то дође до краја марта, како би се овај тренд вакцинације наставио”, рекла је Брнабићева.

Она је додала да је јуче у Србију стигло 16.380 вакцина Фајзера, што је Србији, каже, „ни за један дан”.

У понедељак ће стићи нови контигент, од 60.000 Фајзерове вакцине, а до краја недеље и нове количине „спутњика В”, преноси „Политика“.



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading