Драган Копривица: Имамо чак две катедре за црногорски језик

То је бизарна прича о Црној Гори, просторно малој држави, која има не једну, него чак две катедре за црногорски језик, указује професор Копривица

Драган Копривица (Фото: Новица Ђурић)

На Цетињу су пре три дана професори и студенти Факултета за црногорски језик и књижевност (ФЦЈК), уз подршку једног броја присталица бившег режима, одржали протест за који је повод, како су објаснили, било то што Министарство просвете, науке и културе није од прошле године уплатило ниједну рату за ту установу. Овај факултет није део Универзитета и финансира се директно из буџета. Представници факултета, које је предводио његов први човек Аднан Чиргић, сматрају да се таквим потезом „потире све што је црногорско”.

Демонстранти су покушали да се обрачунају с координатором министарства културе, професором Драганом Копривицом, након што је изашао пред њих да их поздрави. У разговору за „Политику”, Копривица каже да је реч о класичном покушају замене теза професора Чиргића, који је злоупотребио студенте.

„Он целог века профитира на наводној националној и свакој другој личној угрожености. Притом у његовом понашању има премало професорског и деканског, а доста уличарског, што је и показао испред зграде министарства на Цетињу. Па сам се чудом чудио зар је могуће да се тако понаша неко ко се издаје за професора универзитета. А оно што га посебно иритира јесте чињеница да је његов статус истакнутог културног уметника раскринкан због правила да истакнути културни ствараоци морају имати најмање двадесет година континуираног креативног рада. Чиргић је тај статус добио 2019. године, а 1999. године је још био бруцош на Катедри за српски језик. Пошто баш не верујем да има капацитет Ломоносова, па да за једну годину положи три, у најмању руку је чудно да је као бруцош исказивао такве домете који га могу препоручити за истакнутог културног ствараоца. Дакле, још једна фарса у Црној Гори. Значајно је навести и текст Небојше Бабовића, у којем је аутор установио да се Чиргић ’бавио научним радом у организацији која није постојала’ онда кад је Чиргић био бруцош, 1998. године, па је ’сарађивао’ у Хрватско-црногорском друштву Кроатика Монтенегрина ’које није постојало до 2000. године’.”

Цетиње: Протест студената и професора Факултета за „црногорски језик“

У чему је проблем у вези с финансирањем овог факултета?

То је бизарна прича о Црној Гори, просторно малој држави, која има не једну, него чак две катедре за црногорски језик. Па се на једној изучава једна верзија црногорског, а на другој друга. Једна је у оквиру Универзитета Црне Горе, на Филолошком факултету у Никшићу, а другу, Чиргићеву, на волшебан начин, ван институције универзитета, формирала је бивша влада, па ФЦЈК мора да дели финансијску судбину и проблеме опељешене Црне Горе.

Много се коментарише ваш поступак када сте изашли пред бесне демонстранте и присутнима упутили пољупце, а они то протумачили као провокацију.

Ако неко жели да нешто протумачи као провокацију, онда то може бити и говор и ћутање, гледање и жмурење, итд. Сматрао сам да је моја обавеза, као оног ко тренутно руководи ресором на Цетињу, да не останем закључан у кабинету, него да испоштујем све који протестују, да им се обратим, замолим да саслушају мој позив да представници уђу у зграду министарства на разговор. Али нисам могао доћи до речи, него сам на витешком Цетињу витешки дочекан каменицама. А затим је наступио десант у зграду министарства, као на Дивљем Западу, при чему је један од службеника обезбеђења лакше повређен. А они који су продрли у зграду, како сам чуо, никад нису ни видели индекс у својим рукама, па ће ваљда надлежни органи проверити која им је стручна спрема.

Какво је стање данас у Министарству просвете, науке, културе и спорта Црне Горе и шта ће бити његов приоритет?

Као и свугде, кад дође до транзиције власти, ресорна министарства прво контролишу документацију својих претходника због могућих малверзација. Новцем грађана се располагало као приватном прћијом, мешетарење је представљало основни начин расподеле новца, уз непотизам и корупцију, при чему су послушници бившег режима редовно бивали најближе државној каси. Стога почетак пословања свих нових министарстава бива успорен због ревизије рада претходне власти, па се, силом прилика, губи знатан део енергије и динамике, али је то етапа која мора бити завршена. Свакако ново министарство ће свој даљи рад базирати на поштеном односу према држави и грађанима, дакле, на промени система вредности, јер Црна Гора мора даље, према ЕУ, и то је пут који треба пратити.

Шта је то што је рађено мимо закона и интереса културних стваралаца Црне Горе?

С обзиром на досад важећи принцип фаворизовања режимских привилегованих стваралаца, квалитет је углавном стављан у други план, па имамо виртуелну културну Црну Гору, с инсталираним дворским писцима, дворским професорима и другим пажевима строго контролисане културе. Притом се ишло до фарсе, а висока звања добијали су и писци „са три песме и са две књиге”. Наравно, сваки од таквих „стваралаца”, осим часних изузетака, имао је задатак да на режимској ТВ блати политичке неистомишљенике, за шта је награђиван наградама и великим сумама на конкурсима министарства.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Уколико је Мухарем Баздуљ забринут за судбину и положај Срба у MNE нека повуче подршку URА.

    Покрет који окупља Жарка Ракчевића, Татјану Бечановић, Балшу Брковића, Филипа Аџића Србима жели исто што и Апел 88 уз које су поменути корачали раме уз раме донедавно.

Оставите коментар