Шпанија дозволила извођење химне и истицање заставе тзв. Косова

Утакмица између два тима на програму је 31. марта у Севиљи, а првобитно било саопштено да ће се меч одиграти без обележја тзв. Косова

Фото: AFP 2021/ARMEND NIMANI

Влада Шпаније дозволиће истицање заставе и интонирање химне косовској фудбалској селекцији на мечу квалификација за Светско првенство у Катару 2022. године против шпанске репрезентације, преноси шпански лист Конфиденсијал.

Утакмица између два тима на програму је 31. марта у Севиљи, а првобитно је било саопштено да ће се меч одиграти без обележја тзв. Косова, чију једнострано проглашену независност Шпанија не признаје.

„Марка“ је пре неколико дана писала да гостима неће бити истакнута застава уз шпанску и без описа као пуноправне државе, као и да химна неће бити наведена као национална химна Косова, него као музика која представља територију Косова.

Након тога су уследиле оштре реакције Приштине, прво из Савеза, а потом је и лично председник истог Аги Адеми рекао за „Марку“ да неће играти против Шпаније у тим условима.

Извор: Конфиденсијал

„Косовски савез је пуноправни члан УЕФА и ФИФА, са истим правима и обавезама као и других 55 и 211 савеза чланова. Морамо да играмо мечеве по правилима УЕФА и ФИФА и према основним принципима спорта. Поштујемо ФС Шпаније, али нећемо прихватити било какво кршење правила, посебно наших права као нације“, рекао је Адеми.

Ипак, на крају су се представници два савеза сложили да меч квалификација буде организован у складу са протоколима и правилима ФИФА и УЕФА.

Како наводи Конфиденсијал, истицање државних симбола и интонирање химне кључно је за нормализацију односа званичног Мадрида и Приштине.

Упркос чињеници што је дозвољено коришћење државних симбола тзв. Косова, министарство спољних послова наводи да то не мења политички став Шпаније о тзв. Косову.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading