Генерал Филип Бридлов: Година растућих сукоба Запада и Русије за будућност Западног Балкана

Москва ће се наставити жестоко да се противити напретку БиХ према Европској унији, а Србија ће спроводити свој пројект у вези са Косовом, Црном Гором и Босном и Херцеговином, каже генерал америчке авијације у пензији

Извор: youtube.com/WonderWhy

“Ово ће бити година растућих сукоба између Запада и Русије за будућност Западног Балкана”, каже некадашњи врховни командант НАТО и генерал америчке авијације у пензији Филип Бридлов.

Он сматра да ће ново-старо геополитичко поље борбе бити југоисточна Европа, а посебно је у ток контексту апострофирао Србију и Босну и Херцеговину.

– Ову годину ће обележити интензивирање сукоба између Запада и Русије за будућност Југоистока Европе, али нова америчка влада вратила је фокус САД на то подручје након више од 10 година повлачења – рекао је он за хрватске медије на виртуелном округлом столу, преноси Хина.

Навео је и да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров крајем прошле године на свом “политичком ходочашћу” циљао на две државе које “Москви омогућавају да проводи своју регионалну политику завади па владај – Босну и Херцеговину и Србију”.

Филип Бридлов (Фото: Zurab Kurtsikidze/EPA)

– Москва ће се наставити жестоко да се противити напретку БиХ према Европској унији, а Србија ће спроводити свој пројект у вези са Косовом, Црном Гором и Босном и Херцеговином – предвиђа Бридлов, иначе стручњак за европску сигурност.

Он се осврнуо и на војно јачање Србије, додавши да НАТО у свом деловању мора бити отворенији око догађаја на Балкану.

– Део схватања проблема је признање да он постоји и његова категоризација. Мислим да би било од велике помоћи кад би вођство НАТО-а било директније око тих забринутости, и на њих одговорило дипломатским и политичким радом у региону – навео је он.

Сарађивао са Бајденом

Овај амерички генерал, иначе, новог министра одбране САД Лојда Остина назива “добрим пријатељем”, а у прошлости је често сарађивао са америчким председником Џоом Бајденом док је он био сенатор, а касније и потпредседник.

Каже да је “добра вест” што се нова америчка влада јасно поставила према НАТО и Југоистоку Европе.

– Нови председник ће вратити Америку у Европу како би тамо поновно била део вођства, након 12 година америчког повлачења са Старог континента – нагласио је он.

Бридлов истиче да “одбија да буде политичар”, јер у Вашингтону има поверење обе политичке стране, “па не жели отуђити половину публике”, али рекао је да су људи које је именовала Бајденова влада снажно предани НАТО савезу и упознати са европским и западнобалканским геополитичким контекстом.

Извор: РАС Србија

– Мислим да ћете видети примерену врсту пажње САД – рекао је он.

Заједничка европска војска

Говорећи о идеји стварања заједничке европске војске, која је добила на важности након што је претходни амерички председник Доналд Трамп заузео “хладнији” став према НАТО савезу и партнерству са Европом, Бридлов је истакао да је све што државе Европске уније чине за своју војску добро и за НАТО, јер је већина њих део оба савеза.

– Оно што није добро јесте када нека држава инвестира у капацитете које НАТО већ поседује – рекао је.

Додао је како непријатељи Северноатлантског савеза снажно покушавају да утичу на јавно мњење Запада, да НАТО још није пронашао одговор на борбу информацијама у тој “сивој зони”, али да је то све чешћа тема унутар Савеза.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вести онлајн, 10. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading