Петер Стано: После десет година дијалога Београда и Приштине – време за успешан крај

Портпарол ЕУ задужен за спољне послове наглашава да је за Брисел питање промене граница, укључујући замену територија или били неку врсту уједињења, одавно затворено питање

Петер Стано (Фото: Танјуг)

Поводом 10. годишњице почетка дијалога Београда и Приштине, у коме посредује ЕУ, у Бриселу за Танјуг оцењују да је процес током претходне декаде донео „истинске промене“ када је реч о свакодневном животу људи у региону.

Стано подсећа да је специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак прошле недеље био у Београду и Приштини и да је од обе стране добио уверавања да постоји жеља да се настави са ангажовањем у процесу нормализације односа, којем посредује ЕУ.

„Сада интензивно радимо са обе стране на постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа. Земље чланице ЕУ очекују да се дијалог што пре настави и да виде Београд и Приштину ангажоване на успешном закључењу овог процеса, и то што је пре могуће“, казао је Стано.

Коментаришући ставове приштинских званичника, међу којима је и победник последњих избора на Косову, Аљбина Куртија, о стању тзв. „Велике Албаније“, портпарол ЕУ наводи да се од политичких лидера у региону, укључујући и будуће институције у Приштини, очекује да раде на изградњи међусобног поверења и конструктивних добросуседских односа.

Он додаје да је специјални представник Лајчак током боравка у Приштини „о свему“ разговарао са Куртијем.

„Оно што и очекујемо јесте боља сарадња у региону и интензивирање унутрашњих реформских процеса“, рекао је Стано.

Портпарол ЕУ задужен за спољне послове наглашава да је за Брисел питање промене граница, укључујући замену територија или били неку врсту уједињења, „одавно затворено питање“.

„Главни циљ договора између Београда и Приштине је постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума који подржава регионалну стабилност, прихватљив је за обе стране у процесу и у складу је са принципима ЕУ. Обе стране знају шта је изводљиво, а шта није“, закључио је Стано.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар