Дојче веле: Већина Немаца хоће попуштање мера

Тренутно су у највећем броју покрајина отворене само продавнице за основно снабдевање, попут супермаркета, дрогерија, апотека и бензинских пумпи

Пијаце још раде… (Извор: Дојче веле)

Све је мања подршка за мере Владе, све више људи хоће попуштање мера, показује једна анкета у Немачкој. Стручњаци и владајући политичари упозоравају да почиње трећи талас епидемије и да не треба пребрзо попуштати.

То се и могло очекивати – што дуже траје локдаун, то више опада подршка грађана мерама власти. Према анкети коју је у недељу објавио лист Велт, 63 одсто грађана и даље подржава мере. У новембру је тај проценат износио 69, а у септембру чак 73 одсто.

Истовремено, већина од 59 одсто жели попуштање мера. У новембру се тако изјаснило само 43 одсто испитаника.

Огромна већина од 95 одсто каже да се придржава правила. Једино одступање види се код омладине од 18 до 25 година. Ту сваки осми испитаник каже да се не придржава правила током пандемије.

Трговци спремају тужбе

„Политичари осећају да нестаје подршка мерама“, пише Велт. Садашњи локдаун траје до 7. марта, а у среду (3. март) се канцеларка Ангела Меркел на видео-конференцији састаје са покрајинским премијерима да би одлучили како даље. Мале су шансе да буде значајнијих попуштања.

Билд: Канцеларко Меркел, вакцинишите се!

Тренутно су у највећем броју покрајина отворене само продавнице за основно снабдевање, попут супермаркета, дрогерија, апотека и бензинских пумпи. Од понедељка ће и фризери имати право да раде. У већини покрајина се поново иде у школу, али су понегде разреди проређени, или родитељи и даље могу да задрже децу код куће.

Осим тога, забрањена су окупљања и у приватном простору. Дозвољен је сусрет са највише једном особом која није из сопственог домаћинства.

„Сада нам треба почетак краја локдауна“, рекао је Штефан Гент, шеф Удружења трговаца Немачке. Према анкети тог удружења, чак четвртина трговаца одећом планира да пред судом издејствује дозволу за рад. Тужбу спрема и највећи ланац књижара Талиа.

Министар позива на обазривост

Удружење медицинара са интензивне неге тражи да се локдаун продужи до краја марта. Последњих дана у Немачкој поново расте број новорегистрованих зараза – око осам хиљада дневно, у недељном просеку.

Кристијан Дростен, водећи саветник немачких власти међу вирусолозима, рекао је да је то почетак новог, трећег таласа у Немачкој.

„Њемачки др Кон“: Бој се ближњег свога као самог себе

Додуше, он је појаснио да број нових зараза код људи старијих од 80 година опада јер је та група вакцинисана, и то најпре у старачким домовима. Зато се, према Дростеновим речима, смањује и број дневних смртних случајева који се повезују са короном.

„Препоручујем највећу могућу обазривост“, упозорио је и министар здравља Јенс Шпан, поводом захтева за попуштањем мера.

Од почетка марта би требало да буду масовно доступни брзи тестови на корона вирус. Они додуше нису тако поуздани као ПЦР тестови, али се Влада нада да ће бити добар додатни алат у борби против епидемије.

Масовније цепљење се очекује од априла, уз наду да би до лета сваки грађанин могао да има прилику да се вакцинише. У анкети коју је објавио Велт, 69 одсто грађана жели да се вакцинише.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 28. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading