Украјина: Лекари одбијају да се вакцинишу против короне

У северном украјинском граду Чернигов, само 87 од 280 лекара сложило се да се вакцинише, објавио је секретар градског већа

Извор: Мондо/Урош Арсић

Украјинске медицинске установе одбациле су неке неискоришћене вакцине против короне након што се лекари нису појавили на договореном датуму за своје вакцинације, рекли су у понедељак посланици владајуће странке.

Украјина је управо започела вакцинацију 41 милиона људи против ковида-19 откако је прошле недеље примила прву пошиљку од 500.000 доза вакцине Астра Зенека, али се суочава са борбом против скептицизма према вакцини.

Влада је приоритет поставила вакцинацији здравствених радника на првој линији фронта, али статистика показује да 47 одсто Украјинаца не жели да се вакцинише.

“Важно нам је да схватимо зашто лекари одбијају да се вакцинишу”, рекао је Александер Корнијенко, лидер странке Слуга народа председника Владимира Зеленског, на састанку емитованом на телевизији.

Шпанија: Ко одбије вакцину, казна до шездесет хиљада евра

“Веома је лоше, али не постоји друга опција… ако човек не дође, бочица са вакцином може да остане отворена 2-3 сата, након чега се мора бацити”, рекао је председавајуćи парламентарни одбор за здравство, Михајло Радуцкиј.

Према подацима министарства здравља, до 28. фебруара администрирана је 3.141 доза, укључујуćи 90 вакцина у последња 24 сата.

Министар здравља Максим Степанов рекао је да влада ради на спречавању бацања вакцине, додајуćи да се то дешавало и у другим земљама.

Он је у понедељак вакцинисан на телевизији и рекао је да ће Зеленски ускоро бити вакцинисан.

Ангела Меркел: Нећу се вакцинисати Астра Зенекином вакцином

“Својим примером доказао сам да је вакцина против које смо вакцинисани апсолутно сигурна и ефикасна”, рекао је.

Неповерење према вакцинама у Украјини омогућило је да појава морбила 2019. прерасте у епидемију.

Број заражених порастао је након затишја током строгог карантина почетком године, посебно у Кијеву и западној Украјини, где је влада поставила мобилне болнице за борбу против наглог пораста броја заражених.

До 1. марта Украјина је забележила 1,3 милиона случајева и 26.050 смртних случајева.

У северном граду Чернигов, само 87 од 280 лекара сложило се да се вакцинише, објавио је секретар градског већа на Фејсбуку 24. фебруара.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Dnevnik.hr/Мондо, 1. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading