Стручњаци у Немачкој упозоравају на ширење заразнијих варијанти коронавируса

Сматра се да је ова варијанта заразнија за 35 одсто, а према недавним британским истраживањима, овај вирус би могао да буде за 40 до 60 одсто смртоноснији

Фото: Ina FASSBENDER/AFP

Стручњаци у Немачкој верују да ће инфекција вирусом корона ускоро достићи исти висок ниво као пре Божића, јер се заразније варијанте вируса и даље шире.

Такозвана стопа инциденце инфекција на 100.000 људи у једној седмици се попела за 1,2 поена на 63,8. Претходно је пала на 57,4, односно средином фебруара, са рекордних 197,6 два дана пре Божића по Грегоријанском календару.

Институт „Роберт Кох“ пријавио је данас 9.762 нове инфекције и 369 смртних исхода.

Торстен Лер, стручњак за прогнозе у вези са вирусом корона, рекао је да би трећи талас који долази могао бити једнако лош као и други.

„Верујем да ћемо имати ситуацију као пре Божића“, рекао је Лер са Универзитета Сарланд за ДПА, те додао да би стопа инциденце поново могла да достигне око 200 у априлу.

Лер је рекао да је ситуација погоршана због повећаних социјалних контаката и због ширења варијанте вируса корона која је први пут виђена у Британији. Око једне трећине позитивних случајева у Немачкој сада се односи на ту варијанту.

Сматра се да је ова варијанта заразнија за 35 одсто, а према недавним британским истраживањима, овај вирус би могао да буде за 40 до 60 одсто смртоноснији.

Лер је навео да би се у будућности више од 90 случајева односило на британску варијанту, пошто би даља ублажавања ограничења требало да се догоде 7. марта, након што су школе постепено поново отворене овог месеца.

Влада намерава да продужи ограничења путовања за подручја у коме су регистроване варијанте вируса до 17. марта, према информацијама медијске групе Функе.

Тренутно само немачки грађани и одређене групе радника могу ући у земљу из подручја која се сматрају ризичним, што је резултирало појачаном контролом на чешкој и аустријској граници. Првобитно је планирано да мере буду на снази до идуће седмице, наводи ДПА.

Министарство здравља Немачке саопштило је да ће људи који улазе у Немачку примити аутоматску поруку о прописима везаним за вирус корона.

У међувремену, Немци су спремни да се врате у нормалу упркос растућем броју заражених, а већина подржава увођење ковид пасоша, који ће им омогућити да посећују позоришта, теретане, спортске догађаје, а олакшаће и путовања, наводи ДПА.

Опрема: Стање ствари

(N1, 27. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Једино што могу да закључим да ћемо имати две седмице луфта јер је као временска одредница задат Божић. Ту неће много помоћи ни скијалишта (отоплило) ни ковид-журке (похапсило) а не мислите ваљда да ће наши преписивачи добацити дотле да уоче временску разлику у директиви?

    Једино ако идејом не помогну они „није важна нација“ сусједи који се окупљају у позамашним бројевима на становитом тргу и опијају уз музику нашег подријетла.

    Али чекај … па и та идеја је наша, само без музике и алкохола, и са неким суштаственим порукама, бар док је неовисни медији и партијски организоване јединице (НеОВ и ПОЈ) нису дохватили.

    Значи ипак има противотрова само мора да се удари ревакцина. Није ваљда да их, осим старог календара, и помисао на то спречава?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading