Саудијска Арабија одбацила извештај ЦИА да је саудијски принц наредио убиство Џамала Кашогија

Престолонаследник је сматрао Кашогија претњом за краљевину и уопштено је подржавао прибегавање насилним мерама уколико је потребно да се он ућутка, стоји у извештају

Фото: Нови стандард

САД: Саудијски принц наредио убиство новинара Кашогија

Саудијски престолонаследник Мохамед бен Салман „одобрио” је убиство саудијског новинара Џамала Кашогија 2018. године, показује данас објављен извештај америчке обавештајне службе са кога је скинута ознака тајности.

„Дошли смо до закључка да је престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бен Салман одобрио операцију у Истанбулу у Турској да се ухвати или убије саудијски новинар Џамал Кашоги”, пише у том документу националне обавештајне управе на четири странице.

Председник САД Џозеф Бајден је тражио да се са извештаја скине ознака тајности коју је ставио његов претходник Доналд Трамп.

Централни закључак извештаја био је навелико очекиван јер је убрзо после убиства Кашогија 2. октобра 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу било пренето да су обавештајни званичници дошли до тог закључка. Кашоги је био критичар престолонаследниковог ауторитарног учвршћивања власти.

„Престолонаследник је сматрао Кашогија претњом за краљевину и уопштено је подржавао прибегавање насилним мерама уколико је потребно да се он ућутка”, додаје се у документу, преноси Бета.

У Извештају се истиче да је саудијски престолонаследник од 2017. године имао „апсолутну контролу” над обавештајним и безбедносним службама краљевине што чини врло мало вероватном хипотезу да су саудијски званичници могли да спроведу такву једну операцију без зеленог светла од принца.

Америчка обавештајна служба такође претпоставља да је у време Кашогијевог убиства Мохамед бен Салман одржавао такву атмосферу да његови сарадници нису смели да доведу у питање добијена наређења да „не би били отпуштени или ухапшени”.

Бајден који је пре свог избора у новембру сматрао да се према Саудијској Арабији треба понашати као према изопштеној држави због тог случаја покушао је да ублажи ситуацију и јуче је позвао саудијског краља Салмана телефоном први пут од доласка у Белу кућу.

У извештају о разговору Бајдена и саудијског краља наводи се да су говорили о дугогодишњем партнерству две земље, и нису помињали убиство новинара, усредсредивши се на регионална питања као што су Иран и рат у Јемену.

Ипак, пошто овај извештај није званично објављен до сада, јавно приписивање одговорности одражава „прекор” саудијском принцу и могуће да ће одредити тон у односима нове америчке администрације и Саудијске Арабије.

Саудијски принц престолонаследник Мохамед бин-Салман (Фото: Foreign Policy)

Бајден је раније критиковао Саудијску Арабију али Бела кућа сматра ту земљу у неким контекстима својим стратешким партнером.

Саудијски престолонаследник је рекао 2019. да преузима „пуну одговорност” за убиство јер се догодило док је он на тој функцији, али је негирао да га је наредио.

Саудијски званичници рекли су да је Кашогијево убиство дело одметнутих саудијских безбедносних званичника. Саудијски судови прошле године су саопштили да су осудили осам Саудијаца на затвор за убиство Кашогија, нису дали њихова имена.

САД објавиле визне рестрикције за 76 Саудијаца

САД су објавиле данас да уводе визне рестрикције за 76 Саудијаца оптужених да су „претили дисидентима у иностранству”, а пре свега саудијском новинару Џамалу Кашогију убијеном 2018. године у саудијском конзулату у Турској.

Мере су најављене убрзо после данашњег објављивања извештаја америчке обавештајне службе у коме се оптужује саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман да је „одобрио” убиство новинара Џамала Кашогија. Са извештаја који је састављен раније данас је скинута ознака тајности.

Ове мере донете су на основу новог прописа који амерички Стејт департмент назива „Кашоги забрана” (САД) и према коме треба да се забрани улаз у САД свакој особи оптуженој да је напала, у име власти своје земље, дисиденте или новинаре у иностранству, рекао је државни секретар САД Ентони Блинкен у саопштењу.

Идентитет и функције Саудијаца против којих су уведене ове прве мере нису наведени.

„Џамал Кашоги је платио животом да изрази своје мишљење”, рекао је Ентони Блинкен и објаснио да хоће да „казни државе које прете и нападају новинаре или особе које сматрају противницима изван својих граница само зато што они користе своје основне слободе”.

Вејн Медсен: Кашоги је жртва блискоисточне Игре престола

„Рекли смо врло јасно да вантериторијални напади и претње Саудијске Арабије активистима, дисидентима и новинарима треба да престану. САД их неће толерисати”, рекао је Блинкен у саопштењу, преноси Бета.

(Политика, 26. 2. 2021)

Саудијска Арабија одбацила извештај ЦИА о убиству Kашогија

Влада Саудијске Арабије одбацила је извештаје америчке обавештајне службе о умешаности руководства краљевине у убиство новинара Џамала Kашогија, преноси државна агенција СПА позивајући се на информације Министарства спољних послова.

„Влада Саудијске Арабије у потпуности одбацује негативну, лажну и неприхватљиву оцену на рачун руководства Краљевине и напомиње да је извештај садржао нетачне информације и закључке“, наводи агенција изјаву Министарства спољних послова.

Раније је било саопштено да је Бајденова администрација скинула ознаку тајности са извештаја америчке обавештајне службе о убиству саудијског новинара Џамала Kашогија.

У извештају се сугерише да је саудијски принц Мохамед бин Салман одобрио операцију у Истанбулу да се новинар „зароби или убије“.

Подсетимо, Kашоги је убијен 2. октобра 2018. године у саудијском конзулату у Истанбулу, где је дошао како би прибавио документе за венчање са вереницом. Став званичног Ријада је да су убиство починили одметнути припадници тајне службе, који су ухапшени, а петорица је осуђена на смртну казну.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар