Мирољуб Јевтић: Лажне социјалдемократе из Самоопредељења

Један од најистакнутијих чланова Самоопредељења, кандидат за градоначелника Ораховца Висар Кореница изјавио да Израел треба да нестане са лица земље

Вјоса Османи и Висар Кореница (Фото: Фејсбук страница Висара Коренице)

На парламентарним изборима лажне државе Косово највише гласова добила је партија Албина Куртија. Због тога је важно знати на чему се заснива идеологија човека који би могао да добије мандат да предводи владу у Приштини?

Курти је веома познат српској публици и о њему се много писало. Као основно што се везује за њега је тврдња да се ради о бившем марксисти-лењинисти који је еволуирао ка социјалдемократији. Што је посебно важно, и у енглеској и француској верзији Википедије се истиче да је то социјалдемократска партија која се истовремено инспирише албанским национализмом. Већ то показује да се, онима који га описују, у глави мешају неспојиве ствари. Јер социјалдемократија мора бити грађанска и против сваког национализма. Оног момента када једна партија бира национализам она престаје да буде социјалдемократска. То се јасно види у европском парламенту.

Аљбин Курти (Фото: Бета-АП/Visar Kryeziu)

Социјалдемократска опција је у том телу изразито антинационалистичка па и анти национална и тврдо промовише антинационалне и антиверске вредности. Позната је њена бескомпромисна борба да у преамбулу европског устава не уђе одредба о хришћанству као основу Европе.

Зато је смешно партију Албина Куртија сврставати у социјалдемократске партије, ма шта она сама говорила о себи. Ако желимо да проценимо где на политичком спектру спада нека партија потребно је, поред њеног формалног опредељења, гледати какве политичке потезе вуче. Ти политички потези најбоље говоре о каквој се идеологији ради. Код Албанаца то је посебно карактеристичан случај. Сетимо се партије Енвера Хоџе, она је сврставана у марксистичко-лењинистичке са изразитом антирелигиозном оријентацијом. Шта је то значило најбоље ће се видети из описа који је о тим атеистима да западњак Хартмут Алберт. Он је био одушевљени присталица Енвер Хоџе и као такав је посетио Албанију и тадашњу Југославију. На Космету му је домаћин био учитељ такође ватрени следбеник Хоџине антирелигиозне политике. Али на запрепашћење госта у учитељевој кући се живело по стриктно исламским прописима. За све време релативно дугог боравка у њој, он је само једном случајно видео једну жену, а кућа је била велика задруга препуна женске чељади.

Наш јунак се питао о чему се ради. И закључује да је опредељивање за марксизам било само декларативно, искључиво због љубави за Албанију и да би његов домаћин-учитељ следио било коју идеологију која би из Албаније дошла на Космет.

Петар Ристановић: Корени идеологије Аљбина Куртија

Дакле, исламско верско опредељење било је једина идеологија коју су косметски Албанци следили, а албански национализам је имао само једну идеју да се уједине са Албанијом и тако створе јачу исламску базу.

То је идеологија коју следи Албин Курти. Он сам може да буде и атеиста. Али добро зна да популација од које тражи гласове то није. И да њима ислам значи много више од секуларног национализма. Те да, ако хоће гласове, мора изнад свега форсирати ислам. И то показивати, чак кад се говори националним терминима. Да би гласачи видели да бити Албанац обавезно значи бити муслиман.

Следећи примери то показују. Из Албаније је на Космет дошла интелектуалка Алма Лама, прикључила се Самоопредељењу и била изабрана у косметски парламент 2010. Остала је у посланичкој групи Куртија све до 2013. када ју је напустила, јер је видела да тај формални атеиста форсира ислам.

Мирољуб Јевтић (Извор: Политика)

Разлог је био следећи: радикални имам из Призрена Ирфан Салиху је напао Албанке да не поштују ислам и оптужио их је да су проститутке. Алма Лама као феминиста стала је у одбрану права жена. Због тога се на њу обрушила лавина верске мржње. Лама, које је већ почела да осећа зазор према Куртију, јер је кренуо у промовисање мале партије исламских радикала која се зове Партија правде, сада се суочила са одбијањем Куртија да је заштити и што је посебно важно, он се придружио захтевима исламских радикала да се жене натерају да носе мараме и да се у школе уведе исламска веронаука. Напади на Ламу су ескалирали до претње да је вероодступник од ислама – муртад и да треба да буде осуђена на смрт. Због тога је добила полицијску пратњу.

Са друге стране један од најистакнутијих чланова Самоопредељења, кандидат за градоначелника Ораховца Висар Кореница је изјавио да Израел треба да нестане са лица земље. То је став најекстремнијих исламских радикала попут ИСИЛ-а и Ал Каиде. Јер видели смо: Египат, Јордан, Бахреин и УАЕ признају право Израелу на постојање а функционер Куртија не.

И на крају све је то кулминирало ових дана када је Курти слободобитно, све сликајући се са њим, изјавио да је један од екстремнијих теолога Исламске заједнице Косова Мустафа Бајрами приступио Самоопредељењу. За Бајрамија као исламског теолога ствар је јасна. Бити за независно Косово, албанску нацију и језик, а против исламске „нације”, која окупља све муслимане света у једну државу, значи на судњем дану бити од Алаха бачен у огањ у коме ће вечито горети. То значи, када би Бајрами имао и трунчицу сумње да Курти неће жртвовати Косово зарад светске исламске државе са арапским као службеним језиком, онда никада не би приступио Самоопредељењу.

Политика: Ко су спонзори „пројекта Курти”

Зато је свако спомињање албанског национализма и велике Албаније а занемаривање исламске суштине проблема, пораз Србије класичним нокаутом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 2. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading