„Дара из Јасеновца” ипак у разматрању за Оскара

Српски филм сада није категорији „на страном језику“ већ је на листи од 366 остварења за „најбољи филм“ 

Foto: Profimedia

Академија филмских уметности и наука објавила је списак филмова који се разматрају за кандидатуру у категорији Најбољи филм, и на том списку налази се и “Дара из Јасеновца”.

Листа која броји 366 филмова најдужа је листа потенцијалних кандидата у историји Оскара у последњих 50 година.

Листа је базирана на новим правилима које је условила пандемија корона вируса, која је и доделу померила с фебруара на април. Тако сада за Оскара могу да се надмећу филмови који су објављени до 28. фебруара и који су барем седам дана провели у биоскопу у барем једном од ових подручја – округ Лос Анђелеса, Град Њујорк, Заливска област Сан Франциска, Чикаго, Мајами и Атланта.

Подсетимо, 10. фебруара саопштено је да је “Дара из Јасеновца” испала из трке за престижну награду. Наиме, Америчка Академија филмских уметности и наука направила је ужи избор кандидата за Оскара у девет категорија, а српски кандидат “Дара из Јасеновца” није се тада нашао на списку и у трци за најбољи филм на страном језику.

Спутњик: Дара из Јасеновца није у трци за Оскара, Аида из Сребренице јесте

Од 93 номинована кандидата за категорију најбољи филм на страном језику, међу којима је била историјска драма о девојчици Дари у злогласном усташком логору Јасеновац, Академија филмских уметности и наука сузила је избор на 15 остварења.

Српски кандидат, који је изазвао бројне полемике, није се нашао у ужој конкуренцији за престижну филмску награду у категорији Најбољи филм на страном језику.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 26. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading