Часлав Оцић: Сви у САНУ да се изјасне о Костићевој изјави о Косову

Важно ми је да председник САНУ Костић повуче своју изјаву. Мене не занима било каква борба за власт у САНУ, каже академик Оцић

Часлав Оцић (Фото: Зоран Илић/РАС Србија)

У Српској академији наука у уметности су у току консултације око тога да ли ће председништво те институције да се изјашњава о позиву академика Матије Бећковића члановима САНУ да саопште свој став о „најважнијем и најактуелнијем питању Србије и српске нације – Косову и Метохији”, сазнаје Танјуг.

Академик Часлав Оцић, члан Одељења друштвених наука подржава Бећковићев позив и каже да сви чланови САНУ треба јавно да изнесу свој став о Косову изјави председника САНУ Владимира Костића да је „политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер ‘ни де факто ни де јуре’ није у рукама Србије”.

Бећковић је у видео поруци навео да је та изјава председника САНУ коју је више пута поновио, постала нека врста магичне коцке.

„Неки као и он сам сматрају да је то његово лично мишљење на које он има право, а други да мишљење председника Српске академије наука и уметности не може бити лично” поручио је у видео поруци Матија Бећковић.

Матија Бећковић: Цела САНУ да се изјасни о Косову и Метохији

Оцић за Танјуг каже да део чланства Српске академије наука и уметности жели да изнесе свој став о Косову и да никоме од њих није циљ оставка председника САНУ Владимира Костића.

„Важно ми је да Костић повуче своју изјаву. Мене не занима било каква борба за власт у САНУ. Постоји иницијатива Владимира Костића да се о његовој изјави изјашњавају појединачно секретари одељења. Са друге стране, мишљења сам да сви академици треба да изнесу свој став о изјави председника Костића” казао је Оцић.

Он истиче да је заједно са академиком Данилом Бастом упутио званичан допис Председништву САНУ да се изјасне о Костићевој изјави.

„Овде није реч о праву на мишљење председника САНУ. Наравно да Костић има право да мисли и каже шта жели, али нам је важно да знамо став сваког академика, па и чланова Председништва САНУ о најважнијем питању за српски народ – Косову и Метохији”, казао је Оцић и додао да је САНУ у обавези да у наредном периоду организује неколико научних скупова о Косову и Метохији.

Часлав Оцић: Наша власт испуњава жеље и интересе страних центара моћи

Према његовим речима САНУ није политичка организација већ научна установа.

„Само научним чињеницама можемо допринети решавању питања Косова и Метохије” казао је Оцић.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану КиМ, 25. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading