Ангела Меркел: Лидери ЕУ сагласни о дигиталном сертификату о вакцинацији за путовања

Меркелова навела да ће ЕУ бити потребно три месеца да развије техничку основу за таква документа, која ће, заједно са додатним информацијама о грађанима, омогућити путовања унутар блока

Ангела Меркел (Фото: AP Photo/John MacDougall)

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.

Меркелова је навела да ће Европској унији бити потребно три месеца да развије техничку основу за таква документа.

„Сви су се сложили да нам је потребан сертификат о вакцинацији у дигиталној форми“, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре после самита ЕУ, који се одржава у онлајн формату.

Према речима немачке канцеларке, те потврде ће имати свака земља чланица и оне ће моћи да се користе у било којој држави Уније.

То ће, заједно са додатним информацијама о грађанима, омогућити путовања унутар блока, а могуће је да ће омогућити и држављанима других земаља да дођу у ЕУ, додала је Меркелова.

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел изјавио је да је тренутни приоритет блока убрзање производње и испоруке вакцина широм Уније.

Лидери ЕУ су се сложили да се производни капацитети морају повећати, указавши да би блок требало да се припреми за сценарио који подразумева континуирану вакцинацију у наредним годинама због појаве нових сојева вируса корона.

Потребна брза имплементација

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да ће на земљама чланицама бити да донесу одлуке о томе шта ће моћи да се ради са сертификатима, а да ће се на нивоу ЕУ они користити за функционисање јединственог тржишта.

„Систем ће подржавати информације о вакцинацији, негативном пи-си-ар тесту или имунитету особе. Потребна нам је брза имплементација ако желимо да ови сертификати буду функционални пре лета“, нагласила је Фон дер Лајен.

Она је додала да је ЕУ до сада добила 50 милиона доза вакцина против ковида-19. од чега је 29 милиона потрошено за вакцинацију грађана, што представља осам процената одрасле популације у ЕУ.

​Председница ЕК је оценила да делују заштитне мере, које су на снази широм Европе, напомињући да је у току рад на испитивању нових варијанти ковида.

„Наш труд ће се исплатити“, поручила је Фон дер Лајенова.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Стање организма је приватна и лична ствар појединца и не може се тицати никаквих колектива, институција и струка, нити нас ико може тиме условљавати. Дакле никакве компаније нити институције нису изнад нашег права да слободно и самостално одлучујемо о свом телу, породици и имовини, и да самостално (својом главом) критички и аналитички мислимо о свему, а нарочито о ономе што се тиче нашег тела. Та примитивна сегрегација у корист међународно варварских структура мора бити заувек заустављена.

  8
  1
 2. @Ја.. Ви сте се, дражејши, канда из дуготрајне коме пробудили? О каквим правима ви причате? Ваше, моје и ина људска тела постала су, и декларативно, јавна прћија оног часа кад је онај Билијев етиопски апаратчик обзнанио пандемију. Бебе које су рођене кад су брњице, кућни притвори, полицијски часови и карантини ступили на снагу, већ су одбациле материну сису, и увелико ходају, а хорор је и даље на екрану. Устави, повеље, декларације, и сличне трице и кучине, или покрива дебела прашина или су рециклирани у тариуз. Уместо њих на делу је владавина техно-фаши-бољше-фарма-нео-либе-бла-бла-бла-кратије која је итекако изнад ваших права, а која сте, ако сте заборавили, и раније изволели „уживати“ онолико колико су вам ти исти давали. Кажете да „сегрегација у корист тих структура мора бити заустављена“. Лепо. А ко и како да је заустави? Госпоја трбухозборна министарка, са слике тик изнад вашег коментара, јасно је саопштила још у децембру, ван насловних страна, важну вест од сутра, да цела ова ујдурма „није због вакцине, него због вакцинације“. Ту вам је и одговор на питање шта се иза брда ваља?
  Пошто смо сведоци да вам нико од оних у које сте/смо полагали наде (држава, црква, академија, мас-медији, глобокорпи, међународне организације (сиц, сиц!) и придружене им крвопије) неће подупрети леђа, остаје вам још само луча вашег микрокозма и лична способност и храброст да себи пред очи ставите слику оног за кога и за шта сте, с осмехом на лицу, спремни живот дати пре него га неко повреди. Имате ли ту слику и јесте ли донели одлуку? Ако јесте, свака част, ви се не плашите јер знате да сте ионако само мртвац који још хода, с му
  има у процепу. Ако познајете још неког таквог, позовите га на кафу и уживајте у пролетњем сунцу. У вашим ногама има још подоста шетње. А ако нисте преломили, то значи да сте до мрачног ћошка престрављени и покушавате да останете суви возећи слалом између кишних капи. Не бива. Зато читајте Његоша, Достојевког, Црњанског, Растка.. а и СС, три пута дневно по пола сата, после јела… и поменуте кафе. Од тога расте храброст, које нам свима недостаје. Срећне вам ране.

  4
  3

Оставите коментар