Росијска газета: „Дара“ – српски одговор фалсификаторима историје

Лист истиче да је филм тежак и да га је немогуће гледати без суза и саосећања са патњом девојчице Даре, њене породице и свих жртава Јасеновца

Фото: Филмски центар Србије

МОСКВА – Московски дневник Росијска газета оцењује да филм „Дара из Јасеновца“, који је недавно приказан јавности у Србији, Републици Српској и Црној Гори, представља српски одговор фалсификаторима историје.

У коментару се наводи да је филм режисера Предрага Антонијевића имао велики успех приликом приказивања у биоскопима у САД, али оцењује да је из политичких разлога искључен из такмичења за Оскар.

Росијска газета наводи да је филм снимљен уз државну подршку Србије и истиче да говори о српској голготи – геноциду над православним народом који је прошао кроз жрвањ репресивне машинерије марионетске Независне Државе Хрватске од 1941. до 1945. године.

Лист подсећа да су вођа НДХ Павелић и министар просвете Миле Будак желели да српско питање реше радикално тако што ће трећина Србија бити убијена, трећина на силу покатоличена, а трећина протерана у Србију, а да је парола коју је Будак смислио гласила „Србе на врбе“.

Последице геноцида, почињеног уз безусловну подршку католичког свештенства биле су застрашујуће, а како наводи Росијска газета, уништено је 299 православних цркава, 240.000 Срба је насилно преведено у римокатоличку веру, а убијено је око 750.000 Срба.

Лист истиче да је филм тежак и да га је немогуће гледати без суза и саосећања са патњом девојчице Даре, њене породице и свих жртава Јасеновца.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТВ, 24. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар