Маријан Ивануша (СЗО): Епидемилошка ситуација погршана у Израелу и Србији јер није крај кад стигне вакцина

Кад стигне вакцина то није крај, него почетак краја, а и кад примите вакцину нисте одмах заштићени, већ тек након друге дозе треба време да се створи имуни одговор, рекао директор СЗО у Србији

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је да је епидемиолошка ситуација погоршана у Израелу и Србији, земљама у којима се имунизација спроводи брзо, односно водећим по вакцинацији, можда због умора и опуштања грађана.

„Можда је то зато што смо сви уморни од епидемије и мера, а и остао је велики број људи који су осетљиви на вирус, и ако се опустимо вирус јако брзо поново букне. Кад стигне вакцина то није крај, него почетак краја, а друго и кад примите вакцину нисте одмах заштићени, већ тек након друге дозе треба неко време да се створи имуни одговор“, упозорио је Ивануша гостујући у програму ТВ К1.

Маријан Ивануша (Извор: N1)

СЗО, указао је, процењује да ће до краја ове и почетка наредне године релативно велики број људи на свету бити вакцинисан чиме ће се спречити озбиљан ток болести и велики број оболелих.

„То је оптимистичко очекивање на основу броја вакцина које имамо на располагању, зато немојмо очекивати крај пандемије ове године. Имаћемо и наредне године нека жаришта тамо где неће бити заштићених вакцином. Порука је да постоји јако светло на крају тунела али тај крај још није стигао“, рекао је Ивануша, пренео је Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ако природно стечени имунитет, који је јачи и дужи од вештачког, траје неколико месеци – колико онда траје имунитет од вакцине против овог опасног вируса?

  2. @ПГ, СГ СМ(П)Г

    а) до следећих избора/формирања управе
    б) до следеће инаугурације/октроисања
    в) до следећег састанка кризног штаба
    г) до следеће (ре)вакцинације
    д) до следећег тестирања
    ђ) докле струка каже

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading