Бранислав Тиодоровић: Треба нам два милиона вакцинисаних

А тих два милиона можемо стићи за 15 до месец дана, што зависи од динамике испоруке произвођача вакцина, рекао епидемиолог и члан Кризног штаба

(Фото: Танјуг/Зоран Мирковић)

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да можемо бити на прагу колективног имунитета ако будемо вакцинисали два милиона становника.

Њима би требало придодати и онај број који је природним путем стекао антитела, што би укупно било негде 60 до 70 одсто, објаснио је он и додао: „А тих два милиона можемо стићи за 15 до месец дана, што зависи од динамике испоруке произвођача вакцина.“

„Ми стварно можемо да вакцинишемо 2 милиона становника чак и за 15 дана, и данас ће бити добар број вакцинисаних, дакле, још ако би динамика ишла мало брже што зависи од произвођача, онда би то било сјајно заиста. Што се Ковакса тиче, ту заиста ништа нисмо добили још увек, добро је то што су наши проценили да је боље ићи на билатералне уговоре, јер као што видите, томе се сада окрећу и Хрватска и Мађарска“, каже за „Блиц“ професор Тиодоровић.

У овом тренутку је дато нешто више од милион вакцина у Србији.

Бранислав Тиодоровић (Фото: Слободан Миљевић/Танјуг)

Имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић каже да је то сасвим задовољавајућа брзина и више од тога, и сматра да је све јако добро организовано. Задовољан је одзивом, с тим што се, како је указао, један велики део грађана још није пријавио.

Према речима епидемиолога интересовање за вакцину не јењава, али је порасла и потражња руске и кинеске вакцине у региону, те су сада и Хрватска и Мађарска заинтересована за њих.

Како даље истиче епидемиолог, осим броја вакцинисаних веома је важно и придржавање мера, јер се на вакцинацију одлази онда када је особа здрава, а уколико дође до већег броја заражених, онда се и сама имунизација одлаже.

„Постоје људи који су скептични, што је разумљиво, поготово ако нема довољно информација, које су опречне, а постоји мањина која је једноставно научила погрешно да сматра вакцине проблемом, а не решењем“, истиче Јанковић.

Срђа Јанковић (Фото: Танјуг)

Како напомиње др Јанковић, за ефекат који је видљив на колективном нивоу још увек је рано без обзира на број доза, и нада се да ће бити видљив током ове године. У Израелу пре неколико дана објављен је рад где се јасно види ефекат у старосним групама које су примиле вакцину.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. „Постоје људи који су скептични, што је разумљиво, поготово ако нема довољно информација, које су опречне, а постоји мањина која је једноставно научила погрешно да сматра вакцине проблемом, а не решењем“, истиче Јанковић.

    Информације се систематски крију. О томе сведочи свака до сада одржана „конференција за медије“ – теледиригована питања и одговори – НИЈЕ их могуће чути ни на изборима за мис.

    Питање како се за нешто о нечему о чему се нема довољно информација у тако кратком року цепиво може направити и у још краћем прогласити за лековито … практично више НИЈЕ ни питање.

    Шта се све гази изјавом о „мањини која је једноставно научила погрешно да сматра“ НИЈЕ достојно коментара НЕГО упута на читање сопствених речи: „за ефекат који је видљив на колективном нивоу још увек је рано без обзира на број доза, и нада се да ће бити видљив током ове године.“

  2. Толико сте планирали да зарадите. Од почетка си учествовао у стварању панике и страха само да би зарадили што више пара на медецинскимђсредствима и опреми и сад вакцинама. Е па зато ћете и проћи ко ове сумњиве вакцине.

Оставите коментар