Екатерина Захаријева: Бугарска не води хладни рат са Србијом око Северне Македоније

Бугарска сигурно не води рат, али Београд има снажан утицај у Скопљу и сигурно постоји тенденција приближавања српском језику, српском бизнису и институцијама, тврди бугарска министарка спољних послова

Екатерина Захаријева (Фото: АФП/Alexander Nemenov)

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева одбацила је као нетачне тезе да Бугарска са Србијом “води хладни рат” на територији Северне Македоније, али је истакла да није тајна да Београд има снажан утицај у Скопљу.

„Бугарска сигурно не води рат. Ни са Републиком Северном Македонијом, нити са Србијом, нити са било којим другим делом света. Али није тајна, Београд има снажан утицај у Скопљу и сигурно постоји тенденција приближавања српском језику, српском бизнису и институцијама. Овај тренд се није зауставио у последњих 30 година и то је разумљиво“, рекла је она у интервјуу за бугарски медиј „24 часа“.

Захаријева је то одговорила на констатацију новинара да „постоји теза да Србија и Бугарска воде хладни рат на територији Републике Северне Македоније“ и да су „сву пропаганду и говор мржње (против Бугара) који се врти у Скопљу изазвали одређени кругови у Београду“.

Према речима Захаријеве, циљ Бугарске није да уништи пријатељске односе Србије и Северне Македоније, већ да сви буду пријатељи и повезани.

„Циљ Бугарске није да уништи њихове пријатељске односе. Нека буду пријатељи. Само желимо да имају пријатељски однос са нама. Будимо сви пријатељи. Будимо повезани, градимо заједно“, рекла је Захаријева.

Министарка спољних послова Бугарске је истакла да је покушај да се Софија представи као историјски реваншиста 19. века „крајње неприхватљив“, јер су, како је рекла, „наши проблеми стварни“.

Како је рекла, не може Бугарска да нема железничку линију са Северном Македонијом и да у суседној земљи могу да праве админстративне баријере за бугарске компаније.

Захаријева је истакла да Бугарска са Србијом има добре односе и да јој је драго што је била међу првим земљама које је српски министар спољних послова посетио.

„Са Србијом ћемо до краја ове године имати аутопут од Софије до Београда. Српски министар спољних послова већ дуго није био у билатералној посети Бугарској. Драго ми је што је Бугарска била друга земља у региону коју је посетио. Са Србијом имамо добре односе. Наравно, увек покрећемо питање тамошње бугарске мањине, приступ образовању и уџбеницима на матерњем језику, развој региона, инвестиције итд“, рекла је Захаријева.

Опрема: Стање ствари

(N1, 15. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading