Мјанмар: Снаге безбедности пуцале на демонстранте, прекинут интернет у земљи

Снаге безбедности Мјанмара пуцале су на демонстранте, док се војници распоређују у Јангону; у недељу увече прекинут интернет у готово читавој земљи

Демонстрације у Мјанмару (Фото: AFPL/Lillian Suwanrumpha)

Распоређивање војске дешава се у Јангону, али и у другим градовима. Амбасада САД у Мјанмару навела је на Твитеру да је уочено кретање војске по земљи и позвала своје држављане да се склоне.

На протесту на северу земље неколико особа је рањено пошто је полиција пуцала на демонстранте, пренели су локални медији и додали да је полиција користила и сузавац да растера скуп.

Према њиховим наводима, пет новинара је ухапшено.

Неколико амбасадора у Мјанмару, из САД, Канаде и Европе, упутило је заједничку декларацију у којој позивају војску да не користи насиље над демонстрантима и цивилима.

У скоро читавом Мјанмару у недељу увече је прекинут интернет, саопштила је невладина организација NetBlocks која се бави надгледањем рада интернета.

Прекид је почео око 1.00 по локалном времену (18.00 ГМТ), навела је организација и додала да интернет у Мјанмару ради 14 одсто од уобичајеног нивоа.

Војска Мјанмара, која је 1. фебруара преузела власт, сменила је владу и цивилну лидерку Аунг Сан Су Ћи, увела је полицијски час у неколико градова и забранила окупљања више од пет особа.

Војска Мјанмара, која је 1. фебруара преузела власт, сменила владу и цивилну лидерку Аунг Сан Су Ћи, увела је полицијски час у неколико градова, и забранила окупљања више од пет особа.

И поред те забране окупљања, данас су одржани протести. Војска је у суботу увече усвојила нову уредбу којом се додатно укидају грађанска права.

Том уредбом се укида закон о безбедности и заштити приватности, чиме је војној влади омогућено да спроводи претресе и хапси без судског налога.

Од пуча је ухапшено око 400 људи, међу којима политичари, активисти и чланови цивилног друштва, новинари, лекари и студенти.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 14. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading