Газета експрес: САД разматрају именовање специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине

Амерички државни секретар Антони Блинкен најавио да разматра именовање специјалног изасланика за регион. Америчка амбасада у Приштини је то потврдила

Ентони Блинкен (Фото: Стефани де Сукутин/АФП)

Политичари који су упознати са регионом западног Балкана више пута су упозоравали да наставак „статуса кво“ између Косова и Србије није добра ствар за безбедност региона. Руски утицај на Србију види се као један од проблема, јер би се званични Београд могао повући са пута интеграције у ЕУ. То је подстакло САД и Европску унију да континуирано улажу напоре у проналажењу коначног решења које би успоставило дугорочну стабилност у региону.

Али Брисел и Вашингтон имају несугласице, упркос блиској сарадњи када је реч о завршници преговора. ЕУ је више пута нагласила израз „свеобухватан и правно обавезујући споразум“, док је Вашингтон отворено изјавио да би део коначног споразума између Косова и Србије требало да буде узајамно признање. Бивши амерички председник Доналд Трамп нагласио је то у свом писму, док је председник Џо Бајден то казао у честитки председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије.

Какав ће бити приступ нове америчке администрације преговорима између Приштине и Београда?

У ексклузивном одговору за Газета експрес, званичници америчке амбасаде у Приштини кажу да Вашингтон у потпуности подржава дијалог који је водио Брисел, цитирајући притом председника Бајдена који је рекао да свеобухватан споразум треба да доведе до узајамног признања, очувањем суверенитета и територијалног интегритета обе државе.

Бајден Вучићу: Срећан Дан државности, признајте Косово

„Сједињене Државе у потпуности подржавају дијалог између Косова и Србије уз помоћ ЕУ чији је циљ свеобухватни споразум о нормализацији. Као што је председник Бајден рекао, „свеобухватно решење које ће довести до узајамног признања, очувања суверенитета и територијалног интегритета обе државе и јачања њихових демократских институција, од суштинске је важности за напредак Косова и Србије. То би побољшало безбедност и просперитет обе земље, унапредило њихове тежње за чланством ка Европској унији и другим мултилатералним институцијама и подржало трајни циљ слободне и мирне Европе“, рекла је амбасада за Газета експрес.

„Суштина било ког споразума мора доћи од самих страна. Спремни смо да саслушамо и на било који начин помогнемо да подржимо обе стране и ЕУ, као посредника, у проналажењу међусобно договореног решења. “

Да би применио такав приступ преговорима, амерички државни секретар Антони Блинкен најавио је да разматра именовање специјалног изасланика за регион. Америчка амбасада у Приштини је то потврдила.

Упитан да ли ће бити именован специјални изасланик за дијалог Косово и Србија, портпарол амбасаде цитирао је секретара Блинкена на саслушању пред Сенатским комитетом за спољне односе, „Ако буде потврђено, пажљиво ћу размотрити питање специјалног изасланика за регион“.

Током администрације Доналда Трампа, изасланик Ричард Гренел предводио је америчке напоре да се Косово и Србија доведу до споразума о економској нормализацији.

Споразум је потписан 4. септембра у Белој кући, а Косово је већ почело да ужива своје прве бенефиције, почев од признавања независности од Израела, док је пре неколико дана на снагу ступио амерички споразум о улагању.

Остаје да се види колико ће интензивно Бајденова администрација приступити раду на постизању коначног споразума. На Косову се очекује да ће ово питање бити затворено у току ове године, док из Брисела још увек постоји скептицизам да се нешто ускоро може постићи.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 11. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар