Вечерње новости: Србија добија закон о истополним партнерствима

Регистар истополних заједница је писана и електронска база коју воде матичари, а у њу ће бити уписане све истополне заједнице склопљене на територији Србије

Извор: Печат

Два мушкарца или две жене моћи ће да озваниче везу пред матичаром, свечано, да узму презиме партнера, а после тога мораће да брину једно о другом, да деле имовину, брину о деци партнера, ако их има… Осим заједнице која је готово истоветна браку, моћи ће да склапају и ванбрачне заједнице, код нотара.

Све ово предвиђено је Полазним основама за израду Закона о истополним заједницама, објављеним на порталу е-управе, на које заинтересовани могу да шаљу коментаре, сугестије, примедбе…

Овај документ регулише породичне односе између партнера, издржавање деце, наслеђивање, права из радног односа, па чак и нерегистровану истополну заједницу.

Геј парови имаће и кумове, тј. сведоке на венчању, а уласком у заједницу, обавезују се да једно о другом брину, укључујући ту и бригу о евентуалној деци партнера. Заједница престаје смрћу једног од њих, поништењем и раскидом. Она се поништава или раскида пред судом, а у изузетним случајевима може и „давањем споразумне изјаве пред матичаром, уколико у тој заједници не живи малолетно дете“.

Партнери, иначе, као и брачни другови, имају посебну имовину стечену пре брака, као и заједничку, која је подложна деоби.

Преднацрт закона регулише и наслеђивање имовине и пензије, које је исто као и код брачних супружника, затим плаћање пореза. Партнер који није запослен има право на здравствену заштиту преко оног који то јесте, такође и на социјалну и дечју, као и на одштету за душевне болове у случају смрти или инвалидитета свог истополног друга.

Регистар истополних заједница је писана и електронска база коју воде матичари, а у њу ће бити уписане све истополне заједнице склопљене на територији Србије, као и истополне заједнице наших људи, склопљене у иностранству. Нерегистрована истополна заједница подразумева да партнери живе најмање три године заједно и да овере изјаве о томе код нотара. Тада се уређује исто као класична ванбрачна заједница.

У забрани помешали полове

Преднацрт закона прецизира и ко не може склопити истополну заједницу, а ове одредбе, очигледно су само преузете из Породичног закона. Осим особа неспособних за расуђивање, крвних сродника по правој линији и сродника на основу усвојења, заједницу не могу склопити ни сродници у побочној линији: „рођени брат и сестра, брат и сестра по оцу или мајци, стриц и синовица, ујак и сестричина, тетка и братанац, деца браће и сестара, зет и ташта“.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 9. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

  1. И онда се питамо одкуд корона

    13
    1
  2. Два милиона Срба гласало је човека и његову партију који су поставили лезбејку на место председника владе. Ни таква национална срамота није била довољна да тај човек и та партија изгубе поверење. Вучићева Србија ово заслужује. Заслужује свако педерско терорисање које има и које ће добити. Ван те Србије, у политичком смислу, друге Србије и нема.

    18
    2
  3. А,како ће палма да гласа за овај закон увек је подржавао власт.

  4. Кончина

    Нема уздања у Бога
    Чанта се празнословије
    Славимо Ниђе Никога
    Док капљу сузе Божије

    Кончина сада је дошла
    Вријеме смрти нам иде
    А свјетина нигдје пошла
    Слијепци мисле да виде

    Пошли смо гдје се не иде
    Лука нам биће хридине
    Тек кад нам очи провиде
    Знаћемо наше судбине

    Момчило

    18
  5. Само да речем да по овом ” закону”, и степинац је светитељ, и аца је Србин, треба носити маску, одрећи се Космета ради бољег живота, вера за вечеру, вајдица је продати ” душу ономе ” ради којег се овај закон и усваја… Колико јоште ИСТОБОЛНИХ закона несрећно Србље да усвоји да би срећно постало, срећно јер више ништа не боли, срећно јер више не постоји ?!
    Да Бог даде да чомићка, по једном од чланова закона, мора да обрије бркове, а вучић да одгаји браду, као кумови ” онога што се ана ваби” кад се буде истополно брачила пред матичарем…

    14
    1
  6. Извињавам се јер не пратим вести са ТВ-а и већине доступних медија.
    Да ли се неко извинио г. Мариники Тепић због гађања кокошком у Панчеву?
    Мислим на носиоце јавних функција, представнике власти, доносиоце закона о истополним браковима и забринуте за наталитет у Србији?
    Да ли постоји емпатија за једну жену, за гладну децу, за било коју вредност?
    Одговор на ова и слична питања појаснио би нам имплозију наталитета (г. Ђикић), нове законе и опште стање ствари у Србији.

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading