Милош Ивковић: Потписивањем споразума у Вашингтону Србија на корак од признања Косова

Народ мисли да је територијални интегритет Србије приоритет, а постоје опасни кораци ка проглашењу независности Косова од стране Републике Србије, наглашава Ивковић

Милош Ивковић у емисији “Међу нама” (Извор: НСПМ)

Професор права и међународни арбитражни судија Милош Ивковић рекао је данас у емисији “Међу нама” да је Србија потписивањем споразума у Вашингтону дошла на корак од признања Косова, то показује и недавна Бајденова честитка.

Ивковић наводи да Бајденова честитка Дана државности Србије није изненађење, већ да је питање који је одговор Србије на то. Пошто је одговор изостао, са правне стране, то је проблематично, јер води закључку да признање Косова није искључено.

Променом Устава Србије 2006. године, референдум није обавезан корак, каже Ивковић, већ председник може сам да донесе одлуку са међународном заједницом.

“Уколико председник призна Косово, то је валидно по међународном праву, чак и ако Уставни суд каже да је прекршен Устав”, истиче Ивковић.

Оно што не би требао да се дешава јесу разговори иза завесе, што значи да  разговори председника са међународним партнерима треба да буду транспарентни.

Тренутно не постоји мера против држава које су признале Косово, чиме Србија имплицитно признаје да нема прави основ за суверенитет на Косову, сматра Ивковић.

Америка свој курс неће мењати, обзиром на то да је нови државни секретар Ентони Блинкен поздравио рад Ричарда Гренела. Оно што Србији треба јесте да окрене стратегију за 180 степени и оформи дијалог.

Потписивање Вашингтонског споразума у Белој кући (Извор: НСПМ)

Ипак, Србија је у правној обавези да испуни све одредбе споразума потписаног у Вашингтону.

”Ми смо на корак до признања. Народ мисли да је територијални интегритет Србије приоритет, а постоје опасни кораци ка проглашењу независности Косова од стране Републике Србије”, закључио је Ивковић.

Опрема: Стање ствари

(НоваС/НСПМ, 9. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading