Душан Ј. Басташић: Бреме породичног искуства није лако ни за потомке жртава Покоља ни за потомке џелата

Председник удружења „Јадовно 1941.“ наводи да се са језивом истином о покољу Срба у нацистичкој НДХ тек сада упознаје Запад, али и млађе генерације Хрвата

Др Душан Ј. Басташић (Фото: Frontal.SRB)

У петак 05. фебруара 2021. на РТС – Радио Београд 1, гост емисије “У средишту пажње”, био је Душан Басташић, председник удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке. Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг.

Филм “Дара из Јасеновца” редитеља Предрага Антонијевића, српски кандидат за награду “Оскар”, премијерно је приказан у биоскопима неколико америчких држава.

Дистрибуцији су претходиле бројне полемике, спорна оцена магазина “Варајети” да је реч о српској пропаганди, реаговања домаћих званичника и рат на друштвеним мрежама између српских и хрватских корисника.

Како је и зашто српски филм толико узбуркао духове? Како је могуће да истина о догађајима од пре осам деценија, испричана филмским језиком, ни данас не може да се прихвати?

То су била нека од питања за госта емисије “У средишту пажње” , Душана Басташића, председника удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке.

Разговор са др Басташићем почиње на 18:40″ снимка

Басташић је изјавио да није лако потомцима жртава Покоља али и потомцима џелата, носити се са бременом драматичног породичног искуства.

Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно. Основано је са циљем да се жртве и злочини сачувају од заборава.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Опрема: Стање ствари

(Јадовно 1941, 7. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Из жустрих реакција на појаву документарног филма о геноциду у Јасеновцу се види да нису само Тито, Бакарић и …. били побудници – налогодавци да се злочини заташкају а стратиште претвори у ливаду за рекреацију. Зачудујуће је једино да су се наши састрадалници и сапатници – Јевреји укључили у акцију негирања српских жртава геноцида. као да ми нисмо људска раса.

    13

Оставите коментар