Данас: Милан Божић, човек од поверења

Као што је мењао управне одборе Божић је мењао и странке, од ДС-а, преко Српске либералне странке и СПО-а, до СНС-а за који је 2011. изјавио да се учланио у странку која му је идеолошки блиска

Милан Божић (Фото: ФоНет/Драган Антонић)

Некада десна рука и саветник Вука Драшковића и потпредседник Српског покрета обнове Милан Божић, већ читаву деценију човек је од великог поверења СНС.

Зато ни не чуди што је као председник Надзорног одбора Телекома најзаслужнији за недавно одобрени споразум Телекома и Теленора, који по оцени медијских стручњака представља вид политичког притиска на конкуренцију и покушај гашења популарних програма ТВ Н1 и Нове С.

За тако одговоран посао Божићева месечна надокнада за место председника НО Телекома, на коме је од 2012, износи астрономских 502.853 динара.

Ту цифру је сам пријавио Агенцији за борбу против корупције још 2016.

Осим тога, према подацима Агенције, он прима 145.164 динара на Математичком факултету, а на Математичком институту 87.974 динара.

Није ово први управни одбор професора са Математичког факултета.

Од 2002. до 2005. био је члан УО у Нафтној индустрији Србије, а у УО Телекома био је и од 2004. до 2008.

Био је и специјални саветник генералног директора Телекома.

У Влади Србије од 2004. до 2009. био и члан комитета за реструктуирање јавног сектора.

Као што је мењао управне одборе Божић је мењао и странке.

Политички стаж је започео код Мићуновића у ДС, коју је напустио после првог цепања.

Са Николом Милошевићем и Костом Чавошким основао је Српску либералну странку („клуб мрзитеља Слободана Милошевића“), а потом је завршио у СПО-у, где је био специјални саветник Вука Драшковића.

Кад је коалиција Заједно освојила власт, па се растурила, а Вукови срушили Ђинђића у Градској скупштини, Божић је постао в. д. градоначелника.

„Ђинђић је добио градоначелничко место да би подржао кандидатуру Драшковића за председника Србије. Оног тренутка кад је почео да измишља Хавеле (Вацлав Хавел, прим. нов.), коалиција је завршена. Уследила је, нормално, политичка казна. Сви бисмо ми били мазохисти да га нисмо сменили“, тврдио је тада Божић.

Три године од оснивања СНС, Божић је 2011. обзнанио да се учланио у странку која му је идеолошки блиска.

Његово политичко деловање највише је обележила нескривена сарадња са председницом ЈУЛ-а и Милошевићевом супругом Миром Марковић, због чега су га СПО-овци сумњичили да је јуловац убачен у Вукове редове.

Миру је, како је тврдио, познавао још из времена кад су се заједно запослили на ПМФ-у 1974.

Божићеве везе са Миром тих година ишле су и преко његове супруге Сање Пурић, ћерке Јагоша Пурића, некадашњег ректора БУ, првоборца Осме седнице.

После Петог октобра изгледало је да се Божић повукао из политике, а у медијима се о њему писало само када је представљан његов луксузни стан од 220 квадрата у коме живи са супругом и сином.

Тада је Вучић у својству генералног секретара СРС говорио да познаје много професора, али да ниједан од њих нема тако луксузан стан.

Божић је стан највероватније стекао „поштено“, док је био градски функционер, говорио је тада Вучић.

Милан Божић је рођен 1952. у Београду.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 2. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading