Красимир Каракачанов: Северна Македонија у ЕУ, братски или као део Бугарске или Албаније

Македонија може да се за 20 година прикључи Албанији и постане албанска провинција или да европске интеграције прође у оквирима јединствене бугарске државе, каже бугарски вицепремијер 

Красимир Каракачанов (Фото: Спутњик/Арно Микор)

Највиши бугарски званичници упутили су опречне поруке Северној Македонији у вези са већ прилично закомпликованим почетком преговора са Европском унијом. Министар одбране тврди да Македонија у ЕУ може да уђе само као део Бугарске или Албаније. Премијер „браћу и пријатеље“ из Северне Македоније позива да заједно прославе годишњицу рођења Гоце Делчева.

Бугарски вицепремијер и министар одбране Красимир Каракачанов упозорио је Северну Македонију да у Европску унију може да уђе уколико се прикључи Бугарској, или уколико постане албанска провинција.

„Причао сам са више скопских политичара и рекао сам им да имају две алтернативе – да се за 20 година прикључе Албанији и постану албанска провинција или да европске интеграције прођу у оквирима јединствене бугарске државе“, рекао је бугарски министар одбране.

Сасвим другачију поруку, Скопљу је упутио премијер Бојко Борисов који је „браћу и пријатеље“ позвао да заједнички прославе годишњицу рођења Гоце Делчева.

Бојко Борисов и Зоран Заев (Фото: ЕПА)

„Надам се да ћемо имати мудрости да догодине са пријатељима и браћом из Северне Македоније прославимо 150 година од рођења, уједињени на заједничком путу европских интеграција“, написао је Борисов.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

РТС: Софија против Скопља – анђели, ђаволи, Тито и Гоце Делчев

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: „Према Уставу Републике Северне Македоније“.

Бугарска наводи и да је „македонски језик настао 1944. године“, те да може да се рачуна једино као „писана регионална форма бугарског језика“.

(РТС, 4. 2. 2021)

Екатарина Захаријева: Увођење српског језика је унутрашње питање Северне Македоније

Бугарска као чланица ЕУ наставља да подржава европску перспективу Западног Балкана, каже шефица бугарске дипломатије Екатерина Захаријева одбацујући као нетачне тврдње да Бугарска улази у, како је казала, „београдске” и „стране” сценарије блокирајући улаз Северне Македоније у ЕУ.

Екатерина Захаријева (Фото: Сергеј Пјатаков/Спутњик)

Захаријева је ово изјавила у емисији Контракоментар и додала да три године након бугарског председавања ЕУ, државе које председавају ЕУ након Софије су осећале дужност да наставе тај приоритет, те да је интеграција Западног Балкана постала такође њихов приоритет.

У односу на позиције аустријског канцелара Себастијана Курца и немачког министра за Европу Михаела Рота о томе да проширење ЕУ не треба да буде талац билатералних спорова и бугарске политике ка Северној Македонији, Захаријева је рекла да отворена питања треба да се реше, али да Бугарска неће правити компромисе са својим националним интересима.

Екатерина Захаријева: Бугарска се оштро противи повратку српског језика у македонске школе

Како је навела, бугарска влада није званично реаговала о учењу српског језика у Северној Македонији, јер је то унутрашње питање.

„Ми не можемо да се мешамо око увођења српског језика и њиховог културног центра, већ желимо да има и бугарски културни центар”, рекла је Захаријева.

Оценила је да између Бугарске и Северне Македоније не постоји нормалан пут, нити нормална железничка пруга, те да се бугарске компаније у Скопљу суочавају са административним баријерама.

Такође рекла је да је једина фашистичка нација у македонским уџбеницима бугарска, те да она сматра да Бугари нису фашисти.

„У том случају и Италијани и Албанци треба такође да буду наведени као фашисти јер су и они у том историјском периоду били савезници Немачке”, казала је она.

Захвалила се македонским властима због гашења Фејсбук профила на којима су објављивани говори мржње против Бугарске и истакла да је најважније да се умире емоције јер, како је додала, ако се не реше проблеми обе државе ће бити на губитку, пренео је Танјуг.

(Политика, 3. 2. 2021)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Посвећено Јовану Стојковићу (1878-1920), познатијем као Војвода Бабунски (по планини Бабун).
  Чувени бој у селу Дренови (мај 1907), исте вечери опеван је у песми.
  У песми се помиње и Војвода Велешки, именом и презименом Василије Трбић.

  Српска ми труба трубаше

  Српска ми труба затруби
  Во това село Дреново.
  „Спрем’те се спрем’те четници,
  Силна ће борба да буде!“

  Најнапред иде пред четом
  Јован Бабунски војвода,
  По њега иде пред четом
  Васил Велешки Војвода.

  Извика Јован Бабунски:
  „Држ’те го село оздола,
  Држ’те га село оздола,
  Тува је Стеван Димитров!“.

  Извика Јован Бабунски:
  „Предај, се предај Стеване!”
  „Не се предавам, Јоване,
  Аз сам б’лгарски војвода!”

  Извика Васил Велешки:
  „Фрлајте бомбе четници“!
  Почна ми кућа да гори,
  Из куће Стеван говори:

  „Пуштај ме, пуштај, Јоване,
  Чета ће да ми сагоре!.”
  Српска ми труба трубеше,
  Дреново село гореше.!

  Лепо је што има ко да саопшти да је „македонски језик настао 1944. године“, оно што јес’ – јес’,

  За б’лгарски, кога и од каде потекнува, уште ке видиме .
  И за уште некои.

  3
  2

Оставите коментар