Грета Тунберг oбјавила приручник за протесте

Упутство Грете Тунберг за присталице протеста пољопривредника у Индији изазвало жустру полемику на Твитеру, укључујући оптужбе за заверу

Грета Тунберг (Фото: AP/Jason DeCrow)

Млада климатска активисткиња Грета Тунберг поделила је на Твитеру упутство за присталице протеста пољопривредника у Индији, што је изазвало много реакција и критика на тој друштвеној мрежи. Њој је спочитано да помаже завереницима из иностранства да дестабилизују Индију.

Грета Тунберг је у среду на Твитеру објавила подужи документ, који су очигледно саставили активисти али није најјасније од кога је тачно потекао, у којем су наведени начини да се допринесе протестима фармера, укључујући савете о организовању скупова. После неколико сати, креатори упутства су исто уклонили са друштвене мреже и заменили га много краћом верзијом, при чему је Тунберг приметила да је претходни документ „застарео“ и поделила је нову верзију.

Ове објаве су покренуле полемику на Твитеру у којој се расправљало о томе да ли се тинејџерка разоткрила као део међународно финансиране завере с циљем да се запали пламен немира у Индији.

„Хвала што сте изложили упутство које ће се користити у спровођењу подлих пројеката чији је циљ повреда индијског суверенитета, братства и јединствену секуларну структуру“, написао је један корисник Твитера.

Неки корисници су упутили критике у сасвим другом правцу, сугеришући да је Грета Тунберг индијским властима дала „алат“ за дискредитацију протеста и омогућила им да тврде да демонстранти само желе да оклеветају владу.

Расправа је уследила након сличне контроверзе пошто су Грета и америчка поп певачица Ријана у уторак подржале индијске пољопривреднике, подстичући неке познате личности да узврате ударац бранећи индијску владу и њене напоре да реше текуће проблеме.

Протести пољопривредника дошли су у фокус међународне пажње последњих недеља након вишемесечних демонстрација на периферији Њу Делхија. Пољопривредници траже укидање неколико реформи које би, како тврде, отвориле пут и дале предност приватним трговцима и корпорацијама

Скоро 60 одсто становништва у Индији зависи од пољопривреде, преноси РТ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. лијепа ли је, јади је допали

  2. Мало сам пратио догађаје у Индији. Вести су јако штуре, код нас их уопште нема, што је само по себи вест. Да се Власи не заразе (досете) јер су нешто слично прележали још током првог пика другог таласа „транзиције“… ал’ још нису одумрли.

    Да покушам: ради се о томе да је индијска Влада одлучила да се откупне цене пољопривредних производа формирају на „слободном тржишту“ што практично значи укидање учешћа државе у откупу и заштитне цене као такве. Побуна траје месечак дана. Нек им је са срећом.

  3. Шири протесте на којима ће сигурно пасти нека глава,а кандидат је за нобелову награду за мир.

    1
    1

Оставите коментар