Политика: Ни вакцинација не гарантује путовања ове године

Државама чланицама се даје могућност да захтевају тест на вирус корона и од путника који долазе из наранџастих, црвених и сивих подручја

Фото: USA Today

Треба ли заборавити на туристичка путовања и у овој години и да ли ћемо уопште планирати одмор и летовања, у овом тренутку се поуздано не зна. Савет Европе је на последњем састанку пре два дана усвојио препоруке о координисаном приступу ограничавања кретања због пандемије. Препоруке се односе на избегавање свих небитних путовања, како би се успорило ширење нових заразнијих сојева вируса корона.

Правила су пооштрена и за путнике изван Европске уније, а прецизирано је да ће улазак бити дозвољен само из земаља које имају врло мало случајева и ниједан нови сој који се лакше преноси. Нове мере тако предвиђају да је улазак омогућен путницима из држава ван ЕУ само под условом да у тим земљама нема више од 25 случајева заразе на 100.000 становника током 14 дана.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута каже за наш лист да се ове одлуке доносе циклично у зависности од ситуације и да је за нас и до сада путовање у ЕУ било немогућа мисија.

„Овакве одлуке како време пролази не звуче добро и не дају нам наду да ће се нешто променити у скорој будућности. Вакцинација која нам је уливала наду иде споро у земљама ЕУ, а да бисмо путовали и да би се ситуација нормализовала она и тамо мора бити масовна, а не само код нас. Уколико се оваква одлука продужи и током сезоне, то би била потпуна катастрофа“, објашњава Сеничић.

Он наглашава да би у том случају морали да траже гаранције за новац наших грађана који је остао у тим туристичким земљама.

Надамо се бољим вестима и све оно о чему причамо односи се на период после марта, када можда ситуација буде боља, каже наш саговорник из Јуте.

Предраг Кон: Поскупљење ПЦР теста има и функцију одвраћања од путовања

Иако ЕУ саопштава заједничке одлуке, поједине земље ипак имају другачија ограничења у зависности од ситуације. Најновија одлука подразумева увођење тамноцрвене боје на мапу коју објављује Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ). Ова боја ће се односити на подручја у којима вирус циркулише на врло високом нивоу, укључујући и регионе у којима су откривене заразније варијанте. Како је наведено, државе чланице треба да захтевају од особа које путују из подручја која су означена тамноцрвеном бојом да се пре доласка подвргну тестирању на ковид-19, а потом и карантину од 14 дана, наведено је у саопштењу ЕУ.

Државама чланицама се даје могућност да захтевају тест на вирус корона и од путника који долазе из наранџастих, црвених и сивих подручја.

Према подацима Светске туристичке организације, 2020. је најгора година у историји туризма са милијарду међународних долазака мање. У односу на 2019. годину је, дакле, број међународних путовања опао за 74 одсто, док су процењени губици чак 11 пута већи од оних током глобалне економске кризе. Туристичка криза је, према овим подацима, довела у опасност између 100 и 120 милиона директних послова у туризму, од којих су многи у малим и средњим предузећима.

Да здравствена криза још није близу краја, иако су се многи томе надали, од првих информација о вакцини, показује и податак да многе земље сада поново уводе строжа ограничења путовања.

CNBC: Фајзер очекује 15 милијарди долара од продаје ковид вакцина у 2021.

То укључује обавезно тестирање, карантине, а у неким случајевима и потпуно затварање граница, што све тежи наставку међународних путовања.

Очекује се, наравно да би масовнија вакцинација широм света повратила поверење потрошача и полако нормализовала путовања, међутим у овом тренутку још није сигурно када ће се то и догодити. Најновије истраживање Светске туристичке организације УНВТО показује да се смањују шансе да се то догоди ове године. Скоро половина испитаника је предвиђала боље резултате опоравка у 2021, док половина очекује да ће се туризам стабилизовати тек од 2022. године и то полако јер стручњаци предвиђају да ће највећа потражња у почетку бити за туристичким активностима на отвореном и у природи, са домаћим туризмом.

Већина стручњака пре 2023. године не види повратак на ниво пре пандемије. У ствари, 43 одсто испитаника каже тако, а 41 одсто њих сматра да се повратак на ниво из 2019. неће догодити за отприлике четири године.

Јелица Антељ

(Политика, 3. 2. 2021)

Више од пола милиона вакцинисаних од корона вируса у Србији

У Србији је до сада против корона вируса вакцинисано више од пола милиона особа, тачно 513.652, а наша земље је и даље друга у Европи по броју вакцинација на милион становника, показују најновији подаци Владе Србије.

Бранислав Тиодоровић: Да вакцинишемо све и крајем пролећа можемо имати смиривање и контролисану ситуацију

Боља од Србије по броју вакцинација на милион становника је само Велика Британија, а после Србије су Малта, Данска, Исланд, Ирска, Румунија, Словенија, Литванија, Швајцарска, Шпанија, Италија…

Када је реч о региону, Србија је убедљиво прва по броју вакцинација на милион становника. Следе Румунија, Словенија, Мађарска, Хрватска и Бугарска, преноси Танјуг.

По укупном броју вакцинација, Србија је друга у региону, после Румуније, а иза Србије су Мађарска, Хрватска, Словенија и Бугарска.

(Политика, 4. 2. 2021)

Опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading