Милан Миливојевић: Шта би с транзицијом?

Све ближи смо статусу колоније у новом неоимперијалистичком поретку који Запад намеће читавој планети

Илустрација: Новица Коцић/Политика

Појам транзиција се више скоро нигде не спомиње. Ми смо из једног промашаја улетели у други и данас као да се батргамо у великој прљавој води да нас речне струје не одвуку у дубину и не подаве нас. Све ближи смо статусу колоније у новом неоимперијалистичком поретку који Запад намеће читавој планети.

Давно прокламован циљ „Социјализам по мери човека” остао је у прошлости. Данас је на сцени „Империјализам по мери моћника”. Да ли је могуће да је народ у огромној већини толико немоћан да схвати суштину и толико наиван и апатичан да се препушта вољи страних и домаћих моћника?

Могуће је, показало се јасно током протекле две деценије. Онда је трагикомично да такав народ очекује бољу будућност за себе и државу коју Запад и даље комада и претвара је у нешто што ће остати само у сећањима.

Аутор је новинар у пензији

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Транзиција никада није јасно објашњена. За нас је то била срећа да припаднемо онима што су нас бомбардовали за наше добро и нашом кривицом. Неки су схватили да долази време вина, песме и колача. А по свој прилици да је једино објашњење било: пљачка у корист Запада и његове олигархије, деградација источних држава до нивоа да се никад не побуне и не ослободе, учвршћивање Римланда око Русије и Кине.

Оставите коментар