Мјанмар: Војска преузела власт

У обраћању емитованом на војној телевизији наводи се да је власт предата врховном команданту оружаних снага, генералу Мин Аунг Хлаинг

Мјанмарска војска недалеко од престонице (Фото: ЕПА)

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера као одговор на превару за коју тврде да је спроведена током прошлогодишњих општих избора.

У обраћању емитованом на војној телевизији наводи се да је власт предата врховном команданту оружаних снага, генералу Мин Аунг Хлаинг, преноси Ројтерс.

Војска је потврдила да су ухапшени високи функционери Националне лиге за демократију (НЛД), међу њима и Аунг Сан Су Ћи, добитница Нобелове награде за мир и лидерке странке која је убедљиво победила на новембарским изборима, и да се ванредно стање проглашава за наредних годину дана.

Овакав развој ситуације долази неколико дана након што су генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и западне амбасаде у Мјанмару изразили озбиљну забринутост због могућности војне интервенције у држави којом је владала војска 49 година након пуча 1962. године.

Изборна комисија Мјанмара одбацила је у четвртак тврдње војске о изборним преварама, и саопштила да није било довољно великих неправилности да утичу на кредибилитет резултата гласања, а обновљени наводи војске о неправилностима на изборима, на којима је НЛД освојио 83 одсто места, довели су до најдиректније конфронтације између цивилне владе и војске, преноси Танјуг.

УН осудиле хапшење Аунг Сан Су Ћи

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш оштро је осудио хапшење шефице владе Мјанмара Аунг Сан Су Ћи, јавља АФП.

Хапшење политичких лидера и пренос законодавних, извршних и судских власти на војску, „представљају удар на демократске реформе у Мјанмару”, наводи се у саопштењу Гутереша.

„Избори одржани 8. новембра 2020. дају јасно мандат Националној лиги за демократију, што одражава вољу народа Мјанмара да настави пут демократских реформи за који се тешко изборио”, навео је Гутереш.

Он је апеловао на војне лидере „да поштују вољу народа Мјанмара, да поштују демократске стандарде и све спорове решавају мирним дијалогом”.

Према дипломатским изворима, Савет безбедности је планирао идућег четвртка да одржи састанак о Мјанмару.

Састанак би, после нових дешавања у Мјанмару, могао по хитном поступку да буде одржан и раније, почетком седмице, рекли су неименовани дипломатски избори АФП-у, преноси Бета.

ЕУ тражи поштовање исхода избора

Председник Европског савета Шарл Мишел осудио је данас војну интервенцију и преузимање власти у Мјанмару и затражио да се пусте сви они које је војска привела у рацијама широм земље, јавља Ројтерс.

„Исход избора мора се поштовати и демократски процес треба обновити,” нагласио јел Мишел у објави на Твитеру, преноси Танјуг.

(Политика, 1. 2. 2021)

Аунг Сан Су Ћи позвала грађане Мјанмара да не прихвате пуч

Премијерка Мјанмара Аунг Сан Су Ћи, која је ухапшена данас, позвала је становништво да „не прихвати” војни пуч, наводи се у писму које је на друштвеним мрежама објавила њена странка, јавља АФП.

У земљи су кружиле гласине о државном удару и де факто цивилна шефица владе Аунг Сан Су Ћи је „оставила ову поруку народу”, навео је на Фејсбуку Вин Хтеин, председник Националне лиге за демократију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading