Никола Маловић: Раширене ноге

Једни су за то да мушкарци престану да шире ноге, други бране право на анатомску посебност

Лубеница, детаљ (Фото: Никола Маловић)

Нећу још и ја о учитељу глуме који је силовао, или можда није, дебото добру ученицу глуме. Нагледао сам се коски бачених да за њима као пси кидишу и медији и народ, док се унутар простора без пажње гласила главног тока дешавало триста гнуснијих опачина…

Почећу… са Иваном Ивановићем.

To je једини човјек који је видио Сашу Лошића Лошу, пјевача некад популарне сарајевске групе Плави оркестар, без чувене капе! И то је наравно подијелио својевремено у емисији.

Мене пак нико никад није видио с прекрштеним ногама, онако како сједе политичари.

Да прекрстим ноге, ја напросто не могу.

Помињањем чувеног сједећег става црногорског краља Николе полако долазимо до теме, јер се овај суверен на многим фотографијама види како сједи са изразито раширеним ногама. Наводно није могао да их скупи „због мудах“…

Имамо, дакле, двије крајности: мушко сједање с прекрштеним ногама, и сједање с ногама под углом од 90 степени.

Књаз Никола са принчевима Данилом и Мирком на свечаности крунисања Николаја II 1896. (Фото: Викимедија)

За ово друго постоји израз: експанзивно сједање, које је очитије љети, када појединци по обалним баштама или којекуде с разлогом истичу оно што имају. Али се појавио покрет и против тзв. manspreadinga.

Manspreading или man-sitting је појам који означава начин сједања мушкараца у чекаоници, јавном превозу, авиону… са широко растављеним ногама, чиме припадници нашег пола заузимају више од једног сједишта.

Кампања против мушког начина сједања долази из феминистичких и геј кужина. Смиксоване у smoothie, те двије кухиње претпостављају мушкарце с мање тестостерона, те с мањим углом између ногу – с обзиром на то да експанзивније сједање сигнализира углавном хетеросексуалну атрактивност и сексуалну доминацију.

Мушка анатомија нужно захтијева да се сједи с растављеним ногама.

Вјерујем да нема мушкарца коме некад док је сједао за столом није испало штогод у крило – када се бутине инстинктивно скупљају у трену – и лице грчи зарад бола у згњеченим тестисима.

Савршене купаће гаће, доњи веш, мушке панталоне – све вријеме имају задатак да поштују анатомску специфичност. Лоши кројеви криви су за рак, јер стежу, спутавају и онемогућавају тестисима да се спонтано дижу и спуштају, да у гаћама управо дишу.

Оксфордски рјечник енглеског језика увео је нову ријеч, не случајно љети – у августу MMXV. Око manspreadinga се од тада стално воде дебате.

Једни су за то да мушкарци престану да шире ноге, други бране право на анатомску посебност.

То иде дотле да је, fama volat, глумац Том Хенкс морао да се оправдава што је усликан како у метроу сједи „по мушки“, ријечима: „Воз је био празан, ало!“

Мушкарци имају право да шире своје ноге како би прилагодили положај тестиса. Оптимални угао је не мањи од 45 степени.

Сједање a la краљ Никола дебото је непристојно.

Но је наш полни безобразлук отишао толико далеко да не само да уд премећемо прстима у свим добима, што је евидентно већ код дјечака чим изађу из пелена, али ни угао од 90 степени није граница коју је немогуће прећи.

Пазимо…

Дешава се да иза љета током ког увијек неки млади своју невиност конвертују за спознају, а неки своју позну младост за рану зрелост – по друштвеним мрежама прострује фотографије мушких хвалисавости. Те се хвалисавости могу назвати селфији са полним удом у ерекцији, на којима суверени Google распознаје тачна имена и презимена дјеце приморске и континенталне. Револуционарно у негативном смислу је то што се клинци отворено показују, без икаквог стида, са све лицем, тј. идентитетом. Рекламирају се и препоручују тиме што им је Бог дао – јер није она ствар мишић, па да се може навјежбати.

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић/Лагуна)

Таблоидизиране државе изазивају кратке спојеве у главама својих младих поданика. Умјесто да се буде познат тиме што умијеш и знаш, познат си онолико колико се можеш продати.

Раширити ноге није само питање анатомије него и пристојности.

Једино женски стид може спасти људски род.

Ако ћемо право, мушког стида никад није ни било.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 29. 1. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Ima fotografija Kraljice Elizabeth gde sedi na nekoj svecanosti sa skotskim odredom oni svi U suknjama a jedan pored nje raskrecijo noge bas onako.Doduse njen parazitski sin Charles uzasno sedi prilicno neotesano , sve Gore kako ide starije.vise siri noge. Zanimljivo napisano Nikola.

Оставите коментар