Пекинг: Тест на корону узимањем аналног бриса поузданији

Замјеник директора пекиншке болнице Јуан надлежан за заразне болести изјавио је да су истраживања показала да вирус корона опстаје дуже у анусу или измету него у горњим дијеловима тијела

Фото: Ли Хао/Глобал тајмс

(Global Times, 23. 1. 2021)

Према извјештајима, у Пекингу је прошле седмице један деветогодишњак имао позитиван налаз на корону, послије чега је школа коју похађа све ученике и цјелокупно наставно особље подвргла разним тестовима – на антитијела, узимањем бриса из носа, грла, чак и из ануса, послије чега се у јавности поставља питање је ли анални брис поузданији за тестирање на вирус од других метода.

У разговору на главној кинеској телевизији Ли Тонгзенг, замјеник директора пекиншке болнице Јуан надлежан за заразне болести, изјавио је да су истраживања показала да вирус корона опстаје дуже у анусу или измету него у горњим дијеловима тијела, додајући да би узимање аналног бриса могло повећати прецизност код кључних скупина. Пошто, међутим, метод није згодан попут узимања бриса из грла, примјењиваће се само код кључних скупина у центрима за карантин.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

3 replies

  1. Овакво откриће је наговестио свештеник Бранислав Јелић у јуну прошле године у овом гласилу. Потпуна деградација људског бића.

    11
    1
  2. Не знамо како ће ову вест прихватити педе**?
    У сваком случају, они постају “најприоритетнији“ део поулације за вакцинисање!

    10
  3. (Теорија затвора – порекло и значај)

    Нема ми друге него да у сврху свеобухватног/обавезујућег споразума и унутрашњег дијалога са самим собом ову појаву вируса посматрам као „нови сој“, такорећи мутацију, чије име овде изрећи нећу.

    Испоштоваћу принцип који је Изабрани Председник (у даљем тескту ИП Мен) васпоставио стављањем потписа на свој последњи од 37 (и словима: тридесетседам) декрета (извршних наредби) за првих седам дана од инаугурације. У том последњем забрањена је употреба термина “кинески/Кина вирус” као расистички/ксенофобичан говор мржње спрам азио-американаца.

    Зато ми ни тај а ни било који други термин који би могао поближе да опише положај вируса неће ми прећи преко језика. Поготово не овај латински, поменут у вести, иако ми је из топа пао на памет за кованицу и назив “новог соја”. Ем би се наша елитна установа могла прочитати у анаграму, ем је лепше бити фин.

    ИП Мен

    Да се чињенице из дана у дан мењају сведочи упрво ИП Мен. Пар седмица пред изборе (15.10.2020, АБЦ Њуз) навео је да му неки пријатељи (из обе странке) повремено кажу: „па ако не можеш да добијеш гласове, понешто можеш постићи и извршним наређењима“.

    „Не можете то учинити по извршном налогу, осим ако нисте диктатор”, одговорио им је свима пред камерама. “Ми смо демократија, потребан нам је консензус”, додао је.

    Неки очевици изражавају сумњу у то да је 37-ми пут знао шта потписује јер је, како кажу, једва држао оловку и једва је вратио у џеп (од панталона), а затим наставио да говори нешто о маскама о којима је већ раније потписао неколико указа. Није то за замерити: гледајући прву седмицу мандата већ је у стављању оловке на папир постигао “и преко три пута већи волумен” указа него претходна четири председника заједно (Трамп 4, Обама 5, Буш 0, Клинтон 1).

    Тек, у ИП Мена се уздам као најјаче оружје за обуздавање пандемије, само да мало дане душом.
    Детаљ од значаја за даљу везу са новим сојем су маске иако, на први поглед, говорити о њима у датом тренутку може да делује као уобичајени гаф.

    Маске (2 до 4 истовремено)

    Непосредно после церемоније, на дан инаугурације, потписан је указ о “обавезном маскирању/дистанцирању на свој федералној имовини и за све федералне запослене” а дан касније још један за “аеродроме и друге видове транспорта”. Ништа чудно, рекло би се, само сламка међу вихорове, али од тих дана почињу да се ређају необичне вести у вези са маскама. Тачније: у вези потребног и довољног броја маски које треба истовремено ставити на лице да би се постигао што бољи ниво заштите.

    Тако један професор медицине, иначе чест гост на ЦНН, рече да ће на путу на инаугурацију носити две маске (Н-95 преко обичне) иако се већ вакцинисао.
    То је било дан пре инаугурације па су му се и подсмевали али већ дан после инаугурације (и више од 30 декрета) придружује му се доктор, уредник медицинске рубрике на телевизији ЦБС, речима да су две обичне најбоља замена за Н-95, ако већ не поседујете респираторни тип маске.
    Додао је како је то већ виђено код фудбалских тренера и ИП Мена а да тако чине и он сам и његова породица кад нису код куће. Упозорио је, до душе, да би три маске већ биле превише јер могу да утичу на дисање. “Као са једном маском, само три пута горе, и ви се у ствари гушите”, како је покушао да појасни један коментатор.

    Да се чињенице из дана у дан мењају посведочиће и нови/стари Врховни медицински саветник др. Фаучи одобравањем праксе ношења две маске, јер „то је просто здрав разум налаже“ (27.01.2021, НБЦ Њуз). Истог дана ЦНБЦ преноси препоруку струке (истраживање Вирџинија Тех) да ношење две маске подиже ефикасност заштите 50-75% а да би у ствари требало носити три јер се онда постиже блокирање и до 90% честица. Водитељ је онда приметио да би и бријање/депилација додатно могла подићи ниво заштите али неизречено питање остало је да виси у ваздуху: ако чак ни ношење три маске не пружа стопостотну заштиту, која је сврха ношења једне?

    Дан касније, и то ми је последња позната информација, један начелник анестезиологије запитао се (НБЦ Њуз) зашто стати на 90% када ће слојеви 4 маске филтрирати још боље. Ако сам добро разумео КН95 маска (овде смем да кажем кинеска) има 5 слојева и ту ће се ваљда ово стремљење зауставити.

    Ту бих се и ја зауставио са маскама уз констатацију да све речено, на први поглед, може да се чини потпуно бесмисленим.

    “Нови сој”, нове опасности, нова питања

    У свему реченом ја управо видим супротно: промптну реакцију надлежних на вест у вези дужег опстанка вируса на дотичном месту која је као муња обишла свет.
    Са јучерашњим даном већ је код више од милиона Кинеза на овај нови начин извршен увид у здравствено стање.
    У другим деловима света, наравно, каска се и у овом погледу и није изгледно да ће ефикасне Кинеске власти, смем и овде то да кажем, бити у догледно време достигнуте.

    Али шта је сада са питањем заштите? Да ли су засад само још у САД ову опасност благовремено схватили?

    Маскама штитимо себе и друге од вируса који им можемо пренети из дисајних органа али шта ћемо са издувним гасовима да не кажем “издувном граном”?

    Сигуран сам да сте сви пробали кинески тетовац, знате о чему говорим. Да ли рачунати на средства за констипацију и мање пасуља, барем до вакцинације? Не знам шта би у том делу тела могло да обави 90-одстотну заштиту околине попут петослојних маски на лицу а нисам ни довољно стручан да бих дао неки опипљив предлог.

    Можда да се и по овом питању распише јавни позив за до три НВО стручне у овом погледу.

    У обзир се мора узети и бројност Кинеза. Сетите се како су решили проблем врабаца у усевима за време Културне револуције или оне приче о томе шта би се десило када би сви у истом тренутку скочили са столице. Без превише хипотетисања и уз мало маште узмите опет у обзир тетовац и схватићете одакле ветар дува односно чему онолика прича о маскама коју сам горе навео.

    У комбинацији са повољним метео условима могуће је ослободити се евентуалне позадинско/констипацијске заштите и шта ће онда друго биолошко оружје ако противник нема минимум петослојну маску? Ето у чему је ствар!

    Пред страном и домаћом Струком свакако се отвара и теоретско питање да ли уопште има смисла овај “нови сој” сврставати у групу КОРОНА вируса а ту је и практичко питање како јавност масовно приволети на ову вазда шкакљиву процедуру. Ту се може прибећи методи која се одлично показала по питању вакцинације тј. да се прво узимању бриса подвргну одабрани министри и чланови Кризног штаба. Ако сте приметили они имају одабраног медицинског техничара за ове потребе што донекле олакшава ствар а камере би могле да чекају испред ординације. Председник би могао мање да оклева, па он је наш ИП Мен.

    Свакако не треба сумњати у нашу Струку. Она ће, као и до сада, благовремено увидети значај Теорије затвора и прописати одговарајуће додатне мере (обавезне кожне гаће, казне за с*ање поред рупе, редовно истресање вируса из гаћа и сл).

    До тада останимо одговорни и придржавајмо се старе препоруке: главу горе – вирус уза зид!

    4
    3

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading