Један коментар на број умрлих у Србији 2020. године

Лако долазимо до закључка да смрт изазвана ковидом-19 у 2020. представља свега 20% од пораста броја умрлих у односу на тих девет месеци у 2019, пише коментатор „АммА“ на „Стању ствари“

Извор: РСЗ

У већини земаља се свака демографска статистика за текућу годину пореди са просеком у последњих 5-6 година. Ако погледамо просек за Србију од 2014–2019. видећемо да је тај просечан број умрлих 102,099 и да ниједна година у том периоду не одступа више од 1,5% горе или доле (у 2020. је 114 954 – прим. СС). Е сад… Званичан број умрлих од ковида-19 у Србији за 2020-у је 3,211. Ако изузмемо први квартал, и март у ком се појавио први смртни случај и била укупно 23 смртна исхода, број умрлих од короне у три последња квартала 2020-те је 3,188. У исто то време (април-децембар 2020.) укупан број умрлих је за 15,372 већи него у истом периоду 2019.

Лаком рачуницом долазимо до закључка да смрт изазвана ковидом-19 представља свега 20% од пораста броја умрлих у односу на тих девет месеци у 2019-ој, која је по свему била просечна, гледајући последњих 6 година.

Председник, влада и експерти нам сад дугују, поред свега осталог, одговор на питање, шта је узрок толиког повећања смртности код оних које, и поред силног напора, нису успели да угурају под жртве короне, њих 12,184 несрећника који, статистички, нису морали да дођу на ред прошле године? Људи су притварани у сопствене станове, набијане су им гаће, пешкири, крпе и шалови преко носа и уста, само да не дишу, а ко не дише тај и не говори, људи не возе док неки авиони и даље лете, људи не пију, не иду ни у цркву ни у кафану, само у апотеку, не пуцају на свадбама, не шетају, омладина не иде у школу, људи не долазе чак ни у хитну помоћ, грип је законски укинут… Све, дакле, како је наређено од камариле с почетка реченице и, углавном, испоштовано од становништва.

Србија: Број умрлих у 2020. већи за 13,9% него 2019.

И лаик може ласно донети закључак – што више слушамо „савете“ оних које смо изабрали и дебело платили да уместо нас управљају аспектима живота којима не можемо сами, више умиремо. И то много више. Нема никакве теорије завере, нема немуште експертизе, само неумитна статистика коју тако воле да нам саопштавају из дана у дан.

Пошто је сасвим извесно да одговор на такво питање неће доћи од поменутог шљама, у који спадају и сви мејнстрим медији, политичари без изузетка, гро академије, интелигенције и највишег клера, и сви ини нишчи духом, јер такво питање не само да не желе поставити, него су још путујући мегафони омнипрезентног мецене им, онда је јасно да остаје само „до у Бога и у своје руке“. Сви они који мисле да ће ова година статистички или како другачије бити боља од прошле… кукала им мајка. Па Христозом, Бећковић, Кустурица, Ђилас, Кон, Суперхик… са свих страна нас умилним хорским певањем позивају, и личним примером „жртве“ намамљују, да се „цивилизовано“ обележимо сотониним жигом, све остављајући тобожњи избор „Сделано в Росии“, „Made in PRC“ или „m-RNA“. Не знам зашто ми на памет пада позив фра Јозе Томаса сељанима из Пребиловаца: „Дођите, не бојте се. Примите праву вјеру и нађите свој спас“.

Нема друге но отпор, отпор и само отпор… свему и свуда. У кући, на улици, у школи, на послу… ионако више не постојимо. Мајор Гавриловић је актуелнији сад него пре једног века.

Коментатор са надимком АммА



Categories: Судбина као политика

Tags: , ,

11 replies

  1. Почетком аналитичан, али при крају некритичан коментар. Аргументи типа ,,вакцина је сотонин жиг” и ,,отпор свуда и свему” убијају озбиљност било какве аргументације. И смисао било какве дискусије која би могла да уследи.

    Штета.

    12
    33
  2. Политички острашћени коментар. Ако је то избор модератора, онда је и велика штета за овај портал.

    5
    26
  3. Очигледно је да одлука господина Лазића да мој коментар на један текст постави као засебан прилог (срдачно се захваљујем) није наишла на одобравање код неких посетилаца овог портала. Са том одлуком, наравно, немам ништа, но, кад је такво стање ствари, налазим да је важно упитати цењене колеге коментаторе, с којима, ако ни због чег другог а оно факта да посећујемо исто место, имам неке подударне погледе на свет, шта им се тачно не свиђа у тексту? Уосталом, наш домаћин је у поднаслову ставио да је поента коментара превасходно статистика која неумољиво показује да ковид-19 није највећи узрок великог пораста смртносту у Србији (а и у свету), а ја сам покушао да докучим шта би могло бити.
    Господин Јован П. истиче да су моји ставови о “сотонином жигу” и “отпору сваке врсте” у начелу врло неозбиљни и немају никакве аргументе у темељу, те не би ни да дискутује даље, али пропушта прилику да, макар укратко, укаже шта тачно не испуњава елементе озбиљности. Наравно, не тврдим да није у праву, али би било коректно да ми не пришива недостатак аргумената ако их ни сам не нуди.
    С друге стране, да бих појаснио “жигосање” (ако се ишта има појашњавати) препоручујем и Јовану и другима који мисле слично, да, за почетак, још једаред прочитају неколика текста Олге Четверикове о трансхуманизму и односу православља према истом. Моја поента је била и да су руска “векторска” и немачко-америчка (а оригинлано заправо кинеска) “иРНК” вакцина поигравање, од морала и вере одвојене “науке”, са богочовеком, и да је људско биће, примањем тих вакцина (које, прецизно говорећи, и нису вакцине него геном-терапије, о чему сведочи и документација са Фајзеровог вебсајта, а СС је то такође пренело), једном заувек изгубило своју душу и прешло на клупу за резервне играче ђавољег тима. Такве “вакцине” су само први видљиви корак у низу експеримената над живим људима, о чему сведоче и моћници попут Гејтса и његове вишедеценијске опчињености да вакцинама регулише прираст и нарав људи, Илона Маска, који, у склопу пројекта Неуралинк, води по “симпозијумима” некакву крмачу Дороти, к’о Цига мечку, са све имплантима и каблићима у мозгу, и промовише “само здраву вештачку интелигенцију” у стилу “за ваше добро, овакве пивске чепове у лобањи ћете и ви ускоро да фасујете”, или Безоса, који се одавно самоваспоставио за новог газду изнад “облака”, у којима би да чува вишеструке копије људских мозгова који више ни не знају шта је оригинал и могу да буду и тамо и овамо у исто време. Ум седи у Паризу и гледа како тело туристички шета Тибетом, док су оба сједињена у Сијетлу. Сад ваљда бива јаснија и стара изрека “убио Бога у њему”… а надам се и жиг с почетка, па не морам да уводим синониме попут “QR code”, без кога, како сад ствари стоје, нећемо моћи ни леба да купимо, а све то стоји у паметном телефону који ћемо сви морати да носимо, попут наногице, и који већ сад представља наше друго ја, па многи без њега не умеју ни до клозета.
    Што се, пак, тиче отпора, а биће и “политичке острашћености” коју ми пришива господин Срба, уз тужну констатацију да сам, поседовањем Богом даног права на реч, кривац што овај портал срља у провалију, у ту сврху сам навео, још увек налазим, посве умесну паралелу с усташким клањем у Пребиловцима (једнако може да стоји и свако друго српско стратиште) кад је учитељица Стана Арнаут, након првог налета усташа на село, ишла код фратра Томаса из Чапљине да га моли да помогне, на шта је он предложио да се сељани одбаце свог јединог Бога и покрсте се у “царску виру” (како би рекао Матавуљ), и тај жиг јереси би многе мајке с децом прихватиле, али.. авај. Учитељица Стана је силована од својих негдашњих ученика, пре него су је заклали. Они који нису погубљени на кућном прагу, у немој колони, са жицом на рукама, завршили су у јами. Скоро нико није пружао отпор. Они малобројни који јесу стигли су да испричају како је било.
    Силоватељ-монструм никад неће разумом одговорити на рајинске захтеве, иначе се не би звао како се зове. Онај ко уместо анестезије нуди 30 евра сваком грађанину док му провлачи катанац кроз усну није ништа друго до зликовац. Острашћени. Он разуме само језик којим говори. Ако неком пораст смртности закључаног становништва реда величине десетина хиљада, мимо короне, није довољан доказ да грађане не убија првенствено болест него власт, онда, морам признати, рапидно губим аргументе. Зато отпор, свуда и у свако време.
    Ако је, на крају, неком засметало што сам поменуо Христозома, Бећковића и Кустурицу у истом контексту као Кона, Ану и Њега.. па нисам ја тај који Вучића хвали на сва уста, док му народ скапава, и у вакцини налази најмањи заједничи садржилац са носиоцима власти. Нисам ја тај који трчи да прими цепиво (некад је био обичај да се зацепи кожа да би се унео садржај ампуле, након чега настаје трајни ожиљак.. жиг?) и срдачно лицитара русофилијом или пелцовањем као цивилизацијским искораком (кад се засече воћка калемљена да би се примио пелцер, што проузрокује криво срастање, ожиљак).
    С друге стране, ако знају в.д. патријарха, Емир и Матија шта и како ваља чинити, а њихов досадашњи политички неострашћени дискурс, који је резултовао овим културним благостањем у коме Србија живи, то потврђују, ја, који им ни воде не би смео принети, морао бих да заћутим. Ал’, што рек’о песник врли, мига ми ђавољи палац у чарапи.

    31
    2
  4. “Јован П” и “Cp6a”
    Заузврат, молим вас да нам критички, неострашћено разложно и чињеницама потковано објасните због чега би требало примити експерименталне – генска терапија; вакцине, које је информатичар, колеџовац Бил Гејтс пророчки предвидео. .

    23
  5. Мртва пјесма I

    У мртвој трци
    Мртвц побјеђује
    На крилима
    Мртвих душа

    У Мртвом мору
    Смрт влада
    У депресији
    Антиживота

    Кривотворина
    Инерција
    Инфекција
    Ентропија

    Момчило

    15
  6. Коначно да чујемо прави термин „шљам”.
    Честитке аутору овог коментара, али и Стању ствари.

    20
  7. Мачем на Крст

    Кажу да сила Бога не моли
    Али ни Бог силу не воли
    А неки остају охоли
    Све док их не заболи

    Док газе презрене
    Душману лижу ципеле
    Тешке им ријечи, претешке
    Али гушчије перо претеже

    Мач на Крст
    Нема изгледа
    Кад Бог упре прст
    Рђа мач изједа

    Момчило

    17
  8. @АммА

    Поштовани, хвала на детаљном одговору у коментару и он и претходни који је објављен као текст је јако драгоцен. Многе ствари сте прелепо објаснили. Али у пар ствари се не слажем са Вама.

    Нисам нашао да руска Спутњик В вакцина представља генску терапију, ако имате неки извор, молим Вас да ме упутите на њега. Разумео сам да је код руске вакцине реч о ,,класичном” начину израде вакцина који је индукован пандемијом.

    Да ли Руси имају мапу/базу њима познатих вируса у свом инистуту Вектор – сигурно, требало им је из милион разлога (ко зна шта су сретали у Сибиру, истраживања са биолошким отровима, итд.) и добро је што је имају и што нису све приватизовали као ми Торлак, иначе би сад ту био само Фајзер и сличне генске терапије (или би молили Кубанце да нам они продају вакцине).

    При томе лично не искључујем могућност да је пандемија вештачки изазвана с намером (што би било вероватније) или случајно од (не) човека (,,побегла” из лабораторије). У варијанти где је пандемија намерно изазвана, не мислим да је једини разлог тај да би се дала вакцина и играло са људским генима, може постојати и/или много других разлога, који се сви мање-више своде на болесну жељу за више моћи, надзора, контроле, новца, итд.

    Ако пандемија није изазвана од човека, важи животно правило, како је то лепо објаснио психолог Дамјанац у емисији Српски свет, да свако зло нађе неког да га искористи. Једноставно пандемија је Богом дана прилика да се злоуптреби са аспекта моћи (нпр. ружна, па и донекле патолошка, слика кинеског друштва где се за кредитну спосовности цени дигитално и свако друго понашање, а за кретање и много других ствари је потребан QR код). Као што сваки рат има своје профитере и свака ,,криза” људе ,,који су се снашли”. Што се тиче тих људи – Маска, Гејтса, Цукерберга, Брина и сл. све сте лепо објаснили.

    За вакцине, као и за све под небеским шаром, важи да могу служити на добро и на зло. Са развојем нанотехнологије и разних ,,генских терапија”, њихов потенцијал за зло је огроман. Али су донеле доста релативно доброг. Као што су се Свети Оци деценијама подвизавали у пустињама те поред приближавања Богу и задобијања мира, добијали искуство у разликовања добра и зла, тако и за вакцине важи да нису једноставан сотонин жиг, већ оно што ми, односно човек уради од њих. А поготово је парадоксално да често уз добро доносе и зло. Јер ако претпоставимо да ММР вакцина спашава животе двоцифреног процента деце који се вакцинишу, а хипотетички претпоставимо (ово је мисаони експеримент, ни у ком случају не говорим са аспекта праксе/науке) и да може да изазове неки первазивни поремећај код 1% деце – родитељима тих 1% деце се та вакцина неће чинити као добро. Већ нешто што им је катастрофално утицало на дете и изменило животе. Оној деци којима је вакцина спасила децу, све и да они тога нису свесни, та вакцина би требала да представља добро.

    Ваши примери везани за страдалничке Пребиловце су ми на месту, са аспекта модус операнди-ја перфидног злочинца и његове жртве, само је питање колико су примењиви на садашњу опцију вакцинације. Колико се сећам текстова овде на СС-у, потписаним под псеудонимом Миле Прибиловић, католичење је служило као умиравање Срба пред ново клање. Са аспекта психологије жртве и злочинца, ту се ништа неће променити. Ако је нека вакцина начињена да повреди човека, увек ће људи као и Пребиловчани бити позивани, намамљивани, умиривани пре клање. У неким српским селима су пред Покољ/геноцид претходно Хрвати убијали псе, јер се ,,јавило бјеснило”.

    Онај поглед на питања вакцинације и ковида који би волео додатно да сагледате, јесте из аспекта медицинског радника који је ,,у ковиду”. Када вам се деси да на интезивној нези имате на десетине људи, од чега су 10 рецимо на респииратору (не мора респиратор бити подешен на то дише уместо човека, тамо где може добрим су се показале и мање инвазивне методе рада респиратора где се човеку даје кисеоник а он сам дише) и у једном дану три таква човека оду Богу на истину, сагласно медицинском протоколу их спакују у црне вреће и борба за живот људи се наставља месецима (од пролећа прошле године, при чему се деси да умре и неки млади човек са ковидом), онда Ваш аргумент ,,вакцине су сотонин знак”, не мислим да ће код ових људи чинити се претерано озбиљним. Ти људи/здравствени радници у ковиду од због стреса ситуације не треба да се једино чују нити да одлучују, али треба их дефинитивно чути, ништа мање од мене или Вас који пишем из топлих соба.

    Да закључим, Ваше запажање у вези са статистиком је изврсно, али Ваше објашњење за ту смртност у томе да нас води ,,шљам” (иако сте ту делом у праву) и да су вакцине сотонин жиг (иако и оне имају потенцијал за тако нешто) просто није ваљано.

    @Птичији грип, свињски грип, слепомишији (панголински) грип…

    Немам одговор на Ваше питање, морате сами одлучити. При садашњем стању свести не бих примио фајзерову нити сличну вакцину која представља генску терапцију Какав ће бити њен ефекат, време ће показати.

    11
    3
  9. @Амма,
    Поштовани, истиноказујући врли човече, не може се ич додати Вашем писмену. Да ће да одузму, то је тако прилично. Но, од истине се не одузима. Ни коментаром. Ово од мене коментар и није. Тек похвала, поистовећење и радост истиномислија… Без вакцине, маске, у отпору, па докле се издржи… Свако добро од Сведоброг Сведржитеља!

    13
  10. @Јован П.

    Пошто вам нико не може оспорити крајњу уљудност, ред је да вам узвратим са неколика „кратка“ појашњења, све у нади да нећу јуфку развући толико танко да пукне.

    Немам претензије да делим знање које не поседујем, дакле, моје невелико разумевање ми каже да је руска вакцина такође једна од оних која се игра са људском генетиком, тј. није реч о класичном ослабљеном или мртвом вирусу у јајету као код вакцина за грип, ММР и сл. него аденовирусима који се користе и у генској терапији (која не мора баш увек бити злонамерна, као код лечења леукемије и хепатитиса, али најчешће, и у овом случају, јесте). Сад, да ли је тај руски начин „мање нехуман“ од америчког… Ту ћу стати, јер ми моја инжењерија не дозвољава да се даље петљам тамо где ми није место. Зато су ту Фаучи, Логанов, Кон, и друге Дарије који знаје шта је за нас најбоље. Оно што је мени важније је да су и Запад и Русија ову, назовимо, пандемију искористили као платформу за нову политичку трку у развоју нечег што не би смело бити ствар политике, али, као и све друго, ипак јесте. Уосталом, Руси су испровоцирали Амере не само првом појавом него и самим називом вакцине, а да је то тако говори и податак да је она једна британска тетка ономад рекла да „Русија ни на који начин не сме да победи у тој трци“. Закључак који ја изводим је да су и једни и други прескочили нужне фазе у развоју вакцине, да продају статистику где све пршти од успешности, за коју опет свако има своју дефиницују, праве резултате и смисао ћемо знати тек за коју годину, дотле им веровати на реч да је све под контролом, све то док ни једнима ни другима људски животи изгледа нису на првом месту. За такву тврдњу и једни и други имају тужна упоришта у историји, али не тврдим да су исто, дапаче, као што не тврдим ни да сам по било ком питању у праву.
    Не знам шта да вам одговорим на тезу да ММР вакцине спашавају толике дечје животе као и да се ставим у кожу медицинара, који, по мом мишљењу, само треба да раде посао који су сами бирали, као и сви други који га још имају, а паузе користе за одмор и спавање код куће, а не код Марића и на инстаграму, и да престану да кмече тражећи статус народног хероја. Ја налазим да су (ММР) вакцине у овом времену потпуно непотребне. Деца данас успешно преболевају те болести и без цепљења, као што им ни ова „пошаст“ не може наудити. Мој став је да су увођење топле воде у станове и појава тампона много више утицали на искорењивање заразних болести и спашавање живота него било шта друго у 20. веку. Но то је само мој став, базиран додуше на сазнањима оних других представника струке, који су деценије провели по лабораторијама без прозора, а ни данас им не дају да се јавно огласе. Све ово говорим из топле собе, у којој су, игром случаја или намерно, осим вас и мене, и лекари и пацијенти. Изгледа да се, на крају, против заразе сви боримо топлотом.
    Што се тиче критике „Ваше објашњење за ту смртност у томе да нас води „шљам“ (иако сте ту делом у праву) и да су вакцине сотонин жиг (иако и оне имају потенцијал за тако нешто) просто није ваљано“, и ту сам у були.
    Ја сам мислио да је шљам бинарно стање, као и трудноћа, или јеси или ниси. Шта значи да сам „делом у праву, али да то није ваљано“? Није лепо да их називам тако? Може бити, али бих волео да знам како да их зовем. Исто се односи и на став да „вакцине нису сотонин жиг, али имају потенцијал за то“. Верујем да се ствари и људи требају називати правим именом, и да је лепота казивања у истини а не у нормама. Мада лепота с њима. Не сме да стоји у истој реченици. Ако ми неко не понуди боље објашњење ја ћу и даље да тврдим да је власт убедљиво највећи кривац (не само у Србији, што их и даље не оправдава) што су људи остали без посла и хлеба, што су у хроничној депресији, што је пораст насиља у кући пробио плафон, што се људи самоубијају, што нам деца оболевају од игрица уместо од играња, што су на чекању док не умру они којима су третмани за тешке болести, код којих је смртност 60%, отказивани, зарад могућности да заузму кревет онима који болују од 0.1% смртности, што пензионери ни оно мало крваво зарађене цркавице не могу да потроше на сећање на младост и сладолед, а по гимнастику и свеж ваздух иду на балкон и шеткају се три лево, два десно, к’о ус*ане голубице, док им Суперхик одрезује калорије по глави. Међу таквима треба тражити и највећи проценат оних који су допринели овој трагедији од статистике. Барем код мене је такво стање ствари.

    Вама желим свако добро и не останите странац.

    18
  11. Стидљиво се пробијају нека мишљења (и сведочења) да је број и заражених и умрлих од ковида све време умањиван (рејтинга ради), те да би ова разлика у броју умрлих могла да буде баш то – да већи део ње иде на конто вируса. Колико је тако нешто реално?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading