Изјаве 2020. године

Доносимо избор изјава политичара и јавних личности које су обележиле 2020. годину

Ја највише одговарам на оно што нисам разумео својим јасним ставом.
Александар Вучић, председник Србије, конференција за новинаре

Тамо [у Црној Гори] је сада на делу насиље којем се можемо супротставити само миром. Како је рекао Фрања Асишки, тој мизерији моћи можемо се супротставити само мирно и вером у живот.
Григорије, епископ дизелдорфски и целе Немачке, „Дојче веле“

Овај посао захтева позорност у сваком тренутку. Када легнем да спавам, а напољу је пљусак, размишљам да ли ће негде бити поплава. Када нема снега у време када уобичајено треба да га има, зовем министра Недимовића да га питам како нам то утиче на привреду. А када и имам слободно време, ту је председник [Вучић] који ради. Једном ме је позвао у 06:30 за Први мај да ме пита зашто увозимо малине кад су наше најбоље.
Ана Брнабић, председница Владе Србије, према НИН-у

Извор: Блиц

Што, је л՚ нам био бољи ваздух пре две године или пре четири? и пре десет? За онолико је лошији колико нам је стандард виши… Шта у ствари хоћете? Хоћете да ми затварамо радна места или ћемо да кукамо због онога што нисмо кукали пре десет година а било нам је потпуно исто или готово исто.
Александар Вучић, председник Србије, РТС

У Сребреници је био стопостотни геноцид, али мањи од геноцида који је Србија урадила у Црној Гори 1918. и 1920. године.
Мираш Дедеић, тзв. митрополит тзв. ЦПЦ, за загребачку ТВ Z1, N1

Фото: ИН4С

Делимично ћу прихватити предлог ММФ-а да се укину в.д. стања у јавним предузећима. Ипак сам ја гори ММФ од ММФ-а.
Александар Вучић, председник Србије, „Политика“

У наредних пет година засадићемо милион стабала. Наравно да ћемо обезбедити нова места за садњу. У овом тренутку нема места за милион, али има места за неколико стотина хиљада стабала. и треба да почнемо са садњом.
Горан Весић, заменик градоначелника Београда, према НИН-у

Екселенцијо, дис из опозиција.
Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, упознајући амбасадора САД Ентонија Годфрија са члановима одборничке групе „За Лесковац заједно“, N1

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, члан Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, најавио је да ће – ако не будемо довољно послушни –завргнути кости Светог Василија Острошкога и однијети их у Херцеговину. Е па дакле, да се не би играли са Атанасијима, ово мора бити државно!
Мило Ђукановић, председник Црне Горе, ИН4С

На скуп су дошли они који тврде да се у Сребреници догодио геноцид. Знате да су по нашем мишљењу у том случају сва средства дозвољена. Жене не тучемо. Оне су на релативно пристојан начин изгуране, повреда није било, а ако их је и било, то значи да су се опирале.
Војислав Шешељ, председник СРС-а, о инцидентима на представљању књиге „У Сребреници није било геноцида“, „Данас“

Без сумње би се на ове вести Владимир Лењин превртао у гробу, када би га имао.
Раша тудеј, коментаришући вест да је руска Комунистичка партија подржала предлог да се Бог помиње у тексту Устава, „Политика“

Извор: Православие.ру

Отети део територије нисмо у могућности да вратимо, јер би се у том случају читав регион дестабилизовао.
Александар Баљак, афористичар, на Твитеру

„Водите рачуна да не останете без Вучића, јер таквог нећете имати“, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу неким саговорницима у Београду. Нећу у јавност да износим оно што је Шојгу рекао мени лично, јер би то звучало неумесно и нескромно.
Александар Вучић, председник Србије, „Ћирилица“ ТВ Хепи

Људи који имају преко 65 година а заразе се имају веће шансе да не преживе.
Горан Весић, заменик градоначелника Београда, РТС

Горан Весић, Жељко Митровић, Предраг Кон

Људи не схватају да је ова криза – комунизам, у извесној мери – социјализам. Највише ће пропатити они који имају највише. Богати људи ће изгубити новац, сиротиња никад нема шта да изгуби. Она може да изгуби само живот.
Бранимир Несторовић, дечји пулмолог и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19, гостујући на ТВ „Хепи“

Вирус не бира, он напада и лепе и оне друге.
Расим Љајић, потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, N1

Ово ограничење људских права је у складу са људским правима, и могуће је чак и драстичније ограничити слободу кретања.
Милан Антонијевић, директор Фонда за отворено друштво, „Курир“

Ја не бих отишао ни на једну верску манифестацију, дубоко сам уверен и да се људи неће одазвати позиву (Синода СПЦ) на ускршњу литургију.
Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19, „Блиц“

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Кренула је озонизација Пинка, неће мене јеени вируси заебавати! Озонизација крви би решила проблем заражених, убацивањем озона у крв, озон би се аутоматски разградио и формирао водоник-пероксид H2О2,који би уништио све вирусе и бактерије, такође би и сузбио агресивно деловање интерлеукина Б који преагресивно побуђује наш леукоцитни систем, који на крају због појачаног имуног одговора ствара наслаге на плућима због којих се иде на респиратор! Не разумем зашто ме нико не схвата озбиљно, али нажалост разумеће сви о чему сам данас писао кад се за месец дана појаве светски научни радови на ову тему!
Жељко Митровић, власник компаније „Пинк Интернешнал“, „Информер“

Када би шетали сат дневно, умрло би 300.000 пензионера.
Александар Вучић, председник Србије, о мерама ванредног стања током пандемије корона вируса, према НИН-у

То су православци, као и ми, шта да радимо – пропашће једно кркање колективно…
Бранимир Несторовић, члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19, о прослави Васкрса, ТВ Пинк/Твитер

Бранимир Несторовић и Александар Вучић својевремено су се смејали и говорили како корона постоји само на Фејсбуку (Извор: Снимак екрана)

Могли смо да пустимо епидемију да иде својим током и да не уводимо никакве мере. У том случају епидемија би трајала од 6 до 8 недеља. Да смо се одлучили за ту опцију умрло би више од 100.000 људи.
Дарија Кисић Тепавчевић, лекар и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19, „Блиц“

Закон о раду прописује коришћење годишњих одмора за све запослене. Да ли бисте ви као струка поручили тезу да ова два-три месеца летња искористимо и прионемо на посао, или да идемо сви на колективне одморе? Ово пређашње што упитах да искористимо два-три летња месеца у случају да, не дај Боже, новог таласа пандемије, да бисмо и финансијски и ментално то лакше пребродили?
Рада Комазец, главна уредница „Јединства“, на конференцији за новинаре Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19

О деци из нижих разреда основних школа ће се највероватније старати учитељи, педагози, секретари, домари…
Младен Шарчевић, министар просвете, о враћању деце у школе, „Бета“

Младен Шарчевић (Извор: Новости)

Александар Вучић: Сем, поведи рачуна. Ивица воли да грли људе.
Ивица Дачић: Волим и да љубим.
Александар Вучић: То је мало више информација него што нам је потребно.
РТС, извештај о примопредаји опреме коју су Норвешка и ЕУ донирале Србији, у присуству шефа делегације ЕУ Сема Фабриција

Излазимо из епидемијског таласа. Наредне две недеље, опет, та девета и десета, очекујуће је присуство вируса. А после тога је могуће све више да је све мање и да се открива.
Предраг Кон, епидемиолог, за ТВ Прва, у мају

Ми ћемо да будемо најбољи, што не значи да ћемо бити богатији од Немачке, за то нам је потребно још 50 или сто година, али смо на добром путу и брже и лакше ћемо пребродити кризу него многи други.
Александар Вучић, председник Србије, о економским последицама пандемије корона вируса, РТС

Александар Вучић као бруцош на Вишој тренерској школи

То је змијско јаје из кога треба да се излегне војна база.
Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине, о Руском хуманитарном центру у Нишу, ТВ Хепи

Овде у овом Клиничком центру Србије биће 532 мокра чвора… Дакле, замислите 532 мокра чвора – то је више него на неким америчким носачима авиона.
Александар Вучић, председник Србије, РТВ Панчево

Ми имамо у стопи морталитета резултат који је нестварно добар. Наша стопа морталитета је више хиљада посто мања од земаља Европске уније.
Зоран Гојковић, секретар за здравство Војводине и члан Кризног штаба за сузбијање Ковида-19, „Прави угао“ на РТВ, „Данас“

Ако вам је проблем да одлучите да ли сте за мене или за Трампа, онда нисте црни.
Џозеф Бајден, кандидат за председника САД, у радио емисији „Брекфест клуб“ популарној код Афроамериканаца, Б92

Џо Бајден (Фото: Бета-АП)

Грађани су се скоро униформно пријавили за помоћ од 100 евра, с обзиром на број који је то учинио, што показује да је то фантастична мера.
Ана Брнабић, премијерка Србије, „Бета“

Учествовала сам на више хиљада конференција код нас и у иностранству. Мој ангажман на „Женској ТВ” је управо био истекао, била сам слободна, требао ми је посао, а и одговарала ми је промена. Текстови које пишем углавном се баве применом нуклеарне технологије у медицини, привреди, пољопривреди, науци и свакодневном животу. А ту су и истине и заблуде о разним врстама зрачења, па и јонизујућег.
Снежана Дакић, водитељка, као PR Директората за радијациону и нуклеарну безбедност, bizlife.rs

Чудно је у 21. веку веровати да је краљ Божији миропомазаник који би владао Србијом.
Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, Б92

‘Ајде довиђења. Стварно је безобразно то. Безобразно је то како се понашате зато што ви од мене стално правите сумњиво лице. Коме ја да се правдам? Ја се залажем за СПС. Ја не могу да идем у кампању и да кажем ‘гласајте за Александра Вучића’. Је л’ хоћете то да радим да бисте ви били задовољни?
Ивица Дачић, као председник СПС-а, ТВ „Прва“/“Танјуг

Ми смо прилично резистентни на овај вирус. Ту велику улогу има и генетика. Доказ да смо ми најстарији народ у Европи је RH негативност. Били смо резистентни и на AIDS. Изгледа да су они народи који су обољевали пуно од туберкулозе резистентни на AIDS.
Бранимир Несторовић, дечији пулмолог, о погоршању епидемиолошке ситуације у Србији услед корона вируса, гостујући на TВ Пинк, nova.rs

Зашто сам ја то морао да кажем? Понекад, каже мени Бојко Борисов: „Ацко, теби је голема грбина, па мораш!“
Александар Вучић, председник Србије, на питање да ли је нормално да кад се дође у проблем он лично мора да објашњава шта се десило у Новом Пазару, РТС

У последњих пет година дали смо за Храм Светог Саве више него у претходних 60 година заједно. Не зато што сам религиозни фанатик – нисам, ја идем три пута годишње у цркву. Четири, пет – максимум. Ја сам православни верник и ништа више од тога, никакав фанатик, ништа. То је део нашег живота, наше традиције, нашег успеха.
Александар Вучић, председник Србије, конференција за новинаре

Почивши патријарх Иринеј и Александар Вучић у Храму Светог Саве

Ја сам за пуне цркве здравог народа, не за празне цркве и пуне оронуле болнице болесног народа.
Григорије, епископ дизелдорфски и целе Немачке, обраћање поводом доделе милијарду динара из буџета за обнову Храма Светог Саве, Твитер налог Епархије диселдорфске и немачке

Као посебан симбол одвео ме у своје одаје, које само он користи, које нису званичне канцеларије…
Александар Вучић, председник Србије, о сусрету са француским председником Емануелом Макроном, ТВ Пинк

Полиција као полиција. Ради свој посао мање или више брутално.
Милош Јовановић, председник ДСС-а, о интервенцији полиције на протестима у Београду, „Данас“

Није, дакле, до нас. До Цркве је. Не ради се наравно о томе да у Црној Гори данас било ко угрожава православце, нити исповедање православне вере у било ком православном храму, нити правни положај било које верске заједнице, па ни СПЦ. Ради се о томе на којим темељима Црна Гора жели да гради своју кућу: на антифашистичким или на светосавским? Једно с другим не иде никако.
Душко Марковић, премијер Црне Горе, у ауторском тексту за „Побједу“, у контексту усвојеног Закона о слободи вјероисповести, „Спутњик“

Само им не дајте да туку под 90 степени. Да не испробавамо све могућности.
Александар Вучић, председник Србије, „сугестија за војнике који се, хипотетички, буду супротстављали непријатељу уз помоћ Огња – вишецевног лансера ракета“, „Танјуг“

Ако је ико присутан у животима људи, онда сам то ја. Знате, свако од вас, свако од нас, има једну хиљадарку, неку новчаницу у џепу са мојим потписом.
Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, према НИН-у

Хотел се пре два дана напунио Босанцима. Али од њих, сем хотела, нема ништа. Хотели ће нешто зарадити, ми остали… Дођу, прођу, сликају се… Ја макар од тих гостију никад нисам имао штете. Сад имам штете, јер ми онај алкохол троше. Уђу, сликају се – не могу да се накупујем асепсола… Не желим никога да понизим, али хоћу да вам кажем, није летовање за свакога. Овде дођу са 200 евра у џепу. Купе хамбургер, 2 евра и пређу дан.
Илија Арменко, црногорски туристички радник и председник закупаца плажа, Б92

Победа у I светском рату, али уз стравичне жртве. Oвај успех Србије и Вучића у Вашингтону је један од највећих успеха Србије у последњe 102 године, од победе 1918. Слободно ћу рећи, да је Вучић за Србију учинио више него било ко други у последњe 102 године. Не претерујем. Живела Србија!
Небојша Бакарец, посланик СНС-а, о потписивању споразума у Белој кући, Твитер

Маска се мора носити ради маске, као симбол послушности.
Штефан Ауст, уредник „Велта“

Црногорци певају хрватске домољубне песме јер немају своје.
Славен Летица, бивши саветник Фрање Туђмана, о певању песама Марка Перковића Томпсона на скупу подршке досадашњој црногорској власти, ИН4С

Oво је оловка коју ћу да сачувам за себе. Добио сам је од Доналда Трампа, мени је дао. И добио сам кључеве од Беле куће, рекао ми је да увек могу да уђем.
Александар Вучић, председник Србије, према НИН-у

Тренутно је безбедније бити на Инфективној клиници, него бити на неком месту где долази до лаког преношења вируса, попут неке забаве или летовања у Црној Гори.
Предраг Кон, епидемиолог, „Инсајдер“

Бранићемо [Црну Гору] свим средствима, као што сам рекао и из шуме, и нећемо се ваљда, као што знате, ту разликовати у односу на генерације наших предака. Па како мислите да се Црна Гора одбранила кроз претходне векове, откуд Црној Гори десет векова државности? Тако што није брањена у парламенту, него је брањена оружјем, брањена је у шуми.
Мило Ђукановић, председник Црне Горе, „FACE TV“

Мило Ђукановић током излагања пред партијским функционерима у Беранама (Фото: Фејсбук)

Прељуба је темпирана бомба за ширење вируса корона, треба се држати свог партнера. Није овде реч о моралу, овде је реч о животу.
Горан Белојевић, професор Медицинског факултета у Београду, за Јутарњи програм ТВ Хепи, „Новости онлајн“

Ја сам користио те производе из Јовањице и приметио сам да сам био веселији. И пре Јовањице имао сам посла са производима који су ме чинили веселијим, у детињству сам гајио и киселио конопље…
Живорад Жика Николић, познатији као Жика Шареница, водећи емисију на ТВ Пинк, „Директно“

Ја верујем да ће сем Новака Ђоковића бити више Срба који ће да иду у Монако, у Монте Карло и свој новац оставе у једној пријатељској земљи као што је Кнежевина Монако.
Александар Вучић, председник Србије, после састанака с Албертом од Монака, „Еспресо“

Међутим, ако поредимо са претходном недељом видимо тренд пораста обољевања и ове недеље тај тренд је за 19 одсто већи него у недељи која је претходила.
Дарија Кисић Тепавчевић, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, „Новости онлајн“

Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон (Фото: Танјуг/АП)

Да не причам да се ми више плашимо казни него што се плашимо смрти.
Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида-19, РТС/„Спутњик“

Нисам најпопуларнији на свету, популарнији од мене је Исус Христос.
Доналд Трамп, председник САД, „Новости онлајн“

Ја за кокаин немам ни новца.
Зоран Милановић, председник Хрватске, о изјави премијера Андреја Пленковића да је „педесетчетворогодишњи шмркавац“, „Мондо“

Велика је част што ме је председник Србије Александар Вучић препознао као некога ко може да допринесе резултатима. Никада га не бих одбио, пре свега јер га ценим и сматрам историјском личношћу.
Томислав Момировић, правник и кандидат за министра грађевинарства, „Политика“

Томислав Момировић (Фото: ФоНет/ Медија центар)

Страховати да ће се Црна Гора посрбити исто је као да ће се Турска потурчити.
Матија Бећковић, академик, ИН4С

Сви треба да будемо поносни на чињеницу да је отворен један велики и леп тржни центар и да у ова тешка времена када је економија у потпуном суноврату, да смо ми у позицији да овако нешто постигнемо… Не препоручује се да идемо често, не препоручује се поготово у ово време.
Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба, о отварању највећег тржног центра „Галерија“, N1

Ако је ишта добро од тога што смо победили на овим изборима, онда је то што Дритана (Абазовића) јуре ђевојке.
Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, „Побједа“

Будућност нам је у тешкој магли и људи ће, када се корона повуче, одлазити одавде и то је природно. Отаџбина је тамо где ти је добро, а не где су сарме.
Јелисавета Сека Саблић, глумица, НИН

Насловна страна НИН-а са интервјуом Јелисавете Секе Саблић (Фото: НИН)

Да ли ви стварно мислите да мене треба да буде срамота од лажи како сам себи намештао уста, па како сам „пицоусти“, како сам педер, како сам овакав или онакав – за то су криви моји мајка и отац. За разлику од већине других политичара ни на једну операцију нисам отишао. Мени се свака бора и свака седа влас виде. Не мислим да треба да будем леп.
Александар Вучић, председник Србије, „Ћирилица“ на ТВ Хепи

За време Драгана Ђиласа снимљено је око педесетак серија, док за време Александра Вучића и СНС близу 90, што је дупло више. (…) Дакле, свима нам је и више него јасно какав је Драган Ђилас и зашто су га грађани отерали у политичку прошлост.
Ана Чарапић, посланик СНС-а, у Скупштини, „Нова.рс“

Године 2009. сам рекао др Кону, тада је био министар здравља Томица Милосављевић, пустите више тај, тада је био, птичји грип; сутра ће да дође коњски грип и опет ћете ту да ми нешто причате.
Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, у Скупштини, „Србин.инфо“

Ми ниједног тренутка нисмо стали ни на једном коридору, ни на једној деоници и све време се изводе радови, максимално смо искористили ово лепо време и зато смо успели да овај економски пад, односно економски раст који је највећи у Европи али који је нажалост негативан, некако компензујемо.
Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а

Припремили: Душица Салаи, Дејан Бараћ, Александар Лазић

(Изјаве.нет)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Главне звѣзде: Ал Вучић, ДрКон, Кисић-(У)Тепавчевићева, Палма… Ниједног јединог Вулина. Човѣк је или изван конкуренције, или прѣцѣњен, или је Избор изјава године намѣштен…

    5
    1
  2. @ Гремлин

    Да кренем од краја: наравно да је избор изјава “намештен”, то јест субјективан. А приде је углавном састављен од наших Изјава дана.

    Што се “звезди” тиче, па они и јесу обележили прошлу годину, свакога дана су малтене поменути (осим Палме) били на медијима, Вучић и неколико пута дневно. О члановима “Кризног стожера” и да не говорим. И тако је Вулину судба клета у прошлој години доделила епизодну улогу! 🙂

    Александар Лазић

    ПС. Забележили смо неколико Вулина прошле године, али “нестручни жири” 🙂 је проценио да нису врх врхова!

    http://www.izjave.net/author/1490

    Вучић је одбио да нападне Меркел када је напала и њена партија, да нападне [грчког премијера] Ципраса када је остао без власти, одбио је да се одрекне Орбана када је то тражила ЕУ. Није пристао да се одрекне [кинеског] председника Сија када су му претили санкцијама, једини имао храбрости да не уведе санкције Русији бранећи пријатеља Путина и братску Русију, по цену каријере и напада великих и моћних, зато што је такав, зато што зна шта је лојалност и захвалност. Вучић није ударио ни на Трампа када је најслабији, поштујући што је Трамп био спреман да почне мењати америчку политику према Србији. Људи као Вучић знају да се пријатељ бира и заслужује и уз њих се остаје и када је тешко, зато пријатељи и постоје, такви су Срби.
    Александар Вулин, министар унутрашњих послова и председник Партије социјалиста, Б92

    Као што су цензурисали Трампа у САД, тако ће забрањивати и Вучића у Србији, а са њим и све који нису на њиховом списку подобних.
    Александар Вулин, председник социјалиста, о цензури на друштвеним мрежама, „Бета“

    Када смо се 24. августа сврстали уз ЕУ у осуди белоруских избора и умешали се у унутрашња политичка питања суверене земље, знали смо да ће се ЕУ обрушити на нас и тражити да поступимо у складу са тим.
    Александар Вулин, министар одбране, о притиску ЕУ да Србија откаже војну вежбу са Белорусијом, „Печат“

    Карл Билт се није показао као политичар а још је мање уверљив као читач мисли. Када Билт напада Вучића због израза лица приликом потписивања споразума у Вашингтону, онда знамо да је Вучић урадио нешто добро за Србе. Билт је мали човек али велико зло.
    Александар Вулин, одлазећи министар одбране, „Вечерње новости“

    Онај ко зна да отпева „Над Краљевом жива ватра сева“ могао би да научи и „Химну Светом Сави“.
    Александар Вулин, министар одбране, о тврдњи црногорског премијера Душка Марковића да антифашизам и светосавље не иду једно с другим, „Бета“

    Велики везир Османског царства Синан-паша наредио да се на Врачару спале мошти Светог Саве, а председник Владе Црне Горе, Душко Марковић у Подгорици, родном месту Стефана Немање, написао је у ауторском тексту у листу „Побједа“ да су антифашизам и светосавље једно другом супротстављени. Ако су антифашизам и светосавље супротстављени, како су онда Срби, одрасли на светосављу, свуда где су живели а посебно у Црној Гори, подигли антифашистичке устанке?
    Александар Вулин, министар одбране и председник Покрета социјалиста, „Бета“

    Захваљујући модернизацији коју смо почели да радимо и која ће бити означена са М-84 АС1, моћи ћемо за себе да кажемо да ћемо бити једна од најмодернијих тенковских сила, не само у региону, већ и у читавој Европи.
    Александар Вулин, министар одбране, на представљању модернизованог тенка М-84 у Техничком ремонтном заводу „Чачак“, „Данас“

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading