Епидемиолог Џонатан Ван-Там: Вакцинисани и даље могу да преносе заразу

Чак и када примите обе дозе вакцине, и даље можете некоме пренети ковид-19, упозорио водећи британски епидемиолог, који је и заменик министра здравља Велике Британије

Фото USA Today

Водећи британски епидемиолог Џонатан Ван-Там упозорио је данас да сви који су примили вакцину против ковида-19 и даље могу да буду преносници заразе.

Ван-Там, који је и заменик министра здравља Велике Британије, нагласио је да научници „још не знају утицај вакцине на преношење” (заразе) и поручио да би и после вакцинације морале да се поштују све превентивне, рестриктивне мере.

За комплетан процес имунизације потребне су две дозе вакцине и за препарате Фајзер-Бионтека и за оне Оксфорд-АстраЗенеке, јавља Танјуг.

Професор Ван-Там је потврдио да ниједна вакцина никада није 100 одсто ефикасна, па тако нема гарантоване заштите, али да вакцинација даје „наду”. Он је подсетио да су потребне најмање три недеље после вакцинације како би се у потпуности развио имуни одговор код старијих особа, преноси Би-Би-Си.

„Чак и када примите обе дозе вакцине, и даље можете некоме пренети ковид-19”, упозорио је Ван-Там и апеловао на грађане да се придржавају превентивних мера и након вакцинације.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. „још не знају утицај вакцине на преношење” (заразе) и поручио да би и после вакцинације морале да се поштују све превентивне, рестриктивне мере.

  Јел има још неко коме ово није довољно на знање?!
  Иначе, заборавио је да напомене и да се још не зна утицај ових експерименталних вирусних РНК вакцина као могућих окидача аутоимуних болести.

  9
  1
 2. Znaci ovako vakcinisem se ali i dalje mogu da prenesem virus drugom bicu, medjutim mogu da putujem jer imam potvrdu da sam vakcinisana. Ako se ne vakcinisem mogu opet da prenesem nekome virus ali nemam pravo da putujem jer nemam potvrdu o vakcinaciji. Da li sam dobro razumela? Ako jesam, koji je smisao vakcine?

  12
  1

Оставите коментар