Драгослав Пакић: Кад Рио Тинто удари у тинтару

Рио Тинто буши и не пита за цену. У бушењу се иде толико дубоко да многи са правом показују бојазан да ће нам пребушити целу отаџбину и тако и нама направити дубоку државу

Експлоатација бакра и злата из рудника у Монголији (Фото: „Рио Тинто”)

Грађани Јадра и околине изашли су на улице да би од компаније Рио Тинто одбранили своју невиност. Траже да се компанија затвори и смести у затвор са познатим глумо-мучитељем. То би, у суштини, била само оснивачка конференција за нову компанију, специјализовану за експлоатацију минералних сировина и друге нејачи.

Рио Тинто, као и прeдложени интересни партнер, буше и не питају за цену.

У бушењу се иде толико дубоко да многи са правом показују бојазан да ће нам пребушити целу отаџбину и тако и нама направити дубоку државу. При томе бушачи тврде да су најбоље оне дубоке државе које су без дна. Ту нико не може да додирне само дно. И нико више никада неће бити на дну дна. У њима, доказано је, нема ни живог блата, ни живог песка са изгледима да више не буде ни живе душе.

Грађани се плаше загађења човекове околине и производње литијума који би се потом употребио (намерно избегавамо реч злоупотребио) за прављење неких опасних баKтерија за возила без горива. Па зар то само по себи није сумануто?

Протест у Лозници (Фото: Спутњик/Мирослав Мијатовић)

Ко може да нам докаже да се литијумске баKтерије могу сипати у трактор?

О евентуалном мазању на хлеб треба питати Палму.

У протестним шетњама је изнет захтев да се рударство као привредна грана мора у корену сасећи (одкуд грана у корену?) и да се, уместо ње, на дрво економије накалеми нова зелена грана на којој би рађали боранија, кукуруз шећерац, ситан грашак у зрну и, наравно, мед.

Да се укине и Рударско-геолошки факултет заједно са катедрама за Геоистраживања, Површинску експлоатацију и Припрему минералних сировина. Професори и студенти да се прикључе протесту и пређу на производњу бораније, оне зелене.

Погледајте околину Лазаревца и, ако вам је по вољи, целу Колубарску Шумадију. Некада плодне њиве, шљивици и поља конопље сада личе на месечеву површину. А у срећна времена без рударства и струје, цео крај је личио на Јањевицу.

Аустралија: Рударска компанија Рио Тинто уништила пећине Абориџина старе 46 хиљада година

Сада тамо не само да се копа угаљ најсумњивијег квалитета, него са угљем, као прилог јелима, иде и сумпор. И све то возом на струју одлази у обреновачку термоелектрану, која се намерно зове Никола Тесла, јер даје струју (неки тврде чак 70% потреба Србије) од које су многи изгубили животе а о сумпорним гасовима и да не причамо. Претеране количине пепела довољне су да се сви у рударству, електропривреди и ресорним министарствима поспу по глави да их више нико, никада и нигде не види.

Када се томе дода пристижући руски гас, од бораније, грашке и меда неће остати баш ништа.

Предлаже се, због свега изнетог, да се затворе рудници Колубара, Костолац, РТБ Бор где Кинези гладују и гуше се у издувним гасовима из топионице.

Смедерево затворити под хитно, а ако се Смедеревци са тиме не би сложили јер им је, и поред оноликих винограда, потребан посао да би преживели, онда довести Проклету Јерину и поставити је на место градоначелника Смедерева, града од старина. Граду дати ново еколошко име: Старинарница на лепом плавом Дунаву.

И минерал јадарит да се назове правим именом – јаданит.

Јадарит има хемијски састав сличан измишљеном минералу криптониту, познатом из стрипова о Супермену (Извор: Рио Тинто/BBC на српском)

Наш предлог је, закључује се после анализе експерата за Мударство, да се држава организује као Аранђеловац где би се продавали ваздух, вода, камен и звуци што се изванредно слаже са нашим медом и кукурузом шећерцем.

Време је, дакле, да се вратимо на зелену грану.Categories: Сатиристика

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ја сам против експлоатације литијума, међутим ово је тешка ******* од текста. Објављивањем оваквих ствари вређате читаоце.

Оставите коментар