Мирољуб Јевтић: Религија као повод за упад у амерички конгрес

Увереност да Бог не може да погреши, нити да би подржао снаге које нису на његовој страни, за њих је сигуран доказ да су избори покрадени

Мирољуб Јевтић (Извор: Политика)

За оне који прате амерички политички живот, још од инаугурације Трампа била је јасна улога религије у легитимитету одлазећег председника. Присуство верских лидера, читање верских порука били су више него очигледан доказ за то.

Ти људи у основи су подржавали легалне политичке поступке. Али ово што се десило 6. јануара 2021. када су хиљаде других присталица одлазећег председника прекршиле легализам насилно продирући у зграду Конгреса, што је довело до жртава, другачије је мотивисано религијом и идејама о „Белој супремацији”. То је једно другачије религијско опредељење. Оно није у вези са етаблирањем евангеличке деноминације. Већ више делује, фигуративно речено, ван институционално. Аналитичари религијског живота у САД називају их „Независна харизматска мрежа” или ИНЦ. Веле да су „играли јединствену улогу у прибављању религијског легитимитета за покрет који хоће да преокрене резултате избора, што је довело до напада на Капитол”.

То је веома бројна заједница без које се не може разумети амерички политички живот, нити спољна политика ове велике земље. Самим тим ни политика према КиМ. То су предани хришћани који верују дословно свему што пише у Библији. Промене које су се десиле у САД у последњим деценијама посебно за време демократа Клинтона и Обаме за њих су знак да Америка напушта идеале због којих је основана и да тоне у пропаст. Ту се посебно мисли на продирање агностичких и атеистичких ставова, либералног односа према браку, породици која укључује лагани развод, контрацепцију, лако доступне абортусе, хомосексуализам, промискуитет, истополне бракове, лимитирање религије у јавној сфери…

Подизање крста испред зграде мичигенског Капитола у Ленсингу, 6. 1. 2021. (Фото: Рајан Гарза)

Што је посебно важно, они свој легитимитет налазе у историји настанка САД. И заиста њима историја даје за право ако се узму идеолошки ставови очева оснивача САД, из којих се изнедрио садашњи Устав земље.

Џон Адамс један од очева оснивача САД је казао: „Наш устав је створен само за моралне и религиозне људе. Он је апсолутно неприменљив за било коју другу групацију”.

Већ та чињеница јасно упућује да припадници ИНЦ покрета, следећи Џона Адамса, сумњају да сви они који нису религиозни нису ни у стању да живе према правилима која утврђује Устав. Самим тим они су неукалупљиви у америчку демократију и представљају опасност за њу. А већина тих људи је политички опредељена за демократе.

Увереност да Бог не може да погреши, нити да би подржао снаге које нису на његовој страни, за њих је сигуран доказ да су избори покрадени. И да је једини легитимни председник САД и даље Доналд Трамп.

Фото: Бета/АП

Лако је предвидети каква политичка времена чека САД са тако подељеним бирачким телом. Немојмо заборавити да највећи број ових људи припада америчким љубитељима оружја, чији је један од истакнутијих чланова био чувени глумац Чарлтон Хестон. Сви они су тешко наоружани. Многи процењују да је ватрена моћ коју они поседују огромна и да могу да представљају озбиљан изазов и за америчку армију. Посебно је важно да велики број америчких држава уопште не захтева дозволу за куповину дугих цеви. Тако се у овако кризним ситуацијама продаја оружја и муниције још више увећава.

Њихови погледи на изборне резултате најбоље се виде на основу лабаве коалиције „Јерихонски марш” створене после избора. Она је организовала маршеве око Конгреса и Врховног суда молећи Бога да „порази мрачне и корумпиране снаге које су… украле победу Богом помазаном председнику Доналду Трампу”.

Како они доживљавају оне који су, по њима украли изборе, види се из изјаве на њиховом сајту која гласи „Ми смо поносни на амерички систем владавине који су основали наши очеви оснивачи и ми нећемо дозволити глобалистима, социјалистима и комунистима да униште нашу прелепу нацију заобилажењем наших закона и укидањем воље америчког народа, њиховим преварама и незаконитим активностима”. Као искрени фундаменталистички хришћани они су свој покрет назвали Јерихонским маршем. Што је асоцијација на, библијски описано, јеврејско заузимање града Јерихона простим маршовањем око њега, трубљењем овнујским роговима и виком. Зато што им је Бог обећао да ће само тим средствима пасти, наизглед, неосвојиве зидине. Они су управо због тога правили кругове око Конгреса доживљавајући конгресмене који су прогласили победу Бајдена као непријатеље Бога, на исти начин на који су Јерихон доживљавали Јевреји.

За српску атеизирану публику ово ће можда деловати као поход неких неодговорних, необразованих и слабо утицајних људи. Али они који су се истакли у овим активностима показују да је то заблуда и да се ради о врло моћним, утицајним и дубоко религиозним људима. Тако је на пример међу онима који су се у децембру истакли у овим акцијама био Мајкл Флин, бивши саветник за националну безбедност и Мишел Бакмен, бивша конгресменка из Минесоте.

Трампове присталице подижу крст недалеко од Капитола, 6. 1. 2021. (Фото: Твитер)

Припадници ИНЦ покрета имају огромну подршку веома утицајних политичара. Рик Пери бивши државни министар за енергију и гувернер Тексаса, један од кандидата републиканаца за председничке изборе 2012. и Боби Џондал бивши гувернер и конгресмен Луизијане, били су домаћини огромних скупова ових харизматских хришћана.

Куда све то води најбоље се види из податка да је то најбрже растућа хришћанска групација у САД. За разлику од старих протестантских деноминација које су од 1970 до 2010. годишње губиле по 0,5 одсто редовних посетилаца богослужења, ови харизматски хришћани повећавали су број посетилаца богослужења по стопи од 3,24 одсто годишње. Према светској хришћанској бази података 36 милиона верника посећује ове харизматске цркве. И то су они који нису повезани са етаблираним протестантским деноминацијама.

Али погледајмо што је о томе „пророковао”, два дана пред упад у Конгрес, познати „етаблирани” ТВ проповедник Пет Роберсон, кога сам лично имао прилику да упознам у његовом седишту у САД. ”Ја верујем да ће се нешто драматично десити пре него што Конгрес буде гласао о електорима. Нешто врло драматично што ће променити резултат гласања… Свети дух ће се умешати у ту ситуацију и то ће бити врло драматично.” Сад нам остаје рачунамо колика је то политичка снага? ИНЦ са осталим евангелицима чини 75 милиона људи који су гласали за Трампа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 1. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар