Европски парламент тражи да ЕУ због хапшења Наваљног обустави радове на Северном току 2

Необавезујућом резолуцијом посланици ЕП позивају чланице ЕУ да заузму активан став о хапшењу Наваљног и да „знатно појачају рестриктивне мере ЕУ према Русији“

„Академик Черски”, једини руски брод – џокер за постављање преосталих цеви мегагасовода (Фото: ЕПА ЕФЕ – К.Б.)

Европски парламент (ЕП) усвојио је резолуцију којом позива Европску унију да одмах заустави завршне радове на изградњи гасовода Северни ток 2 због хапшења руског опозиционара Алексеја Наваљног.

За Резолуцију је гласао 581 посланик ЕП, 50 је било против, а 44 уздржана, преноси Радио слободна Европа.

Резолуцијом се ЕУ и државе чланице позивају да „критички преиспитају сарадњу са Русијом на различитим спољнополитичким платформама и на пројектима попут Северног тока 2“.

Гасовод Северни ток 2, којим ће природни гас ићи од Русије ка Немачкој кроз Балтичко море, дуг је 1.200 километара, а предвиђено је да капацитет буде 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

Наваљни, најпознатији противник председника Владимира Путина, ухапшен је у недељу по повратку у Русију из Немачке где се опорављао од тровања нервним агенсом за које оптужује Кремљ.

Русија: Алексеј Наваљни ухапшен по доласку у Москву

Суд му је одредио притвор до 15. фебруара, а прети му три и по године затвора, на колико је осуђен условно 2014. године.

Необавезујућом резолуцијом посланици ЕП позивају чланице ЕУ да заузму активан став о хапшењу Наваљног и да „знатно појачају рестриктивне мере ЕУ према Русији“.

Међу предложеним мерама је санкционисање физичких и правних лица умешаних у доношење одлуке о хапшењу и одређивању притвора Наваљном.

На мети санкција требало би да се нађу „руски олигарси“, „ужи круг“ око Путина и „медијски пропагандисти“, наводи се у Резолуцији, у којој се ЕУ позива да „осмисли нову стратегију за односе са Русијом, усредсређену на подршку цивилном друштву“.

САД и неколико чланица ЕУ желе да спрече завршетак гасовода пошто тврде да ће он повећати енергетску зависност Европе од Русије.

Немачке власти међутим, упркос критикама, наводе да су планови за тај пројекат непромењени.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 22. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Питам се: Ако већ Руси праве отров трују своје противнике. Како то да нису способни направити ефикаснији отров? Него само такав да жртва оде у свет за који месец на излежавање и усавршавање за против руску и против путинову хајку.

Оставите коментар