Демократски конгресмени Ешу и Малиновски: Фејсбук и Твитер да промене алгоритме, да не трују мозак Американаца

Политичари тврде да друштвене мреже допуштају садржај који појачава постојеће политичке пристраности, посебно оних укорењених у бесу и страху

Друштвене мреже

Демократе у америчком Конгресу позвале су популарне друштвене мреже да уклоне све алгоритме и препоруке које подстичу екстремизам и подривају „објективну стварност“.

Конгресмени Ана Ешу и Том Малиновски послали су писма извршном директору Фејсбука Марку Закербергу и извршном директору Твитера Џеку Дорсију у којима захтевају те промене.

Сличнa писма послата су и извршним директорима Гугла и Јутјуба.

„Годинама су компаније у чијем су власништву друштвене мреже дозвољавале да се штетне дезинформације шире путем њихових платформи и трују умове америчког народа“, објавила је Ешу на Твитеру.

Политичари тврде да друштвене мреже допуштају садржај који појачава постојеће политичке пристраности, посебно оних укорењених у бесу и страху. Додају и да алгоритми које користе ове компаније подривају заједнички доживљај објективне стварности и олакшавају везе између екстремистичких корисника, што доводи до насиља у стварном животу, попут нереда у америчком Конгресу, 6. јануара.

Твитер је позван да одмах изврши трајне промене како би ограничио ширење дезинформација и других облика штетног садржаја. Од Фејсбука и Јутјуба је затражено да усаврше своје системе препорука како не би промовисали опасне теорије завере међу корисницима.

Демократе и многи другу су у медијима оптужили бившег америчког председника Доналда Трампа да је подстакао своје присталице да упадну у Конгрес у нади да ће поништити резултате председничких избора 2020. године.

Водеће друштвене мреже, укључујући Фејсбук и Твитер, одмах су забраниле налоге Трампа и појединих његових присталица.

Нову друштвену мрежу Парлер, коју многи описују као алтернативу Твитеру а која је популарна међу конзервативцима, Епл, Гугл и Амазон довеле су до ћорсокака одбијајући да наставе са услугама хостинга и склањајући апликацију са својих „продавница“.

Блумберг: Џаред Кушнер одговара Трампа од оглашавања на Габу и Парлеру

Трампови критичари инсистирали су да је такво ограничавање неопходно како би се спречило насиље и ширење лажи, док су конзервативци такву политику великих компанија назвали орвеловском и тврдили да представља политичку цензуру.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар