Преминула Мира Фурлан (1955-2021)

Југословенска филмска и позоришна глумица Мира Фурлан преминула је 20. јануара u 66-ој години

Мира Фурјан (Фото: Политика)

Позната филмска и позоришна глумица Мира Фурлан преминула је у 66. години, објављено је на њеном Твитер налогу. Она је преминула у среду, 20. јануара, али вест је данас објављена.

Вест је потврдио и њен пријатељ, аутор америчке научно-фантастичне серије „Бабилон 5” Мајкл Страчински, у којој је Фурлан глумила амбасадорку Минбари Делен. Он је додао и да је већ неко време знао да јој се здравствено стање погоршало, али да су се надали најбољем.

„Ноћ је велике туге, јер је наша пријатељица и другарица пошла путем где је не можемо достићи. Али као и код свих ствари, временом ћемо је сустићи и верујем да ће имати много прича и много нових улога да подели са свемиром”, објавио је Страчински, преноси Танјуг.

Одлазак једне од најбољих и најлепших глумица

Глумица Мира Фурлан преминула је у 66. години, а важила је једну од најбољих и најлепших глумица са простора некадашње Југославије. Мира Фурлан је рођена 1955. године у Загребу и играла је у многим филмовима и серијама југословенске продукције, међу којима су најпознатији телевизијска серија „Пут у Вучијак” и филмови „Отац на службеном путу” Емира Кусттурице и „Чепота порока” Живка Николића.

У Сједињеним Државама је позната по улози Делен у телевизијској научно фантастичној серији Бабилон 5 и по улози Данијел Русо у серији Изгубљени. Мира Фурлан била је једна од најлепших глумица из бивше Југославије.

На Академији за казалиште и филм у Загребу је дипломирала 1978. године. Одмах након завршеног факултета остварила је неколико познатих позоришних улога, за које је и награђивана. У бившој СФРЈ је призната глумица, коју је публика упознала кроз бројне улоге у домаћим филмовима и позоришту као чланица Хрватског народног казалишта у Загребу.

Почетком деведесетих, у време када је мржња између Срба и Хрвата била све већа, Мира Фурлан је била мета предрасуда и претежно негативних коментара, као због својих ставова према рату у земљи тако и због везе са својим супругом Гораном Гајићем. Због свега, они су емигрирали у САД. Глумица је у почетку била принуђена да ради као конобарица, али је веома брзо успела да настави са глумом.

Запамћене су и њене улоге у филмовима „Киклоп” (1982) Антуна Врдољака и „У раљама живота” (1984) и „За срећу је потребно троје” (1986) Рајка Грлића, преноси Танјуг.

Раде Шербеџија: Свима нам је остала у срцу

Свима нам је остала у срцу, јер је Мира Фурлан била једна од најдивнијих глумица на простору бивше Југославије, казао је за РТС глумац Раде Шербеџија. Славни глумац се присетио колико је Фурлан била рањива.

„Кад смо отварали Јулисис театар, звали смо је да дође да глуми. Била је одушевљена, али се није усудила доћи. Била је исувише рањена. Као права хероина, била је истинољубива и неправедно је доживела многе ударце од острашћених националиста”, рекао је Шербеџија.

Према његовим речима, све је то издржала и вратила се у Хрватску 2002. године, одиграла Медеју и сви су је одушевљено дочекали.

„Мира је била велика и праведна жена. Била је левичарка и социјалиста. Била је бриљантна глумица и особа. Сви су је волели, од публике до других глумаца и редитеља – што је и доказала када је отишла, побегла од страшног рата и успела да у САД направи каријеру”, истакао је Шербеџија.

Све то је постигла уз помоћ своје велике љубави и човека који јој је био ослонац у животу, редитеља Горана Гајића. „Био је најчвршћа стена за коју се, тако плаха и нежна, држала и одржала у овом нашем окрутном свету”, рекао је Шербеџија.

О њеној глуми, Шербеџија је имао само речи хвале – од Глорије и Медеје до бројних филмских улога.

„Прекрасан партнер и божанствена глумица, закључио је Шербеџија, преноси Танјуг.

Радослав Зеленовић: Филмска дива која је пленила интелигенцијом

Бивши директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић изјавио је данас, поводом смрти глумице Мире Фурлан, да је отишла истинска дива југословенске кинематографије, које је подједнако пленила својом интелигенцијом и на филму и у животу.

Зеленовић је за Танјуг истакао да је Мира Фурлан остварила улоге у неколико филмских остварења који се означавају као „темељи југословенске кинематографије”.

Са изразитом уверљивошћу, каже, играла је код Емира Кустурице у филму „Отац на службеном путу”, у легендарном остварењу Рајка Грлића „У раљама живота”, у филму Живка Николића „Чудо невиђено”, имала је каријеру у САД.

„Када одлази врхунски уметник тешко је његовим пријатељима, породици, али и свима који су у његовој уметности уживали”, рекао је Зеленовић. Како каже, Мира Фурлан је требало да добије престижну награду „Александар Лифка” на фестивалу на Палићком фестивалу, где је једном била и председник жирија.

„Награде су само један сегмент нечије уметничке каријере, али иза ње остају филмови које ће и генерације у будућности обожавати”, рекао је Зеленовић.

Рајко Грлић: Отишла је највећа глумица моје генерације

Цењени филмски редитељ Рајко Грлић у писаној изјави Танјугу истакао је данас да је преминула Мира Фурлан била највећа југословенска и хрватска глумица његове генерације.

„Крхка и снажна, крајње осетљива и истовремено храбра зена. Била је зачуђујуће образована и надасве талентована. Поседовала је истанчан осећај за правду и снагу да, као мало ко овде, јавно говори о неправди”, рекао је Грлић.

Подсетио је да је имала велику каријеру и живот који је упркос успеху нимало није мазио. „Била је и таква ће заувек остати, права хероина”, нагласио је Грлић. Мира Фурлан остаће, између осталог, запамћена и по улогама у Грлићевим филмовима „У раљама живота” и „За љубав је потребно троје”.

Велика глумица умрла је у 66. години у САД од последица заразе вирусом Западног Нила, наводи загребачки „Јутарњи лист”, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading