Српски „Фриком” и хрватски „Ледо” иду у руке власнику „Иглоа”

Хрватски медији раније су извели незваничну рачуницу да би ове три компаније, све скупа, „Фортерновој групи” могле да донесу прилив од 600 милиона евра

Фото: „Игло“ Немачка

Златна кока бившег „Агрокора” односно садашње „Фортенова групе” све је извесније припашће једној од највећих европских компанија у сегменту замрзнуте хране.

Компаније хрватски „Ледо плус”, „Ледо Читлук” из БИХ и српски „Фриком” после вишемесечних преговора са неколико заинтересованих фирми врло брзо би могао да преузме „Номад фудс”.

Реч је о највећој компанији за производњу замрзнуте храну у Европи и једној од водећих у свету. Власници су најпознатијих брендова попут „Брдс Ај”, „Финдус” и „Игло”које дистрибуирају у 13 европских земаља, а Велика Британија, Италија, Немачка, Шведска и Француска представљају пет њихових највећих тржишта. Компанија чије је седиште у Великој Британији основана је 2015. године после куповине „Игло групе”. У овом тренутку има удео од 15 одсто светског тржишта замрзнутим производима и већ годинама бележи континуирани раст прихода. Тржиште нашег региона види као прилику за ширење свог бизниса, што је јуче за „Јаху фајнанс” потврдио и Стефан Дешмекер, извршни директор „Номад фудс”.

Из трке су тако, по свему судећи, испали сви регионални играчи али и инвестициони фондови који су и званично али и према спекулацијама били заинтересовани за ову трансакцију.

Судећи према изјави Фабриса Перушка, главног извршног директора и члана Управног одбора „Фортенова групе” закључење овог посла практично је већ готова ствар. Он је објаснио да се сада ексклузивно преговара само са „Номад фудсом”. Према његовим речима, купопродајни уговор могао би да буде потписан већ крајем првог квартала ове године, а у том случају трансакција би могла да буде закључена чим буду прибављена регулаторна одобрења, могуће је током овог лета.

Драган Муњиза, консултант компаније „Јаков Виктор” изјавио је за „Политику” да „ако је већ морало да дође до продаје ових компанија, ’Номад фудс’ је добро решење”.

„Реч је о јако доброј компанији која има и бренд „Игло” препознатљив на простору целе бивше Југославије. Жалим, што, ако се већ продавало, те компаније није купила нека регионална српска, хрватска или словеначка фирма. Али ако већ није могло тако, други најбољи сценарио јесте да их купи нека снажна, јака, светска или европска компанија која се бави баш тим бизнисом”, сматра наш саговорник.

Хрватски медији раније су извели незваничну рачуницу да би ове три компаније, све скупа, „Фортернова групи” могле да донесу прилив од 600 милиона евра.

Муњиза каже да још нема прецизних података колика би могла да буде вредност те трансакције, али уколико се постигне цена 10 до 12 пута ЕБИТДА марже (добит пре камата, пореза и амортизације) то ће бити добро за „Фортенова групу”, јер ће реструктурирати њихову финансијску позицију.

Муњиза је и раније рекао да ко купи „Ледо” и „Фриком” стиче контролу над целим тржиштем региона. Како каже, према подацима из 2017. или 2018, групације за производњу смрзнуте хране и пића бившег „Агрокора” имале су око 500.000 фрижидера у региону бивше Југославије.

По његовој процени, можда је то сада нешто мало више или мање, али око половине припада сегменту смрзнуте хране.

„Тржиште је такво, колико имаш фрижидера толико си јак. А „Фриком” и „Ледо” контролишу скоро све фрижидере у региону”, истиче наш саговорник.

Ипак најчешће се поставља питање који би био интерес једне тако снажне компаније као што је „Номад фудс” која има сопствену производњу да развија локалне брендове.

Он каже да наше регионалне компаније иако добро послују обично имају проблем скупог капитала и малог тржишта док велике имају добар приступ финансирању. Дугорочан проблем продаје домаћих фирми, додаје, јесте то да уколико дође до кризе матична компанија увек највише штити запослене и брендове из своје матичне државе.

„Очекујем да Номад фудс неће укинути готово ниједан квалитетан бренд Леда и Фрикома али ће сасвим сигурно увести неке своје”, сматра Драган Муњиза.

Иначе, хрватски концерн „Агрокор” постао је већински власник „Фрикома” још 2003. године. Тада је компанија Ивице Тодорића, иначе прва из Хрватске која је учествовала у приватизацији у Србији, за 55,4 одсто укупног капитала београдске индустрије смрзнуте хране „ПКБ Фриком” издвојила 11 милиона евра. „Агрокор” је тада преузео и 13 милиона евра дугова „Фрикома”, а остатак новца до укупно 65 милиона требало је да буде уложен у инвестиције и социјални програм.

Када је „Агрокор” 2017. запао у финансијске проблеме, почеле су и спекулације ко би од домаћих крупних капиталиста могао да преузме неке од његових најуспешнијих компанија у Србији. Као потенцијални купци „Фрикома”, али и „Дијаманта”, „Мивеле” и других, помињани су Мирослав Мишковић, Миодраг Костић и Родољуб Драшковић.

Ивана Албуновић/Јелица Антељ

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading