Французи и Кинези и званично партнери у изградњи београдског метроа

Прва линија метроа у Београду, од Макишког поља до Миријева, могла би да буде готова за три године од почетка радова, рекао министар финансија Синиша Мали

Техничка документација за опремање локације Макишко поље (Цртеж: Б92)

Заједнички споразум о изградњи београдског метроа између Владе Србије, Града Београда, кинеске компаније „ Powerchina” и француске компаније „Алстом” биће потписан 22. јануара, потврђено је Танјугу у Министарству финансија.

Министар финансија Синиша Мали раније је изјавио Танјугу да се већ у фебруару очекује велики број посета наших експерата Француској и њихових Србији, који већ раде на пројекту метроа.

Рекао је да француски „Алстом” већ ради на моделима и спецификацијама који су везани за цео систем метроа. Усвојен је план детаљне регулације за Макишко поље, где би радови требало да почну до краја године.

На том месту ће, навео је Мали, бити изграђен велики депо, одакле ће кренути и изградња прве линије метроа, која ће ићи преко Београда на води, центра града и Карабурме до Миријева. Друга линија ће ићи од Миријева до Новог Београда и Земуна.

Пројекат метроа један је од најважнијих инфраструктурних пројеката за 2021. годину. Мали је рекао да је у протеклом периоду доста урађено на припреми за почетак изградње метроа, али да су то биле углавном „ствари невидљиве грађанима”. Прифизибилити и физибилити студије, пројекат изградње шинског система, план детаљне регулације, план генералне регулације…

Крајем прошле године је ратификован и међудржавни Споразум о реализацији инфраструктурних пројеката са Француском, који је потписан 26. новембра 2020. године.

Зорана Михајловић: Потписан уговор о изградњи београдског метроа

Вредност споразума је 581 милион евра, од којих је 127 милиона евра намењено унапређењу ефикасности електродистрибутивне мреже, док ће 454 бити уложено у изградњу прве линије метроа. Министар грађевине Томислав Момировић је раније рекао Танјугу да очекује да први радови на изградњи метроа почну у трећем кварталу ове године.

Према неким проценама, како је рекао, прва линија метроа у Београду, од Макишког поља до Миријева, могла би да буде готова за три године од почетка радова. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је истакао да је пројекат метроа најсложенији који је Србија имала у претходним деценијама.

О француско-кинеској сарадњи на том пројекту, Момировић је рекао да се тражило најоптималније решење, јер Кинези могу да буду партнери у извођењу радова пошто су по том питању најјефтинији, а могу да дају и повољне инвестиционе кредите.

С друге стране, Французи ће дати „мозак система” пошто су јако успешни у тој области, додао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Тако ће београђани уз „Метро“ обућу добити и „Метро“ воду за пиће а београдски водовод биће први у свету са угазираном (од глагола угазити) водом.

  У случају споредних дејстава или нежељених реакција београђани ће моћи ће да се провозају новом широкопојасном линијом гондоле која се планира на траси „Орловача-Лешће-Бежанија“ а за чији погон ће се користити претварање електричне енергије зелених мехурића угазиране воде у механичку, као у Лесковцу.

  На конференцији за медије Помоћник градоначелника изразио је уверавања у вези додатних еколошких добробити: угазирана вода неће морати да се флашира (проблем пластичне амбалаже), а део мехурића који ће одлазити у ваздух пре уласка у водовод, осим озелењивања престонице, одмениће за сада једину узданицу у пречишћавање београдског ваздуха – кошаву.
  Додао је и да бебама више неће морати да се тапка по леђима да би подригнуле, што ће бити од пресудног утицаја и на демографску слику нације као и да ће доћи час, ако већ и није дошао, да се размотри измена назива престонице (претпоставља се у Зеленград).

  Ово је део пројекта „Гондола за све београђане“ који је део шире стратегије „Све Србе за Београд – утапкајмо (за) нашу децу“. Линија би требало и да растерети постојећу нераздвојну везу Калемегданска костурница – ЦК СКЈ (ТЦ Ушће), која би се тако привела намени и користила искључиво за (искључив) панорамски поглед на бетонирани део Старог сајмишта, од давнина приведеног намени паркинга за пауком однета возила (ЈКП Паркинг сервис).

  Пројекат ће се финансирати из предприступних фондова еU, по моделу „НАТО статуси пре стандарда“, а спровешће га заједно ГСП и ЈКП Погребне услуге које ће бити надлежно за ред вожње (биће измењен назив странице https://beogradskagroblja.com/raspored-sahrana_i_kremacija/).

  Контролу спровођења пројекта спроводиће међународна организација „Транспарентно С*рање ствари интернешнл“, са сталним заседањем у светим Столицама, којој ће београђани моћи да дају предлоге за измену назива, како престонице тако и странице са редом вожње, али тек пошто се укрцају.

  4
  1

Оставите коментар