Гугл забранио Јутјуб канал „TalkRadio”, па га вратио на интервенцију енглеског Министарства за културу

Јутјуб, у власништву Гугла, укинуо је налог с образложењем да је радио станица „прекршила смјернице“ објављујући критичке ставове о закључавању поводом короне

Илустрација: Пиксабеј

(Daily Mail, 6. 1. 2021)

Гугл је вратио канал TalkRadio (енгл. радио за разговор, нап. Стања ствари) на Јутјуб послије интервенције енглеске владе, мање од 24 часа пошто је „цензорска“ одлука технолошког џина разбуктала расправу о слободи изражавања.

Јутјуб, у власништву Гугла, укинуо је налог с образложењем да је радио станица „прекршила смјернице“ објављујући критичке ставове о закључавању поводом короне.

Колико смо схватили, енглеско Министарство културе јуче се код Гугла „распитивало“ о овој одлуци. Гугл није хтјео да коментарише ситуацију.

Јутјуб је изјавио да је „накратко“ суспендовао канал TalkRadio наводећи као разлог „садржај који крши наше смјернице, укључујући садржај на тему ковида-19 који изразито противрјечи консензусу стручњака локалних здравствених органа или Свјетске здравствене организације (СЗО)“.

Представник за штампу власника TalkRadio, станице Њуз Ју-Кеј (News UK), иначе у власништву Руперта Мардока, рекао нам је синоћ да и даље захтијевају подробно објашњење овакве одлуке од Гугла.

Водитељка радио станице TalkRadio Џулија Хартли-Бруер јуче је оспорила да је станица нарушила смјернице Јутјуба, написавши на Твитеру:

„Просто смо довели у питање доказе да закључавање представља сразмјеран одговор на вирус корона. То се зове слобода изражавања.“

Водитељи Мајк Грахам и Џулија Хартли-Бруер (Извор: Снимак екрана)

Станица је емитовала разговоре са саговорницима који сумњају да обухватна ограничења јавног живота која спроводе владе на Западу могу допринијети сузбијању вируса.

У октобру 2020. СЗО је изјавила да је закључавање потребно ради „сузбијања вируса и избјегавања преоптерећења здравственог система“, али да мјере „нису одрживо рјешење јер остављају знатне посљедице у економском, друштвеном и ширем здравственом погледу“.

TalkRadio је на Јутјубу прошле године имао велики пораст слушаности, стекавши на десетине милиона прегледа и око 250.000 претплатника.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још

 



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading