Сергеј Лавров: Америка преко Вартоломеја покушава да сахрани утицај православља у свету

Мисија Вартоломеја је, по свему судећи, да сахрани утицај православља у савременом свету, а припремили су је Американци, упозорава шеф руске дипломатије

Америка покушава да неутралише утицај православља у свету, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући поступке васељенског патријарха Вартоломеја и његову сарадњу са САД.

„Мислим да је Пандорина кутија, коју је Вартоломеј отворио, а која је већ довела до раскола у Кипарској православној цркви – изазвала превирања у другим православним црквама“, истакао је министар на годишњој конференцији за новинаре.

Према речима Лаврова, циљ патријарха је да уништи утицај православља у целом свету по налогу САД.

„Мисија Вартоломеја је, по свему судећи, да сахрани утицај православља у савременом свету, а припремили су је Американци. Они не крију да заједно с Вартоломејем активно раде под паролом слободе вероисповести и веровања. Једноставно не видим друга објашњења за поступке тог човека“, изјавио је руски министар.

Министар сматра да су Американци разлог који је побудио Вартоломеја да крене путем раскола и подривања вишевековних традиција. С тим у вези, истакао је да у православном свету не постоји пандан „римског папе“, али да зато постоји васељенски патријарх који је донедавно поштован као први међу једнакима.

Раније је патријарх Вартоломеј говорио да у православљу нема раскола и да он не планира да чини „ни корак назад“ у вези са украјинским проблемом, називајући погрешном одлуку „братске“ Руске православне цркве да прекине комуникацију са Константинопољем (данашњим Истанбулом) и црквама које су признале Украјинску православну цркву.

Раније је бивши службеник америчког Стејт департмента Џим Џатрас изјавио да САД хоће да „сломе кичму“ православној цркви, користећи папске амбиције патријарха Вартоломеја.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 18. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Сергеју Викторовичу би неко морао скренути пажњу на брвно у оку. И обичном грађанину је данас јасно шта, како и за кога ради Вартоломеј. То нико не пориче. Но, не треба ли се запитати за кога раде, и зашто раде тако како раде, Кирил, Иларион и други највиши духовници руски? Зашто позивају мирјане да не иду на Богојављенско купање и на молитву долазе (ако баш, баш морају да дођу) са смрдљивим крпетинама преко носа? Зар то није напад на православље и раскол изнутра? Зашто је Владимир Владимирович вратио Бога у Устав, а његов портпарол каже да се Русија окреће „дигиталном православљу“? Зашто су Путину толико важни вештачка интелигенција и трка за вакцину, ако, како сам каже, не жели више никакво „партњорство“ са Западом? Како тумачи чињеницу да је кћерка његовог трбухозборца Пескова лондонски ђак, живи у Паризу и Бриселу и има статус приправника у Европском парламенту? У паузама скромно живи од сликања на Инстаграму, где је верно прати 80 хиљада похотних пари очију. У исто време њен тата носи сат који је скупљи него сва му пријављена имовина (вели, не би он, ал’ купила му трећа жена) и летује на Сардинији, на јахти на којој се за ноћење са слабим доручком плаћа 50,000 евра. Претпостављам да се зором дигитално моли да нешто упеца тог јутра… кад је већ доручак тако скуп и нехранљив. Шта ће, гротиња. И тако… од Путина до Вучића, од Лаврова до.. ко је сад дежурни код нас?, од Кирила и Илариона до Христозома и Григорија… све пршти од слободне воље и православља.. дигиталног, „кањешна“.. ил’ си „1“ ил’ си „0“, имаш брњицу-немаш брњицу, примио вакцину, ниси примио, ил’ си ГМО човек++, ил’ си само човек, ил’ те има, ил’ има да те нема…
  Живимо у временима кад је свако од нас остављен од оних које смо бирали и крваво плаћамо да бар оставе право „фундаменту да успут хода, успут пуши, успут дише чисти зрак“. Они су нам, заузврат, наменили судбину сапунске масноће. Они су ти који веле да се богате да би могли да чине добра дела, а на које се заправо односи молитва „избави нас од лукаваго“. Живимо у временима кад смо остављени и од оних којима се обраћамо да нас благом речју и молитвом заштите од ових првих, а они нас упућују на „шалтер 7“.
  Али… остаје нам Господ и Црква чији смо членови колико и они. Једног извесног дана они ће бити први који ће потрчати да кажу „ма знао сам ја да ћеш ТИ опет доћи, вазда сам веров’о у ТЕ“.
  А није им требало ни ово „ма“ да су им вазда на уму биле речи Светог Владике Николаја „Кад сам био дечак веровао сам у Бога, али сад не морам да више верујем, јер знам да Бог постоји.“

  18
  1
 2. @АммА
  100% тачно. Нажалост. Више нема стране којој се (у потпуности) требамо приклонити. С вјером у Бога, сваки од нас мора наћи свој Пут ка спасењу. Као појединац, а опет као дио вјечне Цркве. Нема утабаног пута, јер „широки путеви воде у пропаст“. Уску стазу су нам скицирали Свети Сава, Свети Василије Острошки, Свети Николај Жички и Охридски, Свети Јустин Ћелијски, Његош, Патријарх Павле… Вјерујем да је и Никола Тесла корачао том стазом.

  А они други („мудросери“), нису заслужили да им имена споменемо. Чак ни у негативном контексту. И то би била добра промоција за њих. Бахати, задригли… Превише им је сужена свијест да схвате да све има крај.Кажу да су посљедње ријечи ЈБТ-а биле: „Све је била лаж!“
  Још испаде да је Ћезаре Борџија био један од поштенијих међу њима.
  Бар према себи.

  13
  1

Оставите коментар