Белорусији ускраћено право да буде домаћин Светског првенства у хокеју

Светско првенство у хокеју на леду требало је да се одржи од 21. маја до 6. јуна 2021. у Минску и Риги

Александар Лукашенко на пријатељској хокејашкој утакмици приликом посете Русији у фебруару (Фото: Михаел Климентијев/ЕПА-ЕФЕ)

Минск неће бити домаћин Светског првенства у хокеју 2021. године, саопштила је Међународна хокејашка федерација (ИИХФ).

Председник ИИХФ-а Рене Фазел одржао је 11. јануара састанак са белоруским председником Александром Лукашенком у Минску, где су стране разговарале о припремама за предстојеће Светско првенство. Касније је шеф ИИХФ-а рекао за РИА Новости да ће коначна одлука о Светском првенству 2021. у Белорусији бити донета у року од неколико дана. Фазел је такође додао да је неко вршио притисак на спонзоре турнира тако да они одбију да спонзоришу турнир ако се не пресели из Белорусије.

„Због безбедносних питања која су ван контроле ИИХФ-а, Савет ИИХФ-а данас је потврдио да је одлука о пресељењу Светског првенства у хокеју на леду 2021. године из Минска, Белорусије, неизбежна. Одлуку је донело Веће након закључења опсежног поступка опсежне анализе“, наводи се у саопштењу.

„ИИХФ има дужност да брине о свим учесницима првенства. Као такав, Статут ИИХФ-а пружа Савету могућност да повуче Светско првенство у хокеју на леду из државе домаћина ако постоји разлог за забринутост за добробит или безбедну слободу кретања играча, званичника, гледалаца и медија. Стога је Савет ИИХФ спровео поштен и непристрасан поступак детаљне анализе, при чему су се независни стручњаци и све заинтересоване стране консултовале о одрживости одржавања Светског првенства у хокеју на леду 2021. године у Белорусији, суочавајући се са све већим безбедносним и бригама везаним за пораст политичких немира и коронавирус“, додаје се у саопштењу.

Светско првенство у хокеју на леду требало је да се одржи од 21. маја до 6. јуна 2021. у Минску и Риги. Раније је белоруска опозиција тражила међународне санкције против белоруских власти, укључујући покретање бојкота или отказивање светског првенства у хокеју на леду у Минску и упутила одговарајуће апеле ИИХФ-у.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Восток/Искра, 18. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар