Тибор Варади: Косово се бесправно отцепило, али тренутно није део Србије

Требало би некако да пођемо од истине. Она може бити болна и неправедна, али треба од ње да пођемо и учинимо нешто, а има се шта учинити, рекао професор међународног права и академик

Тибор Варади (Фото: А. Васиљевић/Политика)

Професор међународног права академик Тибор Варади изјавио је да се Косово јесте бесправно отцепило, супротно међународном праву, али да исто тако оно тренутно није део Србије, нити српска администрација на КиМ има овлашћења.

Поводом изјаве председника Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимира Костића да Косово није ни де факто ни де јуре део Србије, Варади је за ТВ Н1 објаснио да је Костић рекао да „Косово у овом часу фактички није наше и да би требало кренути од те чињенице и нешто учинити”.

„На Косову постоје веома крупни проблеми, Срби на Косову, њихова права и културни идентитет – било би потребно ту нешто учинити, али није лако. Али рећи за неког да је издајица, врло је лако, много једноставније него нешто учинити за Србе на Косову”, истакао је Варади, пренео је Танјуг.

Он је додао да је у штампи прочитао много искривљених објашњења о томе шта је Костић рекао и оценио да су „неспојиве реторичке фигуре” које неки заступају – „да је отцепљење Косова супротно међународном праву, а да ћемо га истовремено сачувати”.

Владимир Костић: Косово није наше, владика Григорије да се остави парола

„Не можемо сачувати оно што је отето”, сматра Варади.

Он је указао да је важно видети шта је ситуација и да тек ако се пође од стварности може нешто да се учини.

„Требало би некако да пођемо од истине. Она може бити болна и неправедна, али треба од ње да пођемо и учинимо нешто, а има се шта учинити, српски живаљ на Косову заслужује бригу”, рекао је Варади.

На питање да ли је могуће да Костић, како су на протесту у недељу тражили поједини грађани, буде смењен са чела Академије, Варади каже да „не верује да ту постоји нека озбиљна опасност, а још мање разлог за Костићеву смену”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Позивам све чланове АНУСА (то више није САНУ) који не мисле као Варади, Костић и остали да иступе из чланства. Очигледно је да се свој и углед академије може сачувати само личним чином. Свака озбиљна намера а се нешто у оквиру академује уради је немогућа у овим околностима.
    Како један наводни стручњак таквог формата каквим представљају Варадија може да каже да је Косово незаконито прогласило независност, али да је чињенично стање такво да се ту ништа не може учинити? Па чему онда правна наука, академиче?
    Наравно да има право, чак и треба да каже шта мисли, али било би добро да нам покажу пример Србина из Мађарске Варадијевог формата, који се јавно залаже за отцепљење од Мађарске делова те земље насељене рецимо Румунима. Или је можда Варади интелектуалац таквог формата да га међу Србима у Мађарској нема? А зашто га нема?
    Или је можда Србима забрањено да коментаришу националност господина академика, да се тиме не би угрозила његова мањинска права? Или је Вучићу важан савез са Савезом војвођанских Мађара?
    Значи, не прихватам да је неважно што је овај човек Мађар. Он не поштује своју државу Србију тиме што као врхунски стручњак за међународно право негира нешто што је обавезно штиво за сваког студента права.
    Није се Костић и сви после њега самоиницијативно обратио јавности. Није ни Вучић самоиницијативно покренуо њихова јавна излагања. Нису ни Срби толико неспособни да не сагледавају о чему се ради. Пошто у овој земљи постоји забрана изношења истине и одбране сваке законитости, стаћу овде да не бих правио проблем ни редакцији, ни себи.
    Јасно је шта морамо урадити. Сада!

    23
    1
  2. Професор Сорошевог Универзитета у Будимпешти. Треба направити преседан за Војводину једног дана у будућности.

    20
    1
  3. Истина је неправедна. Болна, приде. То каже тибор. Ех, истино пуста ! За (ти)бор да се ухватиш, осушила би се, истино… И треба да се осушиш кад си неправедна. Правда је неистинита. Болна, приде. То каже тибор. Ех, правдо пуста ! За (ти)бор да се ухватиш, осушила би се, правдо. И треба да се осушиш кад си неистинита.
    Само је логика позитивног права евергрин. Евергрин баналности и таштине. Бесмисла и празнословља. Шлагер певач евергрина, тибор (пре)вара(ди) је типичан представник жанра – позитивистичког права. Ритам секција – лаж и неправда. Соло гитара – малограђанштина на шест жица. Клавијатуре – ду*е као образ у три акорда. Вокал – хијенин кикот на плејбек…

    11
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading